De geldwisselaar en zijn vrouw

Het Pradomuseum in Madrid heeft de coronatijd aangegrepen om de collecties versneld opnieuw te ordenen. Daarbij komt onder andere meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars en maatschappelijke thema’s. Vanaf 9 maart is er een expositie te zien van de 16e-eeuwse Zeeuwse kunstenaar Marinus Claeszoon van Reymerswa(e)le, waaronder dit portret van een geldwisselaar en zijn vrouw.

Het museum begint met de herindeling van de collectie uit de 19e eeuw. Er zal meer zichtbaarheid worden gegeven aan vrouwen, maatschappelijk geëngageerde schilderkunst en schilderijen en beeldhouwwerken uit andere landen die en rol spelen in de geschiedenis van Spanje, zoals de Filippijnse kunst. In de 19e eeuw was het aantal vrouwelijke kunstenaars groter dan in de eeuwen ervoor, maar zijn zijn nauwelijks vertegenwoordigd in musea. Het Prado wil daar verandering in brengen en is van plan werken van vrouwelijke kunstenaars aan te kopen. Ook roept het museum een beurs in het leven voor genderstudies in de schilderkunst. De herordening zat al in de planning, maar is door de coronapandemie in een stroomversnelling gekomen.

Lees ook: Het Prado Museum in Madrid

Het museum zal ook de Ionische Galerie openen voor klassieke beeldhouwkunst. Hier komen 51 werken die tot nu toe niet werden getoond en enkele zalen zullen worden gewijd aan de geschiedenis van het museum. Vanaf 9 maart 2021 staat een expositie gepland van de ook bij ons onbekende 16e-eeuwse Zeeuwse kunstenaar Marinus Claeszoon van Reymerswa(e)le. Hij schilderde alledaagse taferelen, zoals dit portret van een geldwisselaar en zijn vrouw. Madrid beschikt over de grootste collectie van zijn werk. Het Prado Museum heeft er vier, het Thyssen-Bornemisza Museum, de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando en het Monasterio de El Escorial hebben ieder een werk.

Lees ook: 7 x virtueel museumbezoek in Spanje