Het Magdalena-feest (Fiestas de la Magdalena) is het belangrijkste feest in de Valenciaanse stad Castellón de la Plana. Tijdens de feesten wordt de oorsprong van de stad herdacht: de verplaatsing van de stad van de Magdalena-heuvel naar de vruchtbare kustlijn in het jaar 1251.

De feesten beginnen traditioneel op de derde zaterdag van de vastentijd en duren maar liefst negen dagen. In 2021 vinden de feesten plaats van 6 tot en met 14 maart, uiteraard op aangepaste wijze vanwege de corona-pandemie.

Oorsprong

Tot halverwege de 13e eeuw bevond de stad zich in de Cerro de la Magdalena (de heuvel van Magdalena). Koning Jaime I besloot echter dat de inwoners moesten verhuizen naar het huidige Castellón de la Plana. Dit bijzondere moment wordt nog altijd groots herdacht met de Fiestas de Magdalena in de stad. De feesten gaan in ieder geval terug tot de vijftiende eeuw, hoewel ze vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw steeds populairder werden.

Activiteiten

  • Eén van de belangrijkste momenten is de Cabalgata de Pregó (de optocht van Pregó) door het centrum van de stad, waarmee de feesten officieel van start gaan. Duizenden mensen zijn normaal gesproken bij deze optocht aanwezig.
  • Tijdens de Romería de las Cañas gaan duizenden mensen op pelgrimstocht naar de kapel ban Magdalena, die zich nog altijd op de gelijknamige heuvel buiten de stad bevindt.
  • Ook de nachtelijke optocht ‘Retorno’ is een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de feesten: de terugkeer van degenen die overdag naar de kapel zijn gelopen. Met deze twee tochten herdenken de deelnemers de reis van hun voorouders.
  • Tot slot vinden er parades, concerten, een vuurwerkshow, correfocs (rennen met vuur), bloemenoffers en natuurlijk maaltijden op straat plaats.

Feestdag

Normaal gesproken is de eerste maandag van de feestweek, de zogenoemde Lunes de Magdalena, een feestdag. In 2021 wordt de feestdag verplaatst naar september.

Lees ook: Feestdagen in Spanje in 2021