Wil jij even ontsnappen vanuit je huiskamer? Laat je dan meevoeren naar Spaanstalige landen en andere verre oorden. Prestigieuze Spaanstalige regisseurs komen van 14-18 april met ijzersterke, verrassende en boeiende films naar het Internationaal Film Festival Gorinchem IFFG. En natuurlijk zijn er Q&A’s en panelgesprekken voor de verdieping. ¡Vamos! 

Dit keer hoef je niet naar Gorinchem voor de feestelijke 5e editie van het IFFG, maar kun je genieten vanuit je eigen woonkamer. De organisatie programmeert wereldcinema voor bij jou thuis, nu de bioscopen nog dicht zijn. En zoals altijd zit daar heel veel Spaanstalig tussen. Reserveer je tickets vast via www.iffg.nl. Dit zijn onze tips:

Canción sin Nombre – PERU

Incl. Q&A met regisseur Melina León

Melina León’s stijlvolle debuutfilm dramatiseert een waargebeurd geval van Peruaanse babyhandel met veel filmische verbeeldingskracht. Een drama dat regelmatig lijkt op een Kafka-achtige misdaad thriller.

De setting is Peru in 1988, een tijd van grote politieke en financiële onrust, hyperinflatie en terroristisch geweld. De linkse guerrillabeweging ‘Lichtend Pad’ is net in opkomst. Georgina Condori is een zwangere Andes-boerenvrouw die in een kale houten hut woont in een van de sloppenwijken aan de kust in de buurt van de hoofdstad Lima. Ze wordt naar de stad gelokt door een radio advertentie die gratis ‘medische hulp’ belooft. Zodoende bevalt ze van haar baby in een kliniek in de binnenstad. Maar het personeel neemt haar pasgeboren dochter mee, zogenaamd voor routinecontroles en dat verandert haar leven compleet.

Canción sin nombre is gedeeltelijk gebaseerd op een ware gebeurtenis uit 1981 over een mensenhandelaar die tientallen Peruaanse kinderen naar het buitenland smokkelde om aan Europese en Amerikaanse echtparen te verkopen. De regisseur Melina León heeft de film opgedragen aan haar vader Ismael, die een van de journalisten is geweest die deze mistoestand naar buiten heeft gebracht. Ze heeft het verhaal met opzet gefictionaliseerd en verplaatst naar 1988, tijdens de eerste chaotische ambtstermijn van president Alan Garcia.

Trailer:

Karnawal – Argentinië

Incl. Q&A met regisseur Juan Pablo Felix

Een dynamische coming of age en thriller waarin de hoofdpersoon enkele knappe staaltjes van malambo laat zien. Cabra jaagt vol overtuiging zijn dromen na.

De 16-jarige Cabra, die in het noorden van Argentinië woont, droomt ervan een professionele malambo danser te worden. Net als hij tijdens de carnavalsweek wil deelnemen aan een belangrijke danswedstrijd komt zijn vader, een crimineel die enkele dagen uit de gevangenis mag, op bezoek.

Trailer:

La Llorona – Guatamala

Regisseur: Jayro Bustamante

Filmen met ingehouden kracht, dat is wat Jayro Bustamante doet in deze indrukwekkende fil­mische ballade waarin hij realisme, magie en politiek tot een nieuwe eenheid smeedt. 

Dertig jaar na de burgeroorlog in Guatemala wordt oud-legeraanvoerder Enrique Monteverde veroordeeld voor zijn aandeel in de genocide, maar door een vormfout gaat de inmiddels bejaarde man vrijuit. Terwijl de protesten van de bevolking op straat steeds luider klinken, trekt hij zich met zijn familie en personeel terug in zijn luxueuze woning. Met de komst van de mysterieuze Alma, een nieuwe Indiaanse bediende, beginnen de gruweldaden uit het verleden de familie te teisteren.

Trailer:

Los Sonambulos – Uruguay/Argentinië

Regisseur: Ivan Gierasinchuk 

Dit intense familiedrama, met een seksueel ontwaken en het overkoken van huwelijks spanningen, laat je deel uitmaken van een bijzondere familiereünie. Het intieme, handheld camerawerk van Ivan Gierasinchuk maakt het nog boeiender.

Luisa brengt haar zomer door in het vakantiehuis van haar schoonfamilie. Ze is bezorgd om haar dochter Ana, zeker wanneer ze ontdekt dat ze naakt slaapwandelt. Mooi, slim, maar chagrijnig trekt Ana de aandacht van haar flirterige neef Alejo. Intussen voelt Luisa zich verstikt in haar huwelijk. De spanningen lopen op en de familiereünie pakt anders uit dan verwacht.

Trailer:

Go Youth – Mexico

Incl. Q&A met regisseur Carlos Armella

De idealistische geest van de adolescentie leeft in elk beeld van Go Youth, ofwel ¡Ánimo joven!, Een komisch coming-of-age portret en een viering van de jeugd.

Vier personages met dromen, passies en verlangens, maar met de angst om volwassen te worden in het huidige Mexico City. Martin is een jongeman die verliefd is op een meisje dat hij nauwelijks kent, dat hem buiten haar sociale netwerken heeft gehouden. Daniel is een muzikant die taxichauffeur is geworden nadat hij zijn jonge vriendin zwanger heeft gemaakt. Dulce is een agressieve pestkop op de middelbare school, maar diep van binnen ziet ze zichzelf als een aardig meisje dat het verdient om geliefd te worden en ze is klaar om haar maagdelijkheid te verliezen. Pedro is een jongen met een teleurgestelde kijk op de wereld van de volwassenen. Hij heeft besloten om te stoppen met spreken als een normaal persoon en zijn eigen taal te hanteren. De vier hebben allemaal hetzelfde irritant obstakel gemeen: de volwassenen.

Trailer:

The Dog who wouldn’t be quiet – Argentinië

Incl. Q&A met regisseur Ana Katz

Een komeet botst met de aarde; wat er daarna gebeurt, is verrassend ingehouden, maar toch vooruitziend. Het drama wordt op een heerlijk frisse wijze gebracht en menigeen herkent de moeilijke omstandigheden in de huidige tijd.

Zijn buren kunnen het niet meer aan. Elke keer als Sebastian van huis is, gaat het gejank van zijn hond door merg en been. Moet het eenzame beestje dan toch maar mee naar kantoor? Sebastians werkgever wil daar niets van weten. Ontslag nemen is ook een optie, hoewel het leven van de dertiger daar niet bepaald gemakkelijker van wordt. Sebastian neemt een besluit dat zijn leven drastisch verandert.

Trailer:

The Mole Agent – Chili

Incl. Q&A met regisseur Alberta Maidi

De licht absurdistische documentaire The Mole Agent biedt een ontroerend inkijkje in een Chileens verzorgingstehuis. Worden ouderen wel goed behandeld? Tegenover de bewijzen van eenzaamheid stelt The Mole Agent hartverwarmende vriendschappen en oprechte aandacht.

Sergio is een Chileense spion. Tenminste, hij krijgt deze rol aangemeten na een casting-sessie, georganiseerd door rechercheur Romulo, een privédetective die een geloofwaardige mol nodig heeft om in een bejaardentehuis te infiltreren. Romulo’s cliënt, een bezorgde dochter van een van de bewoners, vermoedt dat haar moeder slecht behandeld wordt en huurt de detective in om erachter te komen wat er echt aan de hand is. Maar Sergio is 83, geen 007, en heeft moeite met hedendaagse technologieën en spionagetechnieken. Wel is hij een enthousiaste leerling, voor wie deze spionage-actie een welkome afleiding is na het overlijden van zijn vrouw. Terwijl Sergio informatie verzamelt, groeit hij steeds meer toe naar verschillende bewoners van het bejaardentehuis en beseft hij dat de dreigende waarheid onder de oppervlakte niet is wat men vermoedde.

Trailer:

 

Meer tips voor Spaanse avonden? Bestel dan hier ESPANJE! magazine.