29 mei 2023 – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vandaag aangekondigd dat de landelijke verkiezingen worden vervroegd. Dat gebeurde na de slechte uitslag voor zijn partij, de PSOE, bij de lokale en regionale verkiezingen op zondag 28 mei. De verkiezingen zullen op 23 juli worden gehouden. ‘Ik heb zojuist een onderhoud gehad met Zijne Majesteit de Koning waarin ik aan het staatshoofd het besluit heb meegedeeld om vanmiddag een ministerraad bijeen te roepen om de Cortes te ontbinden en nieuwe algemene verkiezingen uit te schrijven’, zei Sánchez. ‘Ik heb deze beslissing genomen gezien de resultaten van de verkiezingen die gisteren zijn gehouden’, aldus Sánchez een dag na de gemeentelijke en regionale verkiezingen van 28-M, waarbij zijn partij zowel in de regio als in de stad Madrid van de kaart werd geveegd door de Partido Popular. Sánchez zei dat de kiezer een duidelijk signaal heeft afgegeven en dat hij als premier en als leider van de PSOE de wil van het volk moet respecteren en daarom vervoegd verkiezingen uitschrijft.

Pedro Sanchez

Politieke aardverschuiving

De Partido Popular won in Madrid met 71 van de 135 zetels de absolute meerderheid, de PSOE behaalde slechts 27 zetels. Ook het socialistische bolwerk Valencia kleurde blauw. De PP behaalde daar 40 zetels, een plus van 21. Die zetels kwamen vooral van de kleinere partijen want ook de PSOE won vier zetels en komt op 31 zetels terecht. Ook in Aragon behaalde de PP ruim 35 % winst waardoor de PSOE ook daar niet meer de grootste partij is. In Murcia kreeg de PP er 5 zetels bij terwijl de PSOE 4 moest inleveren. Ook op de Balearen was de PP met een groei van 16 naar 25 zetels de grote winnaar. Ook bij de lokale verkiezingen komt de PP overal als de grote winnaar uit de bus. In deze link zie je de uitslag per regio. De laatste algemene verkiezingen werden gehouden in Spanje op 10 november 2019. De PSOE was met 28 % van de 120 zetels toen de winnende partij.

Meer lezen over Spanje? Neem dan HIER een abonnement op het tijdschrift ESPANJE! Een jaar lang in de bus en digitaal voor slechts €19,95