Semana Santa staat weer voor de deur. Overal in Spanje duiken dan ook de paaslekkernijen op, en dat zijn er nogal wat. Hierbij twaalf Spaanse (zoete) gerechten, die worden gegeten met Pasen.

1. Hornazo

Hornazo

Hornazo is een soort taart die vaak gevuld wordt met varkensvlees, maar met Pasen ook wel met eieren. Deze worden samen met het deeg in de oven gedaan en gebakken. Vervolgens wordt de lekkernij bestrooid met een laagje suiker voor een zoete smaak. Veel Spaanse regio’s hebben hun eigen variant op de hornazo.

2. Pestiños

Pestiños

Pestiños worden gemaakt van deeg op smaak gebracht met sesam. Daarna worden ze gebakken in olijfolie en vervolgens kort door de honing gehaald. Heerlijk!

3. Torrijas

Torrijas

Een zoete lekkernij, vergelijkbaar met onze wentelteefjes: drenk een boterham in melk, haal deze door een geklopt ei en bak in een pan met olie. De buitenkant wordt gezoet met een laagje suiker of honing. ¡Ñam ñam!

Lees ook: Spaans recept: Torrijas (Wentelteefjes)

4. Flores de Semana Santa

Flores-de-Semana-Santa

Een bloemvormige zoetigheid die met Pasen niet mag ontbreken. De belangrijkste ingrediënten zijn eieren, banketbakkersmeel, anijszaden, zoete anijs, water en olie. De Flores de Semana Santa worden vooral gegeten in Toledo, Cuenca en andere delen van de regio Castillië-La Mancha.

5. Mona de Pascua

Mona-de-Pascua

Een traditionele taart met gekookte eieren of (tegenwoordig) chocoladefiguren en kleurrijke decoraties. Oorspronkelijk wordt de Mona de Pascua gegeten in de regio’s Murcia, Valencia, Catalonië, Aragon en Castilië-La Mancha. Normaal gesproken krijgen kinderen er één kado van hun peetouders. Tegenwoordig zijn er in heel Spanje verschillende varianten op de Mona de Pascua te vinden.

6. Buñuelos

Buñuelos

De buñuelo heeft wat weg van de donut en oliebol. Het deeg voor buñuelos wordt gemaakt van water, melk, ei en gist. Buñuelos kunnen zoet of hartig zijn en worden niet alleen gegeten in praktisch alle regio’s van Spanje, maar ook in Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Mexico en Colombia.

7. Pastas del penitente

Pastas del penitente zijn koekjes met een glazuurlaagje, vaak voorzien van een christelijk kruis of versierd met pijnboompitten.

8. Bartolillos

Bartolillos

Bartolillos komen uit Madrid en worden meestal rond Pasen bereid en gegeten. Het zijn een soort zoete empanadillas (deegpasteitjes) gevuld met bakkersroom en je eet ze bij voorkeur warm. Om je vingers bij af te likken!

9. Lecha frita

Leche-frita

‘Gefrituurde melk’ is een zoetig mengsel gemaakt van meel, melk en suiker. Dit wordt gefrituurd en daarna bestrooid met kaneel of suikerglazuur. Lekker!

10. Huevos de chocolate

Huevos-de-chocolate

Niet persé typisch voor Spanje, maar ook in Spaanse supermarkten en bakkerszaken zijn er rond Pasen volop chocolade-eieren en andere figuurtjes verkrijgbaar.

11. Tortell de Rams

Tortell

De tortell de rams is een cake uit de Catalaanse keuken. De ringvormige tortell is gemaakt van bladerdeeg gevuld met verschillende zoetigheden. Op de bovenkant worden gekonfijt fruit of pijnboompitten gelegd. Tot slot wordt er een laagje poedersuiker overheen gestrooid.

12. Roscón de Pascua

Roscón-de-Pascua

De Roscón de Pascua is een soort broodje in ringvorm gemaakt van zoet deeg en versierd met gekristalliseerd fruit in verschillende kleuren. De lekkernij kan gevuld worden met bijvoorbeeld room of truffel. Eet smakelijk!

Lees ook: recept voor torrijas (Spaanse wentelteefjes)