Pinchos betekent zoveel als ‘prikkers’ en deze typische Spaanse hapjes zijn dan ook te herkennen aan het (meestal) houten stokje waar de verschillende ingrediënten mee bij elkaar worden gehouden. Pinchos, door de Basken gespeld als pintxos, zijn kenmerkend voor de noordwestelijke regio van Spanje en tref je hier in zo’n beetje elke bar aan, vaak uitgestald op grote borden op de toonbank.

Het concept werkt als volgt: pak een bordje en leg daarop alle pintxos die je er lekker uit vindt zien, en waarvan je denkt dat je ze op kunt. Bewaar de prikkertjes goed, want die reken je na afloop af bij de kassa.

Thuis pinchos maken kan ook. Varieer met ingrediënten als olijven, kaas, worst, brood en vis. Hieronder, ter inspiratie, drie favorieten op een rijtje. ¡Buen provecho!

1. De ‘Gilda’

Deze klassieker met olijf, peper en ansjovis vind je gegarandeerd in elke pinchobar.

Ingrediënten: (voor 6 stokjes)

 • 12 olijven (ontpit)
 • 6 gezouten ansjovis
 • 6 groene pepers in azijn
 • 1 stokbrood (optioneel)

Bereiding:

Haal de steel van de pepers en snij ze doormidden. Rol de ansjovis op.
Pak een stokje en prik daar de ingrediënten op. Begin met een olijf, dan de ansjovis, de pepers en daarna weer een olijf.

 

Advertentie

Dol op Spanje en Spaans eten? Bestel dan hier ESPANJE! magazine. Vier keer per jaar 100 pagina’s tips en recepten.

2. Kiprolletjes

Deze pincho bestaat uit een stukje brood met daarop gekookte kipfilet en wortel, aubergine of courgette (allemaal kan natuurlijk ook).

Ingrediënten: (voor 6 stokjes)

 • gekookte kipfilet
 • 2 wortels, 1 kleine aubergine of 1 courgette
 • olijfolie
 • stokbrood
 • zout en peper

Bereiding:

Eerst maak je je gekozen groente schoon en maak je er lange plakken van. Deze kun je nu in de grillen met een beetje olijfolie.  Als de groente is gegrild kun je ‘m kruiden met zout en peper daarna rol je in de plak een stuk gekookte kipfilet en prik je deze op een stokje samen met een stukje stokbrood.

3. Spaanse tortilla

Deze pincho is gemaakt met de Spaanse tortilla en wordt mooi afgewerkt door een cherrytomaatje.

Ingrediënten: (voor 6 stokjes)

 • 6 sneetjes stokbrood
 • Spaanse tortilla
 • Cherrytomaatjes

Bereiding:

Maak eerst de Spaanse tortilla. ESPANJE! heeft hiervan al een recept, check ‘m hier! Je kunt in de tortilla ook courgette doen of champignons, net wat je lekker vindt. Snijd de tortilla in kleine vierkantjes. Prik voor je de tortilla prikt een half tomaatje op het prikkertje voor een mooie afwerking. Daarna prik je het broodje eraan en klaar is je pincho.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Nu vijf edities voor slechts €24,95, dat is €10 korting op de winkelprijs. Bestel hier.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

Advertentie

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

Advertentie