Langs de Spaanse snelweg rijst er zo nu en dan een levensgroot silhouet van een stier op. De toro de Osborne werd in de jaren vijftig bedacht door een reclamebureau om het drankje Brandy de Jerez te promoten, maar ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een cultuursymbool van Spanje. In 2021 bestaat de Osborne-stier 65 jaar.

Lees ook: 10 dingen die je in elke grote Spaanse stad tegenkomt

De eerste stieren, destijds nog van hout en vier meter hoog, werden in 1958 neergezet. Omdat het materiaal niet bestendig bleek tegen regen en harde wind, werden de stieren vervangen door veertien meter hoge metalen exemplaren.

Toen er in 1988 een wet van kracht werd die de toros de Osborne langs rijkswegen verbood, waren veel Spanjaarden al zo aan het symbool gehecht dat ze in opstand kwamen. Autonome regio’s, gemeentes, culturele organisaties en artiesten kregen het voor elkaar dat de stieren tot cultureel en artistiek erfgoed werden benoemd.

Tegenwoordig staan er nog zo’n 90 toros langs snelwegen door heel Spanje, behalve in de regio’s Cantabrië, Ceuta en Catalonië. Na een petitie van inwoners kreeg ook de autonome stad Melilla er in 2011 een.