Een beetje Spanje-kenner weet dat er heel wat islamitische invloeden zijn terug te vinden in Spanje, dankzij de Moorse overheersing van een groot deel van het Iberisch Schiereiland (711-1492). De bezetting door de arabieren had invloed op de Spaanse taal (Arabisch), het geloof (de Islam), de cultuur én de architectuur. De meeste islamitische bouwwerken uit die tijd zijn terug te vinden in wat nu de regio Andalusië is, maar ook op andere plekken in Spanje kun je moorse architectuur bewonderen.

1. Alhambra

Alhambra moorse architectuur

Met stip hét bekendste Moorse bouwwerk in Spanje. Het Alhambra in Granada is één van Spanje’s meest bezochte toeristische trekpleisters (2,7 miljoen bezoekers in 2017). Tijdens de Moorse overheersing deed het dienst als fort. Meer over dit impressionante gebouwencomplex en tickets, lees je in dit artikel.

2. La Mezquita

Moorse architectuur Mezquita

In het prachtige Córdoba weet de Mezquita jaarlijks een kleine 2 miljoen toeristen te trekken. Geen wonder, want de geschiedenis van deze kathedraal is nogal bijzonder. Ooit stond op de plek een Visigotische kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Na de verovering van de Moren werd hier een moskee gebouwd en moesten de Christenen de kerk opgeven. De Mezquita was zelfs een tijd de grootste moskee van Europa. Sinds de Christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de moskee weer in gebruik als kathedraal. Tickets voor de Mezquita bestel je via deze link.

3. Real Alcázar

Alcazar real

Het koninklijk paleis van Sevilla is een must visit tijdens een bezoek aan de Andalusische hoofdstad. De indrukwekkende toegangspoort, de romantische tuinen vol sinaasappelbomen en de prachtige patio zijn stuk voor stuk parels. In de vroege tiende eeuw werd op deze plek een kasteel gebouwd door de kalief van Al-Andalus. Een eeuw later werd het uitgebreid tot een paleis, wat het ook na de reconquista bleef. Meer over het Alcazar lees je in dit artikel (ook voor tickets).

4. Medina Azahara

Moorse architectuur - Madinat al Zahra

Op zo’n 7 kilometer buiten Cordoba stond ooit de paleisstad van Al-Andalus. In die tijd had Cordoba een half miljoen inwoners en was het het centrum van de beschaafde wereld. De paleisstad is grotendeels verloren gegaan, maar met een beetje fantasie kun je je bij de resten nog heel wat voorstellen. Medina Azahara staat nog niet zo lang op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

5. Palacio de la Aljafería

In de tweede helft van de elfde eeuw, tijdens de regering van Abu Jaffar al-Muqtadir, werd in Zaragoza dit paleis gebouwd. De Aljafería wordt omgeven door een burcht. Tegenwoordig huist hier het regionaal parlement van Aragón, maar als toerist kun je het bouwwerk ook bezoeken.

6. Mezquita de Almonaster la Real

Almonaster la Real

Tijdens het Kalifaat van Córdoba tussen de negende en tiende eeuw, werd in Almonaster la Real (provincie Huelva) een moskee gebouwd in het plaatselijke kasteel, op de resten van een Visigotische basiliek. Na de Reconquista kwam het weer in katholieke handen. Het is de enige moskee uit de Moorse overheersing die buiten de stad staat en bijna volledig in tact is gebleven.

7. Torre del Oro

Torre del Oro Sevilla

De ‘Gouden Toren’ in Sevilla werd gebouwd in de twaalfde eeuw, als deel van de Moorse stadsmuren. De toren deed dienst als onder meer gevangenis en kapel, maar tegenwoordig is het maritiem museum erin gevestigd. Het kleine torentje werd er in 1760 bovenop gezet.

8. Castillo de Gormaz

Castillo de Gormaz

De bouw van dit Moorse fort nabij het dorp Gormaz (Soria, Castilië en Leon) begon in de negende eeuw, bovenop de resten van een voormalig kasteel.  In het jaar 912 veroverden de Christenen het op de Moren, maar tussen 955 en 966 lieten de moren het bouwwerk weer naar hun wensen uitbreiden.

9. Alcazaba

Alcazaba Malaga

Het Alcazaba in Málaga was voorheen een Moors fort, gebouwd tussen 1057 en 1063 door Badis Ben Habús. In de jaren daarna werd het Moorse bouwwerk regelmatig verbouwd en uitgebreid. Aan de voet van de heuvel liggen de overblijfselen van een Romeins theater en in het Alcazaba is een archeologisch museum gevestigd.

10. Giralda

Giralda

De hoogste minaret ter wereld was begin twaalfde eeuw de Giralda, de toren naast de kathedraal van Sevilla. Toen de aangrenzen moskee tijdens de Reconquista werd verbouwd tot kathedraal, ging de minaret dienstdoen als klokkentoren. Oorspronkelijk blonken er vier gouden bollen bovenop de toren, maar die sneuvelden tijdens een aardbeving in 1356, waarna ze werden vervangen door een klok en een kruis.

Lees ook: UNESCO-erfgoed in Spanje