Cruz en Bardem in Jamón Jamón

Cruz en Bardem ontmoetten elkaar in Jamón Jamón

Penélope Cruz en Javier Bardem maken dit jaar allebei kans op een Academy Award. Het is de kroon op het werk van het acteursechtpaar. Bardem is genomineerd voor zijn rol in Being the Ricardos en La Cruz voor haar fantastische acteerwerk in Madres paralelas. De Oscars worden in de nacht van zondag 27 en maandag 28 maart uitgereikt.

De eerste film waarin Javier Bardem en Penélope Cruz samen speelden was Jamón Jamón, een zeer Spaanse film uit 1992 waarin ze spraken over tortilla de patatas en flirtten in de schaduw van een van de iconische Osborne-stieren van Spanje. Maar na die film uit 1992 kregen beiden werk ver van huis. Inmiddels beschouwt Hollywood zich graag als hun tweede thuis. Het Spaanse echtpaar krijgt in het mekka van de Amerikaanse filmindustrie de volledige sterrenbehandeling. Ze worden uitgenodigd voor feestjes en talkshows, en nog belangrijker, genomineerd voor prijzen. Dit jaar zijn dus zowel Bardem als Cruz in de running voor een Oscar. Het is hun vierde nominatie, maar het is de eerste keer dat ze allebei in hetzelfde jaar worden genomineerd.

Amerikaanse carrières

‘Dat Penélope en ik tegelijkertijd genomineerd zijn, is magisch’, zei Bardem op een persconferentie na de bekendmaking van de Osacarnominaties. Weinigen zullen eraan twijfelen dat ze allebei kans maken. Hun huis moet vol staan met prijzen:  Bafta’s, César Awards en prijzen van de filmfestivals van Venetië en Cannes. Bardem won vijf Goya Awards – Spanje’s equivalent van de Oscars – van de 12 nominaties. Cruz heeft 13 Goya-nominaties, maar heeft ‘slechts’ drie keer gewonnen. Beiden ontvingen hun eerste nominatie voor Jamón Jamón. Daarna startte voor beiden een internationale carrière. In 2000, toen hij zijn eerste Oscarnominatie kreeg voor Before Night Falls van Julian Schnabel, speelde zij in een van haar eerste Hollywood-films, All the Pretty Horses, geregisseerd door Billy Bob Thornton. Van daaruit volgde voor Cruz films als Blow van Ted Demme en Vanilla Sky van Cameron Crowe. Ondertussen kreeg Bardem rollen in Collateral van Michael Mann en The Dancer Upstairs van John Malkovich.

Vurig weerzien

In drie jaar tijd veranderden hun leven en hun carrière voorgoed. Ze vonden elkaar weer en schreven Spaanse filmgeschiedenis. Eerst apart, en kort daarna samen. In 2007 werd Cruz genomineerd voor haar eerste Oscar voor de film Volver van Pedro Almodóvar. In 2008 won Bardem een Academy Award voor No Country for Old Men van de gebroeders Coen. In 2009 won Cruz het felbegeerde beeldje voor Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen. Terwijl de wereld naar de acteurs op het scherm keek, keken Javier en la Pé naar elkaar. In die tijd begonnen de eerste geruchten over hun romance op te duiken, misschien gevoed door hun vurige scènes samen in Vicky Cristina Barcelona. Er waren foto’s, roddels en uiteindelijk kwam de bevestiging. In 2010, tijdens het in ontvangst nemen van de prijs voor beste acteur voor Biutiful van Alejandro González Iñárritu op het filmfestival van Cannes, zei Bardem: ‘Ik hou heel veel van je, Penélope.’ Met Biutiful kreeg Bardem ook zijn derde Oscarnominatie. Datzelfde jaar trouwden de twee.

Penelope Cruz en Javier Bardem in Todos lo saben

Advertentie

Veel rollen in dezelfde films

Vanwege hun grote succes kregen ze ook de paparazzi achter zich aan, maar beiden bewaakten hun privacy sterk. Het succes bleef intussen maar groeien, Hollywood kon geen genoeg krijgen van het Spaanse sterrenkoppel. Pirates of the Caribbean wilde ze allebei: eerst Cruz in 2011 (On Stranger Tides), daarna Bardem (Dead Men Tell no Tales) in 2017. Cruz ontving ondertussen haar derde Oscarnominatie voor Nine van Rob Marshall, terwijl Bardem een van de beste Bond-aartsvijanden in de recente geschiedenis werd in Skyfall van Sam Mendes. De twee speelden samen in Ridley Scott’s The Counselor in 2013, en opnieuw 2017, in de Spaanse film Loving Pablo van León de Aranoa, waar ze in veel scènes samen waren, waaronder een gewelddadige vechtscène. In 2018 speelden ze ook allabei in Asghar Farhadi’s Todos lo saben. Sinds die film hebben ze niet meer in dezelfde film gewerkt. Maar ze hebben samen wel veel prijsuitreikingen bijgewoond. Op het filmfestival van Venetië afgelopen september was het Cruz die Bardem in het publiek bedankte na het winnen van de Copa Volpi voor Beste Actrice. En beiden zullen op 27 maart de Academy Awards-ceremonie in Los Angeles bijwonen. Maar in tegenstelling tot andere Hollywood-koppels zijn beiden nu in de running voor een Oscar – een ongekende prestatie, zelfs voor hen.

Bron El Pais

Lees ook: de beste films met Javier Bardem en met Penélope Cruz

Meer leuke Spaanse tips en nieuwtjes?

Cover Espanje 02-22

Neem dan een abonnement op ESPANJE! Magazine

Jouw voordelen zijn dan:

  • Meer dan 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Je betaalt slechts €19,95 voor vier edities
  • Dat is dus vier voor de prijs van drie
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Zo geregeld via deze link

bestellen