Arnout Hauben gaat in de Belgische televisieserie ‘De reis door de Middellandse Zee’ op zoek gaat naar het verhaal van mensen die rond en met de Middellandse Zee leven. Niet getreurd als je de eerste aflevering van 5 april hebt gemist, want je kunt deze opnieuw bekijken. 

Arnout Hauben studeerde documentaire aan de filmschool Sint-Lukas Brussel en is tegenwoordig mede-eigenaar van het productiehuis ‘De Chinezen’ dat avontuurlijke programma’s maakt met een historische insteek voor de Vlaamse zender ‘Eén’. In het gezelschap van zijn cameraman en drone- en geluidsman gaat hij op zoek naar de kern van de mediterrane geschiedenis met behulp van verhalen en getuigenissen van vele lokale inwoners. Hij bezoekt daarbij natuurlijk ook ons geliefde Spanje.

“De reis door de Middellandse Zee is het logische vervolg op mijn tocht Rond de Noordzee. De Middellandse Zee is de moeder van alle zeeën: de bakermat van onze beschaving. Nog altijd is de Middellandse Zee de natuurlijke grens tussen west en oost en tussen noord en zuid. Die grens is actueler dan ooit. Een mooier en interessanter decor kan een reportagemaker zich niet wensen”, aldus Arnout Hauben.

Meer tips? Bestel dan hier ESPANJE! magazine.

Tijdens de eerste aflevering start Arnout’s tocht op de rots van Gibraltar. Met de ferry zet hij koers naar de Spaanse eilandengroep de Balearen. Op Ibiza gaat hij op zoek naar de oorsprong van het feesteiland, die eeuwen oud blijkt te zijn. Met een vissersboot gaat de reis verder van Mallorca naar Menorca, waar een groot volksfeest aan de gang is.

Cameraploeg aan de Middellandse Zee

Waar kan ik deze reportage bekijken?

Volg zijn tocht elke maandag om 20.40 uur op de Vlaamse zender Eén of online via deze link. Om afleveringen te bekijken moet je je eerst registreren met je e-mail adres, dit is helemaal gratis. Hierna hoef je je gewoon in te loggen en kun je alle gemiste afleveringen bekijken.

Advertentie

Vanaf 5 juni is het programma ook op de Nederlandse televisie bij de VPRO te zien.

Een kort overzicht van alle afleveringen:

Aflevering Titel Uitzenddatum
1 De Balearen: kruispunt van beschavingen 5 april 2021
2 Corsica: ruw als de bergen 12 april 2021
3 Van de Maddalena-archipel naar Sardinië: een mysterieus verleden 19 april 2021
4 Sicilië: water en vuur 26 april 2021
5 Van Lampedusa naar Malta: een gevaarlijke overtocht 3 mei 2021
6 De Griekse eilanden: In het spoor van Odysseus 10 mei 2021
7 Kreta: de bakermat van onze beschaving 17 mei 2021
8 Venetië: een verrassende wending 24 mei 2021

Dwars door de Middellandse Zee is naast een televisieprogramma ook een boek en een podcast. Terwijl het boek de geschiedenis van de Middellandse Zee uitdiept en illustreert met prachtige foto’s, is de podcast een spannend reisverslag waarin Arnout op een heel persoonlijke manier de luisteraar mee op reis neemt.