Op 4 en 5 mei kruipt flamencoster Manuel Liñán in ITA in de huid van de Nederlandse flamencodanseres Steffa Wine. Zij maakte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog furore en toerde tot in 1944 door heel Nederland met haar Spaansche Dansavonden. Dat werd haar na de oorlog niet door iedereen in dank afgenomen.

Manuel Liñan

Manuel Liñan met manton © Annemiek Rooymans

De nieuwe voorstelling STEFFA is een re-enactment van haar controversiële voorstellingen die in WOII in de stadsschouwburgen plaatsvonden. Flamenco-dragqueen Manuel Liñán danst de worsteling van de Groningse schippersdochter Steffa Wine en spiegelt deze aan zijn eigen zoektocht als mannelijke danser in de conservatieve flamencowereld. Twee enerverende uiteenlopende levens kruisen elkaar in een decor van bijzonder archiefmateriaal met een originele soundscape met live flamencozang en -gitaar.

Bewonderd en verguisd

Steffa wineIn de eerste helft van de 20e eeuw kende heel Nederland Steffa Wine (1913-1991) door haar uitvoeringen van Spaanse en klassieke dansen en liederen. Zij trad tot diep in de Tweede Wereldoorlog op in alle Nederlandse schouwburgen en oogstte veel succes als flamencodanseres. Na haar danscarrière startte ze in de jaren ‘50 een balletschool in de nieuwe Amsterdamse tuinstad Slotermeer, waar ze klassieke ballet- en flamencolessen gaf. De school gaf jarenlang kleur aan de wijk en inspireerde sommige leerlingen zelfs tot een succesvolle professionele carrière. Begonnen als idealistische en geraffineerde kunstenares werd ze vanaf de jaren vijftig weliswaar door haar leerlingen bewonderd, maar ze eindigde gedesillusioneerd. Regisseur Susanne Marx volgde flamencolessen bij Steffa Wine. Gefascineerd door haar leven maakte ze in 1989 een documentaire, waarin de 76-jarige Steffa Wine in de Stadsschouwburg Amsterdam nog eenmaal in een traditionele flamencostijl van haar oorspronkelijke optreden uit de jaren 40 danst. In STEFFA laat Manuel Liñan dit optreden herleven op dezelfde plek.

Trendsetter in flamencojurk

Manuel's voorstelling ¡VIVA!

Manuel’s voorstelling ¡VIVA!

Manuel Liñán (1980), die in 2018 de Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur, ontving groeide op in het Zuid-Spaanse Granada. Het was een conservatieve omgeving, waar zijn optredens in flamencojurken bepaald niet altijd in goede aarde vielen. Liñán onderzoekt in de flamencowereld de traditionele rolpatronen en draait deze op organische wijze om in zijn succesvolle shows. Hij wordt inmiddels gezien als een trendsetter in nieuwe vormen van flamencodans. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder. In STEFFA verbeeldt hij het roerige leven van de markante schippersdochter uit Groningen. Wat maakt iemands identiteit? En hoe kun je jezelf vormgeven in een bedreigende omgeving? Manuel Liñán zoekt de antwoorden in deze spannende nieuwe voorstelling.

Advertentie

 

STeffa posterSpeeldata STEFFA

Woensdag 4 mei 2022, 21.00 uur, Internationaal Theater Amsterdam

Donderdag 5 mei ITA Amsterdam

Zaterdag 7 mei Stadstheater Arnhem

Donderdag 12 mei Deventer Schouwburg

 

De makers van STEFFA

STEFFA is een coproductie van ITA, Stichting VET en Flamenco Biënnale Nederland. Regie en choreografie: Susanne Marx, dans en choreografie: Manuel Liñán, zang: María Marín, gitaar: Francisco Vinuesa, videodesign: Helle Lyshøj, muzikale leiding: Kirsten Schötteldreier, kostuums: Sasja Strengholt, sounddesign: Salvador Breed, Kirsten Schötteldreier, techniek: Martin Kaffarnik, adviezen: Ernestina van de Noort, Peter van der Hoop

Nagesprek op 4 mei

Na afloop van de première op 4 mei gaat dansjournalist Annette Embrechts in gesprek met Susanne Marx, maakster en choreograaf van de voorstelling STEFFA, en Ernestina van de Noort, artistiek directeur van de Flamenco Biënnale. Met elkaar onderzoeken ze de noodzaak van het blijven vertellen van ‘de geschiedenis’ en de noodzaak van kunst, juist in tijden van oorlog. Met Annette Embrechts en Susanne Marx en Ernestina van de Noort | 22:00 |

Inleiding en nagesprek op 5 mei

Steffa Wine was naast danseres ook balletpedagoge, en wist als geen ander hoe lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Dansjournalist Annette Embrechts en dansdocent/choreograaf Ayse Nur Salli onderzoeken op 5 mei voorafgaand aan de voorstelling wat die verbinding betekent en wat vrijheid betekent in beweging. Geven de strikte regels binnen dans, zoals Flamenco je vrijheid of beperken ze je? Wat beweegt jou, jijzelf of de wereld daarbuiten? Wat weet het lichaam meer dan wij, en wat kunnen we daarvan leren? Met Annette Embrechts en Ayse Nur Salli | 18:45 |Op Bevrijdingsdag spreken we over vrijheid en identiteit: in hoeverre kan je zijn wie je wilt zijn. Een belangrijke vraag voor zowel Steffa Wine, op wie de voorstelling gebaseerd is, als Manuel Liñan, de danser van STEFFA, wiens eigen verhaal doorschemert in de voorstelling. Ook Suzanna Jansen, schrijver van het boek Ondanks de zwaartekracht, sluit aan. Haar boek gaat over Steffa Wine, en het dromen van dansen en kunst. Met Annette Embrechts, Manuel Liñán, Suzanne Marx en Ernestina van de Noort en Suzanna Jansen | 21:00.

 

Advertentie

Win twee kaartjes in drie steden

ESPANJE! mag in Amsterdam, Arnhem én Deventer twee vrijkaartjes weggeven. Laat onder dit bericht op Facebook, LinkedIn of Instagram weten met wie je graag naar de voorstelling wilt om kans te maken.

 

Wil je meer leuke Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen