Maaltijdsoep met waterkers

Je zou het niet verwachten, maar waterkers is razend populair op de Canarische Eilanden. Het veel gegeten, pittig smakende waterplantje is het hele jaar door op de markt verkrijgbaar. Verser dan vers, want het groene gewas gedijt goed in de stromende wateren van de eilanden.

Ingrediënten (maaltijdsoep, voor 4 personen)

  • 200 g rookspek in dobbelsteentjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 g vastkokende aardappelen in blokjes
  • 100 g pompoen in blokjes
  • 2 maïskolven in plakken van ongeveer 2 cm
  • 1,5 l water
  • peper en zout
  • mespunt komijnpoeder
  • 2 bosjes waterkers gewassen, stugge steeltjes verwijderd, fijngehakt
  • 200 g kikkererwten zelf geweekt en gekookt of uit blik
  • enkele draadjes saffraan

Bereiding

Bak het spek uit in een grote soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en laat ze glazig worden. Voeg de aardappelen, pompoen en maïs toe, plus het water. Breng op smaak met peper, zout en komijn. Laat de soep ongeveer 25 minuten doorkoken. Roer de waterkers, kikkererwten en saffraan door de soep. Laat de soep nog een paar minuten doorkoken en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Dit is een recept van Emmelien Smit. Emmelien houdt van schrijven. Vooral over eten. Zo tikt ze culinaire teksten voor haar food blog en voor ESPANJE! Haar hart klopt heftig voor Spanje en Latijns-Amerika en hun eetcultuur. Een overblijfsel uit de tijd dat ze in Spanje en Costa Rica woonde.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je héél veel recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!