kathedraal van don justo buiten Madrid

Een kathedraal van gerecycled bouwmateriaal, olievaten, fietsbanden, verfblikken… Geen schaalmodelletje van een hobbyist, maar een serieus bouwwerk.

In 1961 moest de monnik Justo Gallego Martínez – don Justo – om gezondheidsredenen het klooster verlaten. In Mejorada del Campo net buiten Madrid begon de diepgelovige man aan zijn levenswerk. En na dik vijftig jaar is het einde nog niet in zicht. Zonder bouwkundige opleiding, bouwplan en bouwvergunning, maar mét een enorme toewijding en zijn geloof als drijvende kracht. Hij bouwt zijn kathedraal voor Nuestra Señora del Pilar, als dank voor zijn genezing nadat hij tot haar gebeden had.

Upcycling

De kathedraal is 20 bij 50 meter en heeft een 40 meter hoge koepel naar Vaticaans model, galerijen, booggewelven, zijbeuken en trappen. Don Justo is wars van verspilling: alle materialen zijn hergebruikt, gevonden, gedoneerd, en van opsmuk is geen sprake.

Lees ook:  Winter in Mallorca

Sinds er in 2005 een tv-commercial van de Coca- Cola Company rondom zijn werk gemaakt werd, komen honderden toeristen een kijkje nemen en maakten Discovery Channel en andere zenders items over deze bijzondere man en zijn grote passie. En dat het niet allemaal even recht en strak afgewerkt is, vindt de virgen vast niet erg.

Lees ook: Museumhoppen in Barcelona