Tussen 1568 en 1648 vond de zogenoemde Tachtigjarige Oorlog plaats. Het is dit jaar dus precies 450 jaar geleden dat de opstand tegen de Spaanse overheersing in de Lage Landen begon. Reden genoeg voor het Instituto Cervantes en het Rijksmuseum om een tentoonstelling te maken over de oorlog die leidde tot ‘de geboorte van Nederland’. Een aanrader voor iedereen, want wat weten wij nou eigenlijk écht van de Tachtigjarige Oorlog?

De manier waarop in Spanje en Nederland wordt teruggekeken op de Tachtigjarige Oorlog is heel anders. Voor ons is de oorlog het moment dat Nederland zich bevrijdde. Onder leiding van Willem van Oranje-Nassau gingen de Nederlanders de strijd aan met hun Spaanse overheerser Filips II, die katholiek was. De protestantse Willem van Oranje is de grote held, de hertog van Alba was de ‘ijzeren hertog’ die het Spaanse kamp belichaamde en die de Spanjaarden de faam opleverde een wreed en bloeddorstig volk te zijn. De oorlog was ook een strijd tussen protestanten en katholieken en een strijd voor vrijheid en tolerantie. En de jarenlange oorlog leidde uiteindelijk tot een breuk tussen het noorden en het zuiden van de Nederlanden. Over de oorlog zijn talloze verhalen te vertellen en dit deel van onze vaderlandse geschiedenis leent zich voor uiteenlopende interpretaties. Dat is precies wat het Rijksmuseum en het Instituto Cervantes willen laten zien met de tentoonstelling 80 jaar Oorlog. De geboorte van Nederland.

80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is de eerste grote tentoonstelling die het gehele conflict belicht en ook het internationale perspectief ervan laat zien. Kwesties als godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging die ook vandaag de dag actueel zijn, duiken steeds op.

Bij de tentoonstelling verschijnt een videotour met onder andere Hans Goedkoop en Massih Hutak. De NTR wijdt in het najaar twee televisieseries aan de Tachtigjarige Oorlog. Samen met de NTR en Uitgeverij Atlas Contact geeft het Rijksmuseum de publicatie 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland uit.

Naast de tentoonstelling, die vanaf aanstaande vrijdag tot en met 20 januari 2019 te bezichtigen is, vinden in het kader van de herdenking van de aanvang van de Tachtigjarige Oorlog de komende maanden ook vele andere activiteiten plaats, waaronder de lezingen die rond dit thema worden gehouden bij het Instituto Cervantes in Utrecht. Raadpleeg de agenda van het Cervantes instituut voor programmering en data.