Lekker van bar naar bar slenteren tijdens je vakantie? Dat is in Spanje geen enkel probleem! Nergens ter wereld zijn namelijk zoveel bars te vinden als in Spanje: niet minder dan één per 175 inwoners. Daarmee heeft Spanje meer bars dan ziekenhuisbedden per inwoner. Maar ook eten laten bezorgen is in Spanje nu uitermate populair. Ruim een derde van de Spanjaarden laat meerdere malen per week eten op kantoor of thuis.

 

De stad met de meeste bars per inwoners is León, en dus niet – zoals je misschien zou verwachten – het veel toeristischere Madrid, Valencia of Barcelona. León is met 5,03 bars per 1000 inwoners de enige stad  in Spanje die meer dan 5 bars per inwoner heeft, vóór Salamanca, dat 4,22 per duizend telt. Als je ook de dorpen meeneemt is Sallent de Gállego, in de provincie Huesca, de absolute winnaar met 15,74 bars per duizend inwoners. Dat grote aantal wordt verklaard door de nabijheid van het skigebied van Formigal Panticosa.

 

Lees ook: top 10 doen in San Sebastián en Bilbao

Meer dan een maandsalaris

Ook andere steden in Castilië-León horen bij de top. Salamanca telt  4,22 bars per duizend inwoners en Zamora 4,14 per duizend. De volgende steden in deze opvallende ranglijst zijn: Orense (4,05), Palencia (3,60), Logroño (3,53), San Sebastián (3,29), Granada en La Coruña (beide met 3,27) en Bilbao (3,15). Dat buiten de deur eten en drinken een ware volkssport is voor de Spanjaarden, blijkt onder meer uit de hoeveelheid geld die ze in bars en restaurants spenderen. Jaarlijks wordt er volgens dit bericht in La Razón gemiddeld €2299 uitgegeven in bars en restaurants. Als je bedenkt dat een gemiddeld maandsalaris net boven de €1700 ligt, is dat een behoorlijke kostenpost.

Advertentie

 

Eten bestellen ook razend populair in Spanje

Uit onderzoek van Acierto.com blijkt dat Spanjaarden bij het uiteten een voorkeur hebben voor traditionele gerechten. Bijna de helft van de deelnemers gaf aan dat hun favoriete gerecht tortilla de patatas is, gevolgd door paella, de stoofschotel cocido madrileño en gazpacho. Het seizoen waarin de Spanjaarden het liefst tijd doorbrengen in bars of restaurants, is met stip de zomer. Verder blijkt uit onderzoek dat eten laten thuisbezorgen ook een grote vlucht neemt in Spanje. Volgens dit artikel in Lanza digital bestelt  38% van de Spanjaarden drie keer per week of vaker eten. Voor de hoge inflatie was dit maar liefst 51 procent. Niet vreemd natuurlijk als je bedenkt dat de Spanjaarden ’s middags vaak een lange pauze hebben. Snel even iets bestellen kan dan voordeliger uitpakken dan naar een restaurant gaan. Volgens het onderzoek ‘Food for Thought’, uitgevoerd door Deliverect  en Censuswide, zoeken veel Spanjaarden naar koopjes in de bestelapps. De Spanjaarden zouden nu met de hoge inflatie volgens het onderzoek liever inleveren op ‘salir de copas’ , stappen, en uiteten gaan dan op eten bestellen. Maar tijdens onze vakantie kiezen wij natuurlijk veel liever voor een leuke tapasbar, fijn terras of mooi restaurant om te eten en drinken! Mocht je toch een keer eten willen bestellen, dan kan dat in Spanje gewoon met bekende apps als Über Eats en Deliveroo. Hier zie je een overzicht van apps om eten te bestellen in Spanje.

 

HOU JE VAN SPANJE EN DE SPAANSE KEUKEN? LAAT ESPANJE! DAN VOORTAAN GEWOON THUISBEZORGEN. GOEDKOPER EN MAKKELIJKER DAN ZELF HALEN! BESTEL HIER!

 

 

Lees ook: 12 tips voor op een Spaans terras