De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor een vijgenroomkaaspudding.

Ingrediënten:

  • 100 g verse vijgen
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 6 el warme melk
  • 200 g roomkaas
  • 70 g suiker
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 el citroensap
  • 3 el vloeibare honing
  • chocoladestaafjes
  • blaadjes munt

Bereiding

Was de vijgen, dep ze droog en snijd ze in zeer kleine blokjes. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Knijp ze uit en los ze al roerend in de warme melk op. Roer de roomkaas met de suiker en het sinaasappelsap door de gelatinemelk. Voeg het citroensap toe en roer de crème glad. Schep ten slotte de blokjes vijg erdoor.
Schenk het mengsel in omgespoelde vormpjes en laat ze ongeveer 2 uur in de koelkast opstijven. Stort de puddinkjes op borden, bedruppel met honing en garneer met blaadjes munt. Steek er chocoladestaafjes in als spiesjes.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je héél veel recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com