strand san juan madridStrand in Madrid? Ja, echt! Bij Playa de la Virgen de la Nueva in de gemeente San Martín de Valdeiglesias lig je dan wel niet aan de azuurblauwe Middellandse Zee, maar je kunt er gegarandeerd lekker vakantievieren. En het mooiste: dit jaar wappert er voor het eerst een blauwe vlag op het strand. 

De blauwe vlaggen worden elk jaar uitgedeeld aan Spaanse stranden en jachthavens van hoge kwaliteit. Dat zijn er dit jaar 696. Vanzelfsprekend worden de meeste banderas azules gehesen aan de Costa, maar nu dus ook eentje in de regio Madrid. Het strand van de Virgen de la Nueva ligt aan de waterplas Pantano de San Juan, op zo’n 50 minuten rijden van de hoofdstad.

In het hoogseizoen komen er vaak drieduizend badgasten op het Madrileense strand af, en de verwachting is dat het aantal bezoekers alleen maar zal toenemen nu er die felbegeerde kwaliteitsvlag hangt. De gemeente San Martín de Valdeiglesias buigt zich momenteel over de mogelijkheden voor een shuttlebus, om voorziene files en parkeerproblemen tegen te gaan.

De tekst van het liedje ‘Aquí no hay playa’ van de Madrileense groep The Refrescos gaat dus eigenlijk niet op: