Een hele andere wielerronde van Spanje dan aanvankelijk gepland, want La Vuelta zou dit jaar vanuit Utrecht vertrekken, maar gezien de huidige tijden is het natuurlijk überhaupt bijzonder dat de Spaanse rittenkoers doorgang vindt dit jaar. Gisteren vond de eerste etappe plaats en op 8 november wordt de allerlaatste etappe gefietst. De drie etappes die in Nederland zouden worden gefietst, zijn vanwege corona geschrapt.

Lees ook: Kamperen in de winter kan in Zuid- én in Noord-Spanje

De ronde van Spanje begon gisteren in Irun in het noorden van het land en eindigt op 8 november in Madrid. Het is de eerste keer sinds 1961 dat de start van de ronde in het Baskenland plaatsvindt. Ook is het voor het eerst dat de Vuelta is begonnen terwijl de Ronde van Italië ook nog bezig is. Een logistieke nachtmerrie voor wielerfans en verslaggevers. Wil je de Vuelta volgen en daarmee zien hoe mooi het noorden van Spanje is, kijk dan in deze link naar de mogelijkheden. NOS-correspondent Rop Zoutberg is er uiteraard bij en houdt een dagelijks blog bij over de ronde. Een kort verslag van zijn eerste dag:

‘Het zijn roerige tijden. Een dame met een koffie en een gevlochten broodje in het café van Zumarraga weet dat de Vuelta vandaag door het plaatsje komt. Ze vindt het maar niets. “Het is zielig, vooral als ze door de regen moeten”, knikt ze. Het is inderdaad alsof de duvel ermee speelt. Na dagen van prachtig herfstweer trekt een extreem lagedrukgebied over het land. De regenval kan op sommige plekken tot tweehonderd liter per vierkante meter zijn.

Toch is er die proloog vandaag. 176 wielrenners, 22 ploegen, 2.897 kilometer, inclusief Tom Dumoulin. “Als ze het maar een beetje drooghouden”, knikt de dame nog eens.

Ik stel me voor hoe het 85 jaar geleden was. Ook heftige tijden. De koning was het land uitgezet en Spanje een republiek geworden. De tijd was broos door enorme politieke spanningen. 

Maar toch. De vijftig wielrenners – waaronder twee Nederlanders – reden over een belabberd wegdek en zaten bijna drieënhalf duizend kilometer in het zadel. 

Het politieke tumult was even ver weg.

Je kunt de avonturen van Rop en van de de wielrenners volgen via deze link.

 Op het kaartje hieronder zie je de locaties voor de geplande etappes.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Ronde van Spanje op 24 augustus van start zou gaan in Utrecht. De laatste rit zou op 6 september plaatsvinden. In april werd besloten dat vanwege de pandemie de Vuelta niet in Nederland zou starten en pas later dit jaar gereden zou worden. Het is dit jaar de 75ste editie van de wielerronde.