roscón de reyes

In Spanje wordt op 6 januari het Driekoningenfeest gevierd. Op deze dag wordt de typische cake Roscón de Reyes gegeten. De cake is rondvormig met een gat in het midden waardoor het lijkt op een grote donut. De roscóns zijn vaak gevuld met slagroom, maar er zijn ook varianten te vinden met mokka, chocolade of dulce de leche. Typisch voor de roscón de reyes is het gekonfijte fruit waar de taart mee belegd wordt.

Het bijzondere aan deze cake is dat er verrassingen in zitten. Vanbinnen zitten zit een keramisch of plastic beeldje (koning) en een boon (haba) verstopt. En bovenop de cake staat een kroon, tegenwoordig krijg je er vaak een papieren kroontje bij. Degene die de boon vindt, moet de Roscón de Reyes betalen. Degene die het beeldje vindt, mag de kroon opzetten en is voor die dag de Rey (koning) of Reina (koningin).

Lees meer: Driekoningen op z’n Spaans: Los Reyes Magos

Ingrediënten

300 g bloem
5 eieren
100 g poedersuiker
250 g boter
25 g gist
een snufje zout
1/2 dl oranjebloesemwater
de schil van 1 citroen
de schil van een halve sinaasappel
geschaafde amandelen
gekonfijte vruchten en suiker (ter decoratie)
slagroom

Bereiding

Begin met het mengen van de bloem met de suiker en de gist. Voeg nu 4 van de eieren één voor één toe, samen met het zout, citroen, sinaasappelschillen en oranjebloesemwater. Kneed daarna het deeg tot een gladde massa.

Advertentie

Roer de zachte boter erin en kneed het deeg verder met je handen. Laat het mengsel 2-3 uur staan totdat het volume verdubbeld is. Kneed het deeg weer verder met je handen en laat het nog eens 20 minuten staan.

Maak nu van het deeg een ring op een met boter ingevette bakplaat (of op bakpapier). Dek de ring met een schone doek gedurende 30 minuten af.

Klop het overgebleven ei en bestrijk hiermee de ring. Bestrooi het met de suiker en versier met de gekonfijte vruchten. Strooi daarna het amandelschaafsel eroverheen.

Verwarm de oven voor op 180ºC en bak het deeg gedurende 35 minuten totdat het bruin is.

Het resultaat kan nu zo gegeten worden. Maar nog lekkerder is om er een vulling aan te geven. Dat kan met o.a. slagroom, crème gesmolten chocolade of een mengsel van chocolade en room.

Als laatste snij je zodra de ‘Roscón de Reyes’ afgekoeld deze voorzichtig horizontaal doormidden. Pak de bovenkant er voorzichtig af en leg deze opzij. Verdeel op de onderkant gelijkmatig de slagroom of de ‘au bain marie’ gesmolten chocolade en leg de bovenkant er dan weer op.

Lees meer: de lekkerste Spaanse recepten vind je in ESPANJE! magazine!

Meer lezen?

paella Spaanse recepten gerechtAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!

 

Advertentie

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

Advertentie