Flamencodanseres María ‘La Serrana’ komt tijdens haar internationale tournee Hombros de Hércules (Schouders van Hercules) begin komende maand ook naar Nederland. De productie is een ode aan de flamenco in zijn meest pure vorm, María’s leermeesters en de artiesten die haar vergezellen. De ervaren zangers Juan José Amador en Pepe de Pura, gitarist Luis Amador en veelbelovend danser Antonio Moreno ‘Polito’ staan samen met La Serrana op het podium. Stuk voor stuk artiesten van het hoogste niveau. Wij kunnen niet wachten! En oh ja, we mogen 3x2 kaarten weggeven voor een voorstelling naar keuze (scroll naar beneden om te lezen hoe je kans maakt).

Hombros de Hércules is La Serrana’s negende eigen productie. ‘Het wordt heel puur’, aldus La Serrana, die het vak in Sevilla bij onder meer flamenco-grootheid Farruquito leerde. ‘Mijn stijl is heel natuurlijk, zonder opsmuk. Minder wild dan die van anderen binnen de Farruquito-school, maar toch heftig, stevig. Ik ben echt een voorvechter van klassieke flamenco en improvisatie. Ik begrijp dat de dans zich ontwikkelt en dat het allemaal wat dansanter wordt. Zeker in grote zalen moet er ook wel het een en ander veranderen, want een wenkbrauw optrekken is simpelweg niet zichtbaar op de achterste rij. En natuurlijk wil je verleiden, verrassen en prikkelen, maar ik wil dat juist doen door wat er al bestaat. Gelukkig is er voor zo’n persoonlijke, traditionele stijl ook publiek.’

Lees ook: ons ABC van de flamenco

Temperament

Hoewel ze er qua uiterlijk zo tussen past, is La Serrana’s voorgeschiedenis totaal anders dan die van de grote flamencoartiesten uit Andalusië. Ze werd geboren in Libanon en samen met haar broertje door Nederlandse ouders geadopteerd. Ze groeide op als Manon van der Ham in Wassenaar, waar ze zich eigenlijk altijd ‘anders’ heeft gevoeld. ‘Die zuidelijke trekken, mijn temperament, dat zat er gewoon in.’ Als klein kind hield ze al van dansen en jarenlang deed ze aan ballet.

Pas veel later ontdekte ze de flamenco, toen ze inmiddels studeerde aan de Universiteit van Leiden. ‘Je kon je als student opgeven voor allerlei activiteiten en daar was ook flamenco bij. Eigenlijk meteen wist ik ‘dit is ‘m en dit wordt ‘m’. Ik ben naar mijn balletdocente gegaan en heb gezegd dat ik ermee stopte, na dertien jaar lang bij haar te hebben gedanst. Ze snapte het. ‘Flamenco past veel beter bij je lichaam en bij je temperament’. We hebben er om gelachen, we wisten allebei dat ze gelijk had. Flamenco werd mijn nieuwe hobby en al gauw mijn grootste passie.’

In deze video zien we María La Serrana dansen.

Van Nederland naar Sevilla

De stap naar professioneel dansen maakte María vrij snel, zeker voor een niet-Spaanse zonder ook maar enige roots in de flamenco. ‘Ik ging tijdens mijn vakanties naar Jerez om lessen te volgen. Daar danste ik dan bij flamencodansers uit bijvoorbeeld Bilbao of Mexico. Het was een behoorlijk niveau, maar niet representatief voor het topniveau in Zuid-Spanje, dus al gauw dacht ik, misschien kan ik dat ook nog wel.’ Hoewel ze op dat moment eigenlijk van plan was om professioneel flamencodanseres in Nederland te worden, ontsproot zich zo het idee om het in Spanje zelf te proberen. ‘Dat was groot dromen, maar ik heb de stap toch gezet.’ In eerste instantie vertrok ze voor een jaar, maar inmiddels woont ze bijna twintig jaar in Sevilla. 

Grootheden

Ze voorzag in haar levensonderhoud door een aantal keer per jaar workshops en cursussen te geven in Nederland. In Sevilla ging ze in de leer bij grootheden Matilde Corral, die de echte Escuela Sevillana vertegenwoordigt, en gitano Farruquito. Ze was een goede leerling en al gauw benaderden andere leerlingen haar voor bijlessen. ‘Ik had geluk, ze vonden het allebei geen probleem dat ik anderen tegen vergoeding hielp om hun lessen te verduidelijken.’

Ontgroening

Dat betekent niet dat ze vanaf dat moment binnen was. La Serrana vergelijkt het met een ontgroening. ‘Maar dan één die jaren kan duren. Je begint met kleine optredens en als het goed is worden die steeds groter. Maar wordt je een keer afgekraakt, dan kun je soms jaren wachten op een nieuwe kans. Het is niet gemakkelijk om een podium te vinden. En het is en blijft kunst, vallen en opstaan hoort erbij. Zelfs nog als je er al jaren van leeft en, zoals ik, negen eigen producties hebt mogen maken.’

María La Serrana - PolitoEn zelfs dus als je met artiesten van het hoogste niveau op het punt staat aan een internationale tournee te beginnen. Juan Jose Amador en Pepe de Pura zijn beide gerenommeerde zangers die María zullen begeleiden. Gitarist Luis Amador – het neefje van – staat in de flamencowereld bekend als een van de beste dansbegeleiders die er zijn. Tot slot neemt ze ook danser Antonio Moreno – alias Polito, een neefje van Farruquito (foto)- mee. Die grote namen krijgt La Serrana toch maar mooi mee. ‘Daar heb ik hard voor gewerkt. En met loyaal zijn, de mensen waarmee je werkt ook iets gunnen en zorgen dat je áltijd betaalt, kom je een eind’. Daarnaast nodigt ze tijdens iedere show een speciale gast uit, meestal een lokale flamencodanser. ‘Voor hen is dit ook bijzonder, de hele flow, de ‘aire’ is anders bij de artiesten in Zuid-Spanje.

In deze video zien we Polito optreden.

Optredens in Nederland

Het debuut van Hombros de Hércules vindt op 25 oktober plaats in Parijs, en daarna vliegt het gezelschap door naar Belfast, Dublin, Nederland, Gent, Edinburgh en Malta. In Nederland staat La Serrana op de bühne in Kerkrade (1 november), Leeuwarden (2 november), Eindhoven (3 november), Den Haag (4 november), Austerlitz (7 november), Rotterdam (8 november) en Ulft (9 november). Gent volgt op 10 november.

Lezers van Espanje.nl kunnen kaarten winnen om een van de optredens bij te wonen. Wij mogen drie keer twee kaarten weggeven voor een optreden in de stad/plaats naar keuze. Wil je kans maken? Zorg dan dat je onze Facebookpagina een like hebt gegeven en laat in de comments onder de post over Hombros de Hércules weten waarom je kaarten wilt winnen en wie je meeneemt! Het bericht wordt op zaterdag 13 oktober gepubliceerd op onze Facebook fanpage en deelnemers kunnen tot en met 19 oktober reageren. Op 20 oktober maken wij de winnaars bekend! Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Maria la Serrana

La Serrana’s tablao in Sevilla

Voor de mensen die María La Serrana niet in Nederland kunnen gaan zien, is er ook de mogelijkheid om haar live in haar eigen, piepkleine, maar intieme tablao Escencia te zien optreden in Sevilla. Hier is ze sinds een jaar of twee zo’n vier keer per week te bewonderen.

Lees ook: 10 Spaanse zomerhits uit de oude doos.