Zoek je nog een leuk Moederdagcadeautje? Dan hebben wij een paar leuk tips. Een abonnement op Espanje! bijvoorbeeld. Of nog leuker: een abonnement met tapaskookboek en tapasplank met maar liefst 40% korting!

Vind je moeder Spanje een heerlijk vakantieland, leert ze Spaans of heeft ze een huis in Spanje? Dan vind ze een abonnement op het 100 pagina’s tellende glossy magazine ESPANJE! vast geweldig. Speciaal voor Moederdag bieden wij een abonnement met maar liefst 40% korting. Bovendien krijgt ze niet alleen het magazine, maar ook ook nog een kookboek en tapasplank.

Geef je moeder nu een abonnement kado

Wat wij willen (Isabel Allende)

Isabel AllendeWat wij willen – Mijn leven als moeder, vrouw, feminist is geen hemelbestormend meesterwerk geworden, maar wel een lezenswaardig boek, vooral omdat Isabel Allende een inkijkje geeft in haar leven als schijfster en laat zien hoe ze nog dagelijks met haar personages leeft. Mooi is ook de ode aan de eerste vrouwelijke Chileense president Michelle Bachelet, die ondanks het verlies van haar vader door het regime van Pinochet, met milde kracht streed voor vergeving en verzoening.

Bestel hier de boeken van Isabel Allende, ook in het Spaans.

De moeder van Frankenstein (Almudena Grandes)

In De moeder van Frankenstein vermengt Almudena Grandes opnieuw feit en fictie om een fascinerend beeld te schetsen van de Spaanse samenleving tijdens de dictatuur van Franco. Psychiater Germán Velázquez Martín keert in 1954 na vijftien jaar ballingschap terug in Spanje om te werken in een inrichting voor vrouwen. Een van zijn patiënten is de excentrieke gravin Aurora Rodríguez Carballeira, die een dochter op de wereld bracht ‘die de Mensheid zou verlossen van haar defecten en beproevingen’. Maar het liep anders. Hoewel Hildegart op haar achtste al zes talen sprak en als tiener afstudeerde in de rechten en internationale bekendheid genoot vanwege haar strijd voor seksuele hervorming en socialisme, voldeed ze niet aan het ideaalbeeld van haar moeder. In 1933 werd ze op haar 18e door vier kogels gedood. Door haar moeder. Een verhaal dat je niet zou kunnen verzinnen, en toch is het echt gebeurd. Grandes brengt Aurora’s waanzin tot leven en volgens sommigen is het zelfs haar beste roman tot nu toe.

De moeder van Frankenstein – Almudena Grandes, Signatuur, 683 pagina’s, €29,99

Spanje, close ups en vergezichten (Erwin Dreesen)

Een ‘reisleesboek’, zo noemt Erwin Dreesen Spanje, close ups en vergezichten. In elf verhalen reist hij niet alleen door het land maar ook door de tijd. Op het ene moment neemt hij je mee naar een veldslag van eeuwen terug om daarna weer met je door het huidige Pamplona te struinen of tips te geven voor heerlijke Spaanse wijnen. En dat allemaal in één verhaal! Dreesen is net een verliefd pubermeisje dat honderduit praat over de jongen van haar dromen. Maar dan vertelt hij over Spanje en dat levert een mooi caleidoscopisch beeld op.

Spanje, close ups en vergezichten – Erwin Dreesen, Brave New Books, 140 pagina’s, €24,44

Lilith (Maria Rodés)

Vanaf de eerste noten op Maria Rodés’ vijfde album is de mysterieuze toon gezet. De Catalaanse kwam op het spoor van verhalen over heksen en voelde zich aangetrokken tot het idee dat ze zelf wellicht ook als heks gezien zou worden als ze eeuwen eerder had geleefd. De titel verwijst naar de eerste vrouw van Adam, die uit het paradijs stapte omdat ze zich niet aan hem wilde onderwerpen. Rodés noemt Lilith een eerbetoon aan vrouwen als vrije, creatieve en non-conformistische wezens. In Con los pies desnudos zingt ze plagerig dat ze god en de duivel uitlacht, en in La extraña werpt ze haar licht op de verschillende rollen die een vrouw kan vervullen. Haar lieflijke stem betovert met mooie liedjes. Rodés heeft een voorliefde voor walsritmes, die bij haar enigszins verontrustend klinken, bijvoorbeeld door een dreigend aangestreken cello (Les bruixes tornen). Rodés’ mystieke wereld vol ijle tweede stemmen en tokkelende snaarinstrumenten gaat broeierig onder je huid zitten.

Lilith – Maria Rodés, €18,50

El árbol y el bosque (Rozalén)

De herkenbare stem van singer-songwriter Rozalén kan fluwelig klinken maar heeft ook een prettig rafelrandje. Op haar vierde album kiest ze voor folk, rock en pop, aangevuld met invloeden uit Cubaanse son en Mexicaanse ranchera. Haar openhartige teksten over verlangen naar vrijheid (Este tren), nee leren zeggen (Que no, que no) en de antwoorden op je vragen van binnen vinden (Y busqué) zijn kijkjes in haar leven die ze op lichtvoetige wijze etaleert. De meeste nummers op El Árbol y el Bosque zijn lekker dansbaar en nemen je op speelse wijze mee in haar leefwereld, die allesbehalve oppervlakkig is. Bij Rozaléns concerten is altijd een gebarentolk, ze schreef een nummer voor hiv-positieven en had een hit met La Puerta Violeta, dat een hymne werd van de strijd tegen gendergeweld. Met dit levendige gelaagde album bewijst ze dat inhoud prima samengaat met een smeuïge vorm.

Rozalén – El Árbol y el Bosque

Extra Vierge (Sandra Alvarez)

In Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar liefde voor koken met olijfolie. In de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een mediterrane smaaksensatie. In alle recepten uit dit boek gebruikt Sandra olijfolie, zelfs in desserts en cocktails. Bovendien zijn er veel vegetarische gerechten en gebruikt ze nooit geraffineerde suikers.

Extra Vierge, Sandra Alvarez – Sandra Alvarez, 224 pagina’s, hardcover €29,99

¡Buen Día de la Madre!