San Antonio

Met je huisdier een Spaanse kerk binnenlopen wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Maar 17 januari is een uitzondering. Op die dag vieren de Spanjaarden namelijk de Día San Antonio Abad, ter ere van de heilige Antonius van Egypte. Deze Antonio is de beschermheilige van alle dieren, en op ‘zijn’ dag kun je in veel Spaanse kerken je huisdier laten zegenen.

Kijk dus niet vreemd op van lange rijen van baasjes en hun hond, kat, paard of gans voor de kerk (afhankelijk van de grootte van het dier en de welwillendheid van de priester mogen ze ook naar binnen) . In zo’n beetje alle Spaanse provincies worden er speciale kerkmissen georganiseerd ter ere van de heilige Antonius. Eén van ‘s lands drukbezochtste kerken op 17 januari is de Iglesia de San Antón in het centrum van Madrid.

Lees ook: Calçots met romescosaus

San Antonio

De christelijke monnik San Antonio (251-356) werd geboren in het Egyptische dorp Coma. Rond zijn twintigste levensjaar verkocht hij al zijn bezittingen, gaf hij zijn geld aan de armen en ging hij in een grot wonen om een sober bestaan te leiden. Nog later trok hij zich terug op de Colzimberg, bij de Rode Zee, in absolute eenzaamheid. Het verhaal gaat er op een dag een wild zwijn met jonge zwijntjes op Antonius afkwam. De jonkies waren blind en het lukte San Antonio om hen weer te laten zien. Vanaf dat moment zou moeder zwijn niet meer van Antonio’s zijde zijn geweken en hem hebben beschermd tegen andere dieren.

De dag van San Antonio wordt met name groots gevierd in de regio’s Catalonië en Valencia. De Catalanen kennen de feestdag beter onder de naam Els Tres Tombs (De Drie Ronden). Traditioneel maakten door dieren voortgetrokken karren op 17 januari drie rondjes om de kerk, nadat de dieren eerst in of bij de kerk gezegend waren. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer in elke gemeente, maar worden er in plaats daarvan wel optochten gehouden, met vaak paarden in de hoofdrol. Een belangrijk doel is om kinderen te laten zien hoe het agrarische leven er vroeger uitzag en hoe er werd gewerkt op het land. De optochten worden overigens niet alleen op 17 januari gehouden, maar ook vaak in het weekend daarvoor of daarna.

tres tombs reus

Ook op de Balearen en in de regio Valencia wordt groots bij de Dag van San Antonio stilgestaan. Zo worden er in Valencia vreugdevuren (hogueras) ontstoken en worden er op 17 januari in Mahón (Menorca) traditioneel torrades de sobrasada gegeten, geroosterd brood met een smeerbare Spaanse worst.

Lees ook: 8 x Hogueras de San Juan in Alicante

abonnement espanje