vrouwen

Internationale Vrouwendag wordt in Spanje veel uitbundiger gevierd dan in Nederland, met grote demonstraties, muziek en culturele bijeenkomsten. Pilar Tena, de directeur van het Instituto Cervantes in Utrecht, haalt die traditie ook naar Nederland. Op 8 maart organiseert zij daarom samen met het EU Instituut voor Cultuur EUNIC NL voor de derde maal een speciale avond. Eerder stonden vrouwelijke componisten en wetenschappers centraal, dit keer is het thema Vrouwen en Journalistiek.

 

Zijn vrouwelijke journalisten anders dan hun mannelijke collega’s, en zo ja, hoe merk je dat in hun werk? Is het tijd voor een meer vrouwelijke benadering van de journalistiek waarin ook de geschiedenis van de vrouw en de positie van de vrouw in de huidige tijd meer aandacht krijgt in de mainstream media? Welke uitdagingen liggen er in het vak? Dit zijn enkele vragen waar tijdens een rondetafelgesprek  in de OBA Bibliotheek in Amsterdam op in zal worden gegaan. Kom langs en praat mee, dat kan in het Spaans, in het Engels en in het Nederlands!

Filmpjes uit de hele wereld

Speciaal voor deze gelegenheid hebben vrouwelijke journalisten korte filmpjes opgenomen: opiniemakers, fotojournalisten, oorlogsverslaggevers, correspondenten en cultuurjournalisten. Onder hen o.a. andere Gabriela Cañas, Cristina Gallach, Aurora Mínguez, Charo Ramos, Marjan Terpstra, Isabel Ferrer en Mayte Carrasco. Zij geven hun visie op het thema en vertellen hun ervaringen. Een korte impressie van de film zie je hieronder. Het rondetafelgesprek zal worden gepresenteerd door de kersverse Spaanse ambassadeur in Nederland, Consuelo Femenía.  De panelleden zijn Nina Hauer (president EUNIC NL), Pilar Tena (directeur Instituto Cervantes Utrecht en schrijfster), Aurora Minguez Santos (journalist RNE/RTVE), Marjan Terpstra (hoofdredacteur ESPANJE!) en Isabel Ferrer (correspondent El Pais in Nederland). De voertaal is Spaans en Engels en er is vertaling. Dit programma wordt opgenomen en live uitgezonden. Klik HIER voor de livestreamlink, live vanaf 8 maart, 19 uur, daarna terug te kijken.

8 maart 2022, van 19:00 tot 21:30 | OBA Oosterdok – OBA, toegang gratis | aanmelden verplicht

Advertentie

Lees ook: feestelijke voorpremière van Madres paralalas op 9 maart in Tuschinski

Kijk hier voor meer activiteiten van het Instituto Cervantes