26 juli 2022 – Een stedentrip naar Spanje is 24% duurder dan in 2021 en maar liefst 56% duurder dan in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van de Spaanse vergelijkingssite Rastreator. Een week vakantie kost nu gemiddeld €1464 in augustus, het Spaanse hoogseizoen. Santa Cruz de Tenerife, Sevilla y Granada zijn de steden waar de hotels het goedkoopst zijn. Cádiz, Gijón en Palma de Mallorca zijn in de zomer de duurste steden voor een overnachting. De gemiddelde prijs voor een auto voor een week is in de zomer van 2022 €422.

 

Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria en Sevilla zijn voor het tweede jaar op rij de goedkoopste Spaanse stedentripbestemmingen. In Santa Cruz de Tenerife ben je met 888 euro het minste kwijt. De prijs ligt daarmee 39% onder het landelijk gemiddeld van 1.465 euro. Daarna volgt Las Palmas de Gran Canaria met 983 euro en Sevilla met 1.128 euros Cádiz (1.931 euro), Gijón (1.987 euro) en Palma de Mallorca (2.382 euro) zijn de grootste uitschieters naar boven. Bedenk wel dat dit de prijzen zijn in het hoogseizoen. De herfst en het voorjaar zijn vaak goedkoper én aangenamer voor een stedentrip in Spanje.

Meer tips voor stedentrips vind je in het tijdschrift ESPANJE! dat je hier kunt bestellen

De gemiddelde hotelprijs

De gemiddelde prijs voor een hotel in augustus in Spanje voor zeven dagen en zes nachten is in 2022 732 euro. Santa Cruz de Tenerife, Sevilla en Granada zitten daar flink onder en ook Madrid is in augustus relatief goedkoop zoals je hieronder kunt zien.

Advertentie

AUTOHUURTIP: check altijd of je je autohuur goedkoper is op de luchthaven dan in het centrum of andersom. Dat kan zo maar honderd euro schelen. Klik hier om te vergelijken en te boeken bij Sunny Cars

Ook autohuur vaak duurder

De toegenomen vraag naar huurauto’s en de autoschaarste op de huurmarkt heeft geleid tot een fikse prijsverhoging in het afgelopen jaar. In Las Palmas de Gran Canaria vind je de goedkoopste huurauto (254 euro). Daar betaal je 40% minder dan de gemiddelde prijs van 422 euro. Daarna volgen Santa Cruz de Tenerife (285 euro en A Coruña (298 euro), terwijl Palma de Mallorca (505 euro), Almería (554 euro) en Cádiz (584 euro) de duurste steden zijn. Vorig jaar betaalde je op Tenerife nog 166 euro en in Alicante 312 euro zoals je hier ziet.

Plan je vakantie zelf hier heel makkelijk met onze tips en links

Cádiz, wel goedkoop eten en feesten

Hoewel je in Cádiz veel kwijt bent voor een huurauto en een hotelovernachting kun je er wel goedkoop eten. In het centrum kost een diner gemiddeld 25 euro, 15% minder dan de gemiddelde prijs. Ook een biertje en een koffie zijn 42% en 38% minder duur dan gemiddeld. In het toeristische centrum van Barcelona ben je het meeste kwijt: gemiddeld 37 euro voor een diner en €3,73  voor een kop koffie. Dat is 26% y 44% boven het gemiddelde. In 2019 was de prijs van een kop koffie nog een stuk lager. Burgos was toen met €1,60 het goedkoopste terwijl je in Palma de Mallorca (toen de duurste) destijds €2,84 neertelde. Nu betaal je daar €3,66. In Granada betaalde je in 2019 gemiddeld slechts €16 voor een warme maaltijd, dat is nu €28 geworden. Opvallend is dat de maaltijdprijs in Madrid hetzelfde is gebleven (€35). Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor een week in een driesterrenhotel, een week autohuur, een liter benzine een maaltijd, een biertje en een koffie in de toeristische centra van 15 steden.