Een beetje Spanje-kenner weet dat er heel wat islamitische invloeden zijn terug te vinden in Spanje, dankzij de islamitische overheersing van een groot deel van het Iberisch Schiereiland (711-1492). De bezetting door de Arabieren en Noord-Afrikanen had invloed op de Spaanse taal (Arabisch), de cultuur én de architectuur. De meeste islamitische bouwwerken uit die tijd zijn terug te vinden in wat nu de regio Andalusië is, maar ook op andere plekken in Spanje, zoals Zaragoza in het noorden, kun je deze architectuur bewonderen.

1. Alhambra

Alhambra moorse architectuur

Met stip hét bekendste islamitische bouwwerk in Spanje. Het Alhambra in Granada is één van Spanje’s meest bezochte toeristische trekpleisters (2,7 miljoen bezoekers in 2017). Tijdens de islamitische overheersing deed het dienst als fort, maar was het ook een stad waar mensen woonden. ESPANJE! magazine dook in de geschiedenis van het gebouw. Wie woonden er? Wat betekenen al die inscripties? Wat gebeurde er met het gebouw na de verovering door de katholieke koningen? Waarom zijn er zoveel joodse invloeden in het gebouw? Je leest het in het tweeluik in de zomer- en herfsteditie 2022 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

2. La Mezquita

Moorse architectuur Mezquita

In het prachtige Córdoba weet de Mezquita jaarlijks een kleine 2 miljoen toeristen te trekken. Geen wonder, want de geschiedenis van deze kathedraal is nogal bijzonder. Ooit stond op de plek een Visigotische kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Na de verovering door Arabieren (afkomstig uit het Omajjadenkalifaat dat bestuurd werd vanuit Damascus) werd hier een moskee gebouwd en moesten de Christenen de kerk opgeven. De Mezquita was zelfs een tijd de grootste moskee van Europa. Sinds de Christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de moskee weer in gebruik als kathedraal. Tickets voor de Mezquita bestel je via deze link.

3. Real Alcázar

Alcazar real

Het koninklijk paleis van Sevilla is een must visit tijdens een bezoek aan de Andalusische hoofdstad. De indrukwekkende toegangspoort, de romantische tuinen vol sinaasappelbomen en de prachtige patio zijn stuk voor stuk parels. In de vroege tiende eeuw werd op deze plek een kasteel gebouwd door de kalief van Al-Andalus. Een eeuw later werd het uitgebreid tot een paleis, wat het ook na de reconquista bleef. Meer over het Alcazar lees je in dit artikel (ook voor tickets).

4. Medina Azahara

Moorse architectuur - Madinat al Zahra

Op zo’n 7 kilometer buiten Córdoba stond ooit de paleisstad van Al-Andalus. In die tijd had Cordoba een half miljoen inwoners en was het het centrum van de beschaafde wereld. De paleisstad is grotendeels verloren gegaan, maar met een beetje fantasie kun je je bij de resten nog heel wat voorstellen. Medina Azahara staat nog niet zo lang op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Wil je meer lezen over Spanje en de Spaanse cultuur en geschiedenis? Bestel hier dan het magazine ESPANJE! vol inspirerende tips en artikelen.

5. Palacio de la Aljafería

In de tweede helft van de elfde eeuw, tijdens de regering van Abu Jaffar al-Muqtadir, werd in Zaragoza dit paleis gebouwd. De Aljafería wordt omgeven door een burcht. Tegenwoordig huist hier het regionaal parlement van Aragón, maar als toerist kun je het bouwwerk ook bezoeken.

6. Mezquita de Almonaster la Real

Almonaster la Real

Tijdens het Kalifaat van Córdoba tussen de negende en tiende eeuw, werd in Almonaster la Real (provincie Huelva) een moskee gebouwd in het plaatselijke kasteel, op de resten van een Visigotische basiliek. Na de Reconquista kwam het weer in katholieke handen. Het is de enige moskee uit de islamitische tijd die buiten de stad staat en bijna volledig intact is gebleven.

7. Torre del Oro

Torre del Oro Sevilla

De ‘Gouden Toren’ in Sevilla werd gebouwd in de twaalfde eeuw, als deel van de islamitische stadsmuren. De toren deed dienst als onder meer gevangenis en kapel, maar tegenwoordig is het maritiem museum erin gevestigd. Het kleine torentje werd er in 1760 bovenop gezet.

8. Castillo de Gormaz

Castillo de Gormaz

De bouw van dit fort nabij het dorp Gormaz (Soria, Castilië en Leon) begon in de tiende eeuw, bovenop de resten van een voormalig kasteel. De moslims en christenen hebben in de tiende en elfde eeuw veel strijd geleverd om deze vesting op een heuvel bij de rivier de Duero. De koning van Castilië gaf het samen met de omliggende landerijen aan El Cid, de legendarische held en huurmoordenaar, die zowel aan islamitische als christelijke zijde streed.

9. Alcazaba

Alcazaba Malaga

Het Alcazaba in Málaga werd gebouwd tussen 1057 en 1063 door Badis Ben Habús. In de jaren daarna werd het islamitische bouwwerk regelmatig verbouwd en uitgebreid. Aan de voet van de heuvel liggen de overblijfselen van een Romeins theater en in het Alcazaba is een archeologisch museum gevestigd.

10. Giralda

Giralda

De hoogste minaret ter wereld was begin twaalfde eeuw de Giralda, de toren naast de kathedraal van Sevilla. Toen de aangrenzende moskee tijdens de Reconquista werd verbouwd tot kathedraal, ging de minaret dienstdoen als klokkentoren. Oorspronkelijk blonken er vier gouden bollen bovenin de toren, maar die sneuvelden tijdens een aardbeving in 1356, waarna ze werden vervangen door een klok en een kruis.

Lees ook: UNESCO-erfgoed in Spanje