Wat merk je van COVID-19 als je naar Spanje reist en waar moet je op letten? Wij reisden van eind april tot 10 mei 2021 voor werk naar de Costa Blanca, Albacete en Cuenca. Wat moesten we regelen en hoe was het? Covid-19,

  1. Ten eerste moesten we zorgen voor een negatieve PR-test. Die mocht niet ouder zijn dan 72 uur. In een winkeltje dat was in gericht als testlocatie werd de test bij ons afgenomen. Kosten €95.
  2. Van tevoren moesten we op deze website  ook een formulier invullen. Vervolgens kregen we een QR-code die we bij ons moesten dragen.
  3. Bij het inchecken werd gecontroleerd of we een QR-code en een negatieve test hadden.
  4. Op heel Schiphol moesten we een mondkapje dragen. Voor het boarden werd meer tijd genomen zodat iedereen voldoende afstand kon houden.
  5. Tijdens de vlucht mochten we ons mondkapje alleen af toen we dronken of aten. Tijdens onze reis waren er echter een paar mensen die de hele reis aten en dronken om geen mondkapje te hoeven dragen. Tussendoor zaten ze ook zonder mondkapje met mensen aan de andere kant van het gangpad te kletsen. De bemanning van Transavia handhaafde daar niet op en een man die er iets van zei werd door andere passagiers uitgelachen en uiteindelijk verzocht elders te gaan zitten.
  6. In Alicante stond in een fuik een team van acht in speciale pakken gestoken medewerkers klaar die de QR-code scanden en opsloegen in de computer. Spanje binnenkomen zonder QR-code en negatieve test lijkt dus niet mogelijk.
  7. Aan de Costa Blanca voelden we ons meteen een stuk veiliger dan in Nederland. In de eerste plaats omdat er veel minder besmettingen zijn (Regio Valencia 34/100.000 in 2 weken op 11 mei tegenover 563/100.000 in twee weken op 11 mei in Nederland).
  8. We reisden daarna ook het binnenland in en het viel op dat echt iedereen de mondkapjesplicht streng naleeft. Overal. Behalve als je eet of drinkt of in de vrije natuur bent zonder andere mensen om je heen.
  9. Er geldt ook een rookverbod op terrassen en als je ergens anders op straat rookt moet er ten minste twee meter afstand zijn. Alle bars en restaurants houden zich aan de regel. Het gaf ons een extra veilig gevoel.
  10. Op de terugweg moesten we een PCR-test laten zien die maximaal 24 uur oud was. Er zijn veel plekken in de buurt van de luchthaven van Alicante waar je je kunt laten testen. Wij lieten de test afnemen bij het IMED-ziekenhuis in Elche. Omdat we van tevoren een tijdslot hadden gereserveerd konden we meteen doorlopen. Het ziekenhuis ligt op 15 minuten van de luchthaven. Na een muy bien cariño van de verpleegster hadden we binnen een uur de uitslag die we moesten laten zien bij het inchecken. Kosten test €150.
Lees ook:  Reistips: Verkoeling in zomers Andalusië

En verder: ook als je via de weg reist moet je je laten testen. Voor Mallorca, Ibiza en de rest van de Balearen is er nu een versoepeling: je hoeft niet meer in quarantaine en hoeft niet te worden getest als je teruggaat naar Nederland. Maar als je erheen reist heb je nog wel een negatieve test plus een QR-code nodig. Hier vind je meer informatie over reizen in Spanje.

In de zomereditie van ESPANJE! lees je de reportages die we maakten. Je kunt ‘m hier bestellen.