Op donderdag 17 augustus, werd Barcelona tegen vijf uur ‘s middags opgeschrikt door een terroristische aanslag: een bestelbusje reed met grote snelheid over de Ramblas, waarbij talloze mensen werden geraakt. Uren later, in de nacht van 17 op 18 augustus, vond opnieuw een poging tot een aanslag plaats in de badplaats Cambrils ten zuiden van Barcelona. Hoe is de situatie nu in Barcelona, Catalonië en de rest van Spanje?

Hoe heeft de redactie van Espanje! de aanslagen beleefd?

Natuurlijk zijn ook wij hevig geschrokken van de aanslagen op 17 augustus 2017. Redactieleden Annebeth Vis en Carlijn Teeven wonen in Barcelona, niet ver van de plek waar de aanslag plaatsvond. Ze hebben de gebeurtenissen op de voet gevolgd, ooggetuigen gesproken en de Ramblas bezocht in de dagen na de aanslag.

De sfeer was in eerste instantie chaotisch, paniekerig, verslagen en verdrietig, maar inmiddels is de sfeer weer normaal, zoals altijd. Behalve op de Ramblas. In de loop van vrijdag 18 augustus werd het steeds drukker op de Ramblas. Ook gedurende het daaropvolgende weekend bleven de mensen toestromen, locals, maar ook toeristen uit alle uithoeken. De drukke wandelpromenade blijft herinneren aan de aanslag. Mensen komen er hun steun betuigen, met eigen ogen zien waar het heeft plaatsgevonden, voor verwerking. Wij zijn onder de indruk van de manier waarop de hele wereld Barcelona heeft omhelsd naar aanleiding van de gebeurtenissen. Prachtig!

Annebeth en Carlijn verwoordden hun ervaring voor het Parool en het Eindhovens Dagblad.

Catalanen en Spanje reageren op de aanslagen: no tenemos miedo

Hoewel de chaos, paniek, schrik en angst groot zijn na de eerste aanslag in Barcelona en het centrum van de stad die middag in het toneel van een enge actiefilm verandert, schimmig en beangstigend, slaat de stemming in de loop van vrijdag 18 augustus om: de bevolking besluit de terroristen niet te geven wat ze willen en toont zich sterk: ‘no tinc por’ (Catalaans) en ‘no tengo miedo’ (Spaans) wordt op het Plaça de Catalunya gescandeerd, nadat de Catalanen een minuut stilte hebben gehouden uit respect voor de slachtoffers. Die zin duikt de daaropvolgende uren en dagen overal in de stad en de rest van het land op.

Inmiddels is de situatie in Barcelona en Cambrils weer normaal. De bevolking wil het gewone leven zo snel mogelijk weer oppakken, juist om op die manier het terrorisme af te wijzen en de daders niet te geven wat ze willen. Op de Ramblas en de boulevard in Cambrils ontstonden spontane herdenkingsplekken waar mensen nog altijd hun eer betonen aan de slachtoffers.

Aanslagen in Barcelona en Cambrils 17 augustus 2017

Een van de herdenkingsplekken op de Ramblas

Reisadvies

De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor Spanje niet bijgesteld naar aanleiding van de aanslagen. Er is voor Nederland geen reden om aan te nemen dat er sprake is van extra dreiging op dit moment. Op dit moment is er dus een positief reisadvies voor heel Spanje. Ook België hanteert een positief reisadvies, maar waarschuwt reizigers wel om waakzaam te zijn en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Terreurdreiging

In Spanje is het niveau voor terreurdreiging sinds juni 2015 niveau 4. De Spaanse autoriteiten hebben besloten dat niveau niet te verhogen naar niveau 5, het hoogste niveau. Niveau 5 zou betekenen dat ervan uit wordt gegaan dat er opnieuw een aanslag zal worden gepleegd. Ook zou dat betekenen dat het leger aanwezig zou zijn op straat in Spanje

Maatregelen

Naar aanleiding van de aanslagen worden overal in het land extra veiligheidsmaatregelen genomen, te beginnen in Barcelona en Cambrils.

  1. Zo patrouilleren er in het hele land meer agenten op straat. Dat geldt ook voor het centrum van andere grote en middelgrote steden in het land, maar ook voor de vele badplaatsen. Op dit moment is het toeristische hoogseizoen nog in volle gang.
  2. Daarnaast hebben veel steden aangekondigd om maatregelen te nemen zodat bestelbusjes niet meer op plekken kunnen komen waar zich grote groepen mensen verzamelen. Denk aan betonblokken, paaltjes en betonnen plantenbakken. In Barcelona werd eerder besloten om dit soort maatregelen niet te nemen en na de aanslag is daar veel kritiek op gekomen.
  3. Op vliegvelden, trein- en busstations en locaties waar veel mensen komen, moet je momenteel rekening houden met extra veiligheidscontroles.

Wat we weten over de aanslagen in Barcelona en Cambrils

  • Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona vielen dertien doden en bijna honderd gewonden. De dader is weggevlucht en wordt nog steeds gezocht.
  • In Cambrils wist een agent de aanslag te stoppen. Hij doodde daarbij vijf terroristen. Er vielen verschillende gewonden en één dode. Al gauw werd deze tweede aanslag in verband gebracht met de aanslag een aantal uur eerder in Barcelona.
  • Niet veel later wordt ook een ander incident met de beide aanslagen in verband gebracht: een explosie in de nacht van woensdag op donderdag in een afgelegen woning in de gemeente Alcanar in de provincie Tarragona. Daarbij vielen in ieder geval twee doden en is later een derde persoon opgepakt. De gasflessen die de explosie hebben veroorzaakt, waren vermoedelijk bedoeld om een aanslag van veel grotere omvang mee te plegen: de Spaanse politie denkt dat het de bedoeling was om de Sagrada Familia op te blazen.
  • Gedacht wordt dat de terreurcel die achter de aanslagen zit zijn oorsprong heeft in Ripoll in het noorden van Catalonië. De imam van Ripoll zou ervoor gezorgd hebben dat een groep van 11 moslimjongeren tussen de 17 en 24 jaar in rap tempo kon radicaliseren, zonder daarbij op de radar van de antiterreurpolitie te komen.
  • De imam kwam vermoedelijk om het leven bij de gasexplosie, net als een tweede verdachte. In Cambrils werden er vijf doodgeschoten. Vier verdachten zijn opgepakt en naar één wordt nog gezocht.

Journalist Edwin Winkel maakte voor het Algemeen Dagblad een indrukwekkende reportage in Ripoll, waarbij familieleden sprak van de terroristen.

Lees alle berichten over:

Barcelona
Catalonië
Spanje