Ook gek op een lekkere cocktail? Wij wel! En om het vakantiegevoel in huis te halen zetten we de lekkerste cocktails van Spaanse bodem voor je op een rij. ¡Salud!

1. Sangria

kan sangria glas sangria

Zelf Spaanse sangria maken? Dit zijn de ingrediënten:

  • Droge rode wijn (750 ml)
  • Spa Rood (250 ml)
  • Het sap van 1 sinaasappel
  • Vers fruit
  • Suiker
  • Ijsblokjes (1/2 el)

Fruit afspoelen, in kleine stukjes snijden en in een kan doen. Voeg de geperste sinaasappel, de suiker, Spa Rood en de wijn toe. Roer goed door. Laat de sangria afkoelen, en vergeet niet de ijsblokjes toe te voegen vlak voor het serveren.

2. Tinto de verano

glas tinto de verano

Tinto de verano is een écht Spaans zomerdrankje. Dit zijn de ingrediënten:

  • Rode wijn (1/2 deel)
  • Bitter-lemon (1/2 deel)
  • Sinaasappel of citroen

Pak een groot glas en vul met ijsklontjes. Vul het glas voor de helft met rode wijn en de andere helft met bitter-lemon, meng dit door elkaar. Als garnering kun je een schijfje sinaasappel of citroen toevoegen.

3. Agua de Valencia

glas agua de valencia

‘Valenciaans water’ is een heerlijke cocktail met mousserende wijn en sinaasappelsap. Dit zijn de ingrediënten:

  • Cava (700 ml)
  • Vers geperst sinaasappelsap (300 ml)
  • Gin (100 ml)
  • Wodka (100ml)
  • Suiker (4/5 el)

Doe het vers geperste sinaasappelsap samen met de cava, gin en vodka in een kan. Voeg suiker toe en meng het geheel goed door. Laat het vervolgens lekker afkoelen en proost!

4. Calimocho

glas calimocho cola wijn

Calimocho is een drankje dat veel op feesten door jongeren wordt gedronken (zoals met San Juan). Dit zijn de ingrediënten:

  • Rode wijn (1/2)
  • Coca Cola (1/2)
  • Schijfje citroen

Neem een groot drinkglas en vul met ijsblokjes. Voeg vervolgens voor de helft rode wijn toe en de andere helft Coca Cola. Meng door elkaar en serveer met een schijfje citroen.

5. Clara

Clara

Bier met bitter-lemon of Fanta met citroensmaak. Dit zijn de ingrediënten:

  • Bier, merk naar keuze (1/2)
  • Bitter-lemon (1/2)

Vul het glas voor de helft met bier en de andere helft met bitter lemon of Fanta met citroensmaak.

6. Leche de Pantera

Dit drankje was populair in de jaren zeventig en doet het goed als dessert. Dit zijn de ingrediënten:

  • Gin (1 deel)
  • Witte rum (1 deel)
  • Gecondenseerde melk (1 deel)
  • Melk (5 delen)
  • Kaneel

Mix de melk, gecondenseerde melk, witte rum en gin door elkaar met een blender. Schenk vervolgens in een glaasje en strooi er een beetje kaneel overheen!

7. Asiatico

Deze cocktail is nóg een perfecte afsluiter van een goed diner! Dit zijn de ingrediënten:

  • Gecondenseerde melk (60 ml)
  • Brandy (20 ml)
  • Licor 43 (20 ml)
  • Warme espresso

Meng de gecondenseerde melk, brandy en Licor 43. Voeg vervolgens de warme espresso toe en eventueel een beetje slagroom.

8. Sol y sombra

Sol y sombra kan je letterlijk vertalen als ‘zon en schaduw’. Dit zijn de ingrediënten:

  • Anijslikeur
  • Brandy
  • Gingerale
  • Citroensap
  • Citroenschijfje

Pak een cocktailshaker en vul deze voor de helft met de anijslikeur en Brandy, voeg vervolgens de citroensap en gingerale toe. Schud dit vervolgens goed door elkaar. Schenk het in een glas gevuld met ijsklontjes en voeg het citroenschijfje toe.

9. Mojito

glas mojito

Hoewel de mojito uit Cuba komt en niet uit Spanje, vinden wij ‘m er toch bij horen! Dit zijn de ingrediënten:

  • Bacardi Carta Blanca (50 ml)
  • Sodawater (60 ml)
  • Limoensap (15 ml)
  • Suiker (2 theelepels)
  • Verse munt (12 blaadjes)

Doe de Bacardi, het sodawater, de limoensap en de suiker in een groot glas. Wrijf de muntblaadjes over de glasrand heen en doe ze de vervolgens ook in het glas. Vul nu aan met ijsblokjes en versier het met limoen en munt.

10. Agua de Sevilla

Agua de Sevilla is een lekkere variant op de cocktail Agua de Valencia. Dit zijn de ingrediënten:

  • Ananassap (1,5 l)
  • Cava (1,5 l)
  • Cointreau (5 ml)
  • Whiskey (5 ml)
  • Klein beetje room
  • Snuifje kaneel

Meng ananassap, cava, cointreau en whiskey in een kan. Spuit vervolgens de room erbij en voeg kaneel toe. Roer goed door en serveer.

11. Fifty-fifty (fitifiti)

Deze cocktail wordt veel gedronken in Córdoba. Dit zijn de ingrediënten:

  • Zoete dessertwijn (1/2 deel), bijvoorbeeld Pedro Ximénez
  • Witte wijn (1/2 deel)

Schenk in een glas glas, roer door elkaar en je cocktail is klaar!

¡Salud!