De rente op spaargeld is de laatste jaren flink gedaald. Sparen levert dus minder op. Tegelijkertijd hangt het inkomen in box 3 sinds 2017 af van de omvang van het totale vermogen. Steeds meer mensen kijken om die reden naar alternatieven voor hun vermogen. De aankoop van een 2e woning in Spanje kan dan heel interessant zijn.

Door de nieuwe box 3-regels gaan kleinere vermogens vanaf 2017 minder belasting betalen en de grotere vermogens meer. In welke categorie je ook valt: belasting betalen in box 3 is niet leuk als vermogen maar weinig opbrengt. Als je je spaargeld investeert in een Spaanse tweede woning, ben je dan altijd beter af?

Spanje voordeliger

Zoals met alle investeringen hangt het antwoord onder meer af van de vraag wat de opbrengst zal zijn. Maar als we alleen naar de belastingheffing zouden kijken, kan een investering in een Spaanse tweede woning inderdaad interessant zijn. Het inkomen waarvan wordt uitgegaan en het toegepaste belastingtarief zijn in Spanje lager dan in Nederland. Niet alleen het belastingtarief is lager, ook het bedrag waarover de belasting wordt berekend (het forfaitaire inkomen) is in Spanje lager dan in Nederland. Hier valt Spanje dus snel voordeliger uit.

Het overwegen waard

Een verschil is wel dat er in de Nederlandse box 3 geen extra belasting wordt geheven bij een verkoop, terwijl Spanje wel een meerwaardebelasting heeft. In Nederland zit die al in box 3 inbegrepen. Maar als die Spaanse meerwaardebelasting zou worden geheven, dan is er ook daadwerkelijk winst behaald op de Spaanse tweede woning. Tegelijkertijd, mocht het zo zijn dat de Spaanse woning niet in waarde stijgt, dan wordt er natuurlijk ook geen meerwaardebelasting toegepast. Als het geld op een Nederlandse spaarrekening blijft staan, zal er natuurlijk geen sprake zijn van een mogelijke meerwaarde. Dat maakt de box 3-heffing over spaarrekeningen sowieso duur en een Spaanse tweede woning zeker het overwegen waard.

Nu is belastingheffing natuurlijk niet het enige waarnaar moet worden gekeken om te bepalen wat je met je spaargeld doet. Maar als het puur op belastingen aankomt, kan een Spaanse tweede woning een hele interessante optie zijn.

Deze column van Thomas Vermeulen, Belastingadviseur bij ESJ Accountants & Belastingadviseurs verscheen eerder in ESPANJE! www.esj.nl

Lees alle berichten over:

huis kopen
makelaar
Spanje
wonen
woning kopen
woning zoeken