Vakantie in eigen land? Een goed moment om naar de bioscoop te gaan. Deze zomer draait er een aantal bijzondere Spaanstalige films en producties die werden opgenomen in Spanje. Wij mogen voor deze drie films 5 x 2 vrijkaarten weggeven. Kans maken? Laat ons op Facebook in een comment onder het bericht weten op welke film en waarom! De winnaars krijgen maandag bericht.

Que Dios nos perdone

Terwijl Madrid zich in de hitte van de zomer van 2011 opmaakt voor het bezoek van Paus Benedictus XVI aan de stad, worden de inspecteurs Velarde en Alfaro geconfronteerd met de dood van een oudere vrouw. Wat in eerste instantie lijkt op een overval met ongelukkige afloop, ontknoopt zich al gauw tot een lugubere zaak. Tijdens hun zoektocht naar de dader blijkt dat persoonlijke problemen ook in hun eigen leven soms leiden tot gewelddadig gedrag. Que dios nos perdone is een rauwe film, waarin filmregisseur Rodrigo Sorogoyen reflecteert over de achterliggende oorzaken van geweld. Het resultaat is een spannend verhaal met ongemakkelijke momenten, zwarte humor en soms confronterende beelden. Chapeau voor de manier waarop hij de verschillende personages neerzet.

Vanaf 12 juli te zien in de bioscoop.

El Presidente

Tijdens een topbijeenkomst van alle Latijns-Amerikaanse staatshoofden in een afgelegen hotel in de besneeuwde Andes wordt de Argentijnse president Hernán Blanco van alle kanten benaderd door collega’s om hun partij te kiezen. Als ook de VS hem nog voor het karretje wil spannen en daarbij een grote omkoopsom niet schuwt, moet hij een keuze maken. Intussen zoekt hij een uitweg voor de problemen van zijn dochter, die in een corruptiezaak verwikkeld is. De Argentijnse regisseur Santiago Mitre maakte met El Presidente (in het Engels The Summit) een intrigerende politieke thriller. Liefhebbers van de Spaanse taal kunnen volop genieten van de diverse Latijns-Amerikaanse accenten die er op de top worden gesproken.

Nu al te zien in de bioscoop.

The Trip to Spain

Na Engeland en Italië is nu Spanje aan de beurt. In The trip to Spain reizen de Britse acteurs Steve Coogan en Rob Brydon kriskras door het land, van Santander tot Málaga. Ze eten in toprestaurants, gaan op de foto als Don Quijote en Sancho en rijden door magnifieke landschappen.

Als fictie-versies van zichzelf – de een als culinair recensent, de ander als schrijver – laten ze gezin en minnares achter en gaan een culinaire roadtrip maken door Spanje. Het begint met geweldige beelden van de kust van Cantabrië waar ze aankomen met de ferry. Vervolgens rijden ze van de ene statige parador naar de andere, dwars door Baskenland, Aragón, Rioja, Castilië-La Mancha en Andalusië. Ondertussen keuvelen de twee over het leven en de Spaanse geschiedenis en doen ze tal van beroemdheden na (vooral Mick Jagger en David Bowie zijn een schot in de roos). Ook dealen ze online nog met hun turbulente leven thuis. Behalve prachtige shots van het Spaanse landschap zien we ook veel culinaire hoogtepuntjes langskomen.
De rolverdeling is als vanouds: Coogan vindt dat hij overal beter in is, meer weet en aantrekkelijker is. Soms is dat irritant, maar dat is nu juist ook de bedoeling van de twee. Ze zijn een uitvergroting van de zelfingenomen, succesvolle vijftiger die diep van binnen met grote onzekerheid kampt. Steeds vraag je je af in hoeverre de twee acteurs zichzelf spelen en hoezeer het is uitvergroot. Maar wat doet het er allemaal toe, ga en geniet van de prachtige beelden. Geheid dat je zelf meteen weer een trip naar Spanje wilt boeken!

Nu al te zien in de bioscoop.

Meer lezen?

Javier Bardem Spaanse acteur De beste films met Javier Bardem

Een top 10 maken van films met Javier Bardem was verre van vervelend. De gevierde Spaanse acteur is telkens weer geknipt voor de rollen die hij speelt. Of het nu de verlamde Ramón is in Mar Adentro of de angstaanjagende captain Salazar in Pirates of the Carribean: wij zijn fan. En eh.. die goede kop en dat sterke lijf helpen natuurlijk ook. Dit vinden wij de beste films met Javier Bardem. Graag gedaan.

film volver penelope cruz De 9 beste Spaanstalige films van afgelopen decennia

Met een lange, donkere winter in het vooruitzicht, kun je maar beter een paar goede Spaanstalige films in huis hebben. Met een deken op de bank, tapa’tje erbij en je even helemaal in Spanje wanen. Of in Latijns-Amerika natuurlijk, waar ook een aantal films uit deze top 9 werden opgenomen.

Cultuur Spaanse vlag van Spanje rood geel

Lees meer artikelen over de Spaanse cultuur.

 

Lees ook:  Spaanstalige hits 2021