Bij een Spaanse zomer hoort jamón. Overal kun je een bordje of broodje ham bestellen. Maar de ene keer is het veel duurder dan de andere. Waarom betaal je in de ene winkel €50 per ons, terwijl je elders voor een eurootje klaar bent? Wij vroegen het aan een expert en maakte met de lekkerste Spaanse ham een zomerse salade!

Serranoham, pata negra en jamón ibérico zijn de meest gebruikte termen die je tegenkomt als je Spaanse ham wilt. Maar wat is het verschil eigenlijk? Xavier werkt op een organische boerderij bij Salamanca en geeft uitleg: ‘Twee factoren spelen een rol bij het bepalen van de kwaliteit en de prijs van de ham: het varkensras en het voedingspatroon. Serranoham wordt gemaakt van het gewone witte varken, terwijl ibéricoham afkomstig is van het bijzondere, exclusieve zwarte ibéricovarken. In 2014 werden er nieuwe regels van kracht in Spanje om de kwaliteit van de ham aan te duiden. Als je jamón ibérico puro eet, heb je het beste van het beste. De rest van de ibéricosoorten is van een dier dat ook deels voorouders heeft van andere rassen, bijvoorbeeld het Durocvarken. Ook de Iberische ham wordt weer in verschillende klassen ingedeeld.’

Er zijn labels ingevoerd om te herkennen om wat voor varken het gaat:
Zwart > 100% ibérico & bellota
Rood > 50% ibérico & bellota
Groen > 50% ibérico, bijgevoerd
Wit > 50% ibérico van de boerderij.

Ingrediënten salde met ham, aardbeien en geitenkaas:

75 g rucola
75 g snijbiet
2 plakjes belegen geitenkaas
8 aardbeien
12 plakjes serranoham
enkele druppels sherryazijn
(Pedro Ximénez)

Bereiding

Vul vier kommetjes met de twee slasoorten, gehalveerde aardbeien en in stukjes gesneden geitenkaas. Keer de kommetjes om op een bord en wikkel per bordje drie plakjes ham om de salade. Besprenkel vervolgens met sherryazijn of eventueel balsamicoazijn. Erg makkelijk om klaar te maken, leuk om te zien en superlekker!

Lees alle berichten over:

aardbeien
ham
recept
rucola
salade
Spaanse keuken