Ontmoetingen met schrijvers: Sara Mesa

De vierde ontmoeting in de serie De schrijver als hoofdpersoon in de OBA in Amsterdam is met de Sevillaanse schrijfster Sara Mesa, een van de meest bekroonde jonge schrijfsters in de Spaanse literatuur. Zij zal op 21 juni worden geïnterviewd door literair criticus Ger Groot, in het gezelschap van Nadia Ramer, de Nederlandse vertaalster van haar werk. 

Spannende internetrelatie

Sara Mesa (Madrid, 1976) is ongetwijfeld een van dé Spaanse schrijfsters van dit moment. Haar vierde roman Litteken is een van de favoriete romans van Pilar Tena, directeur van het Instituto Cervantes dat deze lezingencyclus organiseert. In deze roman vertelt ze een origineel liefdesverhaal over Knut en Sonia, die elkaar op een literair forum op het internet ontmoeten en die, ondanks de zevenhonderd kilometer die hen scheiden, een zeer eigenaardige relatie aangaan. Tussen aantrekkingskracht en afstoting kan de vrouw niet anders dan gefascineerd raken door dit vreemde personage dat zich aan geen enkele conventie houdt en haar wil veroveren met luxueuze geschenken – boeken, parfums, ondergoed, enz. – die hij steelt uit warenhuizen en winkels. Knut vraagt haar om commentaar te geven op de boeken die hij stuurt om haar zo beter te leren kennen. Hoewel ze elkaar maar één keer hebben ontmoet, beleven deze twee jonge mensen een intense virtuele relatie door elkaar e-mails te sturen. De mailwisseling wordt onderbroken wanneer Sonia met een andere man trouwt, maar wordt na een korte periode weer hervat. Sonia raakt zo verslaafd aan een geheim dubbelleven dat ze nog jaren in stand moet houden. Sara Mesa schrijft op een precieze manier, zonder franje, kort en concreet, iets afstandelijk, maar enorm effectief in het overbrengen van dat verontrustende gevoel van een ongewone relatie.

Prijzen en vertalingen

Sara Mesa is schrijfster en journaliste en publiceerde diverse romans, verhalen en dichtbundels, waarvan verschillende met prijzen zijn onderscheiden. Enkele van haar werken zijn: Cuatro por cuatro (finalist Premio Herralde), Cicatriz, (premio Ojo Crítico van RNE), Cara de pan, Un amor, (gekozen als boek van het jaar 2020 door dag- en weekbladen zoals El País, El Cultural en La Vanguardia), en de verhalenbundel Mala letra. Haar meest recente boek Perrita Country is een lang verhaal, geïllustreerd door Pablo Amargo. Haar werk is vertaald in een twaalf verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Informatie en reservering

Op 21 juni 2022 om 19:30. Toegang:gratis. Reservering via deze link. Taal: Spaans met simultaan vertaling in het Nederlands. Openbare Bibliotheek Amsterdam OBA (Amsterdam) – OBA Theater
Oosterdokskade 143 1011 DL Amsterdam 

Lees ook:  Oscar voor Bardem én Cruz?

 

Koop bij bol.com

Meer tips over de Spaanse cultuur?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Met o.a. reistips, films, muziek, boeken en recepten
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €27,96
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox, handig voor onderweg
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen