Banner Welex

Van termen als onroerendezaakbelasting (ozb) en kadastrale waarden gaat je hart vermoedelijk niet sneller kloppen. Toch is het belangrijk om hier wat over te weten, mocht je een woning in Spanje hebben. We zetten de belangrijkste informatie hieronder voor je uiteen

Hulp nodig bij belastingzaken of juridische aangelegenheden in Spanje? Neem dan contact op met het Nederlandstalige advocatenkantoor Welex. 

 

De kadastrale waarden zijn administratieve waarden, ingesteld voor elke woning in Spanje. De kadastrale waarde is belangrijk voor het bepalen van belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting (IBI). De gemeente waar de woning staat, bepaalt de kadastrale waarde op basis van de volgende variabelen:

1. De locatie van het onroerend goed, de stedelijke kwalificatie.
2. De belastingen die worden geheven op de constructie, de bouwkosten en het bouwjaar.
3. De waarde van de grond en van de constructie

De kadastrale waarde kan in geen geval hoger zijn dan de marktprijs van het onroerend goed. Volgens de Kadasterwet moeten de waarden worden geactualiseerd worden krachtens de wet voor algemene staatsbegrotingen. In artikel 1 van de Kadasterwet staan de betreffende coëfficieënten voor het jaar 2018, te zien in onderstaande tabel:

tabel welex

De onroerende zaakbelasting (IBI)
IBI staat voor Impuesto sober Bienes Inmuebles. Dit is geen personenbelasting, maar een belasting op bijvoorbeeld appartementen, lokalen, villa’s etc. De belasting wordt betaald door de eigenaar van de onroerend zaak en wordt gebruikt om de gemeente de financieren.

Berekening onroerendezaakbelasting
De IBI berekenen is enigszins complex. Het bedrag wordt berekend op basis van de kadastrale waarde. Elke gemeente kan bonussen toepassen, afhankelijk van het type onroerend goed. Ook kan worden gekeken naar het type gezin van de eigenaar (een grote familie, personen met een beperking, etc.)

Als je onroerend goed in Spanje een kadastrale waarde heeft van het jaar 2005 of later, zal de IBI dalen. Betreft het een kadastrale waarde van vóór 2005, dan stijgt de IBI.

Wil je een Spaanse woning kopen of verkopen, dan is de IBI officieel voor degene die op 1 januari van het jaar van de verkoop eigenaar is van de woning. Vaak wordt er echter een regeling getroffen, zodat de koper het verhoudingsgewijze gedeelte van de belasting betaalt vanaf het moment dat hij eigenaar is van de woning.

Meer informatie over onroerende zaakbelasting en kadastrale waarden? Neem contact op met advocatenkantoor Welex in Marbella. Gespecialiseerde advocaten kunnen u er meer over vertellen. Zie deze link, mail naar info@welex.es, bel +34 952 775 521 of kom langs bij Welex in Marbella (Av. Ricardo Soriano 12, Edif Marqués de Salamanca 1-3, 29601 Marbella, Málaga).

Meer lezen?

Huis Spanje Mallorca 10 Tips voor wie in Spanje een huis wil kopen

Handige en belangrijke tips voor wie een optrekje wil kopen onder de Spaanse zon.

 

 

Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid besloten vennootschap laptop kantoor

Een van de meest voorkomende vormen van vennootschappen in Spanje is de Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid. In deze vorm is het maatschappelijk kapitaal verdeeld in aandelen en bestaat het uit de inbreng van alle vennoten die niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vennootschap.

Lees ook:  Interview met ambassadeur Jan Versteeg