La Gomera strand

Voor Spanje breekt sinds begin mei een nieuwe fase van de lockdown aan. Het eerste weekend gingen Spanjaarden massaal naar buiten en inmiddels mogen sommige winkels en ondernemers open op afspraak. Op drie Canarische Eilanden en Formentera (Balearen) is op 4 mei fase 1 van de afbouw van de lockdown ingegaan en is er dus weer meer toegestaan. Op 11 mei volgden andere delen van het land. Ongeveer de helft van Spanje zit op dit moment in fase 1 en de rest vooralsnog in fase 0. 

Zoals we al eerder meldden zal in Spanje de afbouw van de lockdown plaatsvinden in fases. Vanaf 11 mei geldt fase 1 voor ongeveer de helft van land. Madrid, Barcelona, Valencia en Malaga mochten niet over op fase 1, evenals delen van de Costa Blanca. In gebieden waar fase 1 wel al is ingegaan mogen winkels open, maar met minder capaciteit dan voorheen. Ook mogen de mensen elkaar weer bezoeken, mits het aantal personen dat bijeenkomt maximaal tien is. Ook terrassen mogen weer open tot 50%. Daarnaast kunnen auto’s weer door de keuring, mogen kerken en gebedshuizen open en mogen personen uit hetzelfde huishouden bij elkaar in de auto zitten.

In heel Spanje geldt dat vanaf 4 mei ondernemers en winkeliers met minder dan 400 m2 op afspraak weer open mogen. Ook mogen bars en restaurants maaltijden bereiden om af te halen en thuis te bezorgen.

Reizen binnen Spanje is nog altijd niet toegestaan en de tijden om naar buiten te gaan blijven gelden.

Fase 1 gebieden

Op onderstaande kaart kun je precies zien in welke delen van het land er nog sprake is van fase 0 en welke delen inmiddels over zijn gegaan op fase 1.

Verlenging noodtoestand

Intussen is de noodtoestand in het land verlengd tot 28 mei.

Spanjaarden massaal naar buiten

In het eerste weekend van mei mochten Spanjaarden weer voor het eerst naar buiten om te sporten of wandelen en dat hebben ze ook massaal gedaan. Dat gebeurde op gezette tijden: van 6.00 tot 10.00 en van 20.00 tot 23.00 uur. Overigens geldt dit tijdslot enkel voor steden en gemeenten met meer dan vijfduizend inwoners. Elders in het land mochten mensen de hele dag naar buiten. Het advies is om niet meer dan een uur naar buiten te gaan.

Ouderen en kwetsbare groepen mogen naar buiten tussen 10.00 en 12.00 en tussen 19.00 en 20.00 uur. Kinderen mogen onder begeleiding van één ouder naar buiten tussen 12.00 en 19.00 uur.

Buitengrenzen

Met betrekking tot de buitengrenzen van Spanje, weten we nog niets. Er gaan berichten rond dat de grens met Portugal al in fase 3 opengaat. Dit nieuws nemen we echter niet over, omdat dit niet officieel bevestigd is. We moeten dus nog geduld hebben…. Wel hebben we begrepen dat er op 13 mei mogelijk meer nieuws komt omtrent de buitengrenzen.

Lees ook: Op vakantie naar Spanje na corona