2020 was natuurlijk een jaar dat volledig in het teken stond van de wereldwijde COVID19 pandemie. En dat blijkt ook weer uit de nieuwe woorden die dit jaar worden toegevoegd aan het officiële Woordenboek van de Spaanse Taal, van de Real Academia Española. Woorden als coronavirus, covid, desconfinar (opheffen van de lockdown), desescalada (afbouw) en cuarentenear (in quarantaine plaatsen) krijgen een plekje op de woordenlijst.

ESPANJE! tipt: beste Spaanse muziek van 2020

In totaal zijn er 2.557 nieuwe woorden die in het woordenboek worden opgenomen. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om woorden die al bestonden, maar geactualiseerd zijn. De andere helft betreft nieuwe Spaanse woorden.

Directrice Paz Battaner verklaarde dat de RAE gedurende 2020 ontzettend veel vragen heeft ontvangen over woorden die als gevolg van de pandemie onderdeel zijn gaan uitmaken van ons dagelijkse vocabulaire.

Maar er waren ook nieuwe woorden die niets te maken hebben met het coronavirus, zoals trol (trol), trolear (trollen, ww), finde (weekend), fascistoide (fascistisch), animalismo (beweging die pleit voor dierenrechten), nacho, gastrobar, macho alfa (alfamannetje) en coltán.

Lees ook: Onze boekenkeuze van 2020