Vermout, ooit een klassiek aperitief dat vaak werd gedronken door oudere generaties in Spanje, is terug van weggeweest. Waar het vroeger een drankje was dat je vooral met je grootouders associeerde, is het nu hartstikke hip. In steden als Barcelona en Madrid hebben jongeren de drank helemaal omarmd. In veel bars vind je het zelfs op de tap.
Wat is vermout?
Vermout is een versterkte wijn, gearomatiseerd met diverse kruiden en specerijen. Het wordt meestal gemaakt van witte wijn, waaraan een mix van aromatische kruiden en specerijen zoals alsem, kaneel en kardemom wordt toegevoegd. Veel mensen in Nederland kennen de drank van het merk Martini, dat voor sommigen zelfs een synoniem is geworden voor vermout. Maar Spanje heeft het een heel eigen cultuur rondom het drinken ervan.
Er zijn twee hoofdtypes vermout: rood en wit. Vermut rojo is zoeter en populairder in Spanje, terwijl blanco een drogere smaak heeft. Hoewel je vermout puur kunt drinken, wordt het vaak geserveerd met een schijfje sinaasappel, een olijf of wat ijs.
De geschiedenis in Spanje
De oorsprong van vermout ligt niet in Spanje, maar in Italië, waar het in de 18e eeuw werd gecreëerd. De Spanjaarden namen het echter snel over en gaven er hun eigen draai aan. Vooral in de regio’s Catalonië en Madrid werd vermout een favoriet aperitief, iets om van te genieten vóór de lunch of tijdens de middagborrel. Vermout werd het symbool van ‘la hora del vermut’, een moment van ontspanning tussen 12.00 en 14.00 uur, dat gepaard gaat met een glas vermout en enkele kleine hapjes.
In de jaren ’70 en ’80 begon vermout in populariteit af te nemen, vooral onder jongere generaties, die het ouderwets vonden. Maar inmiddels is het drankje weer helemaal terug. In grote steden vind je zelfs vermut de grifo, oftewel vermout op de tap.
Lees ook: 10x verfrissende Spaanse mixdrankjes
De heropleving
De heropleving van vermout in Spanje is geen toeval. Het past in de bredere trend van het teruggrijpen naar ambachtelijke en traditionele smaken. In steden als Madrid en Barcelona zijn gespecialiseerde vermuterías geopend, bars die zich volledig richten op verschillende soorten vermout. Ook de productie van vermout is weer toegenomen. Ambachtelijke producenten brengen nieuwe variaties op de markt, vaak met een lokale twist door gebruik van inheemse kruiden en specerijen.
Bovendien sluit vermout perfect aan bij de Spaanse eetcultuur, waarbij het draait om lang en ontspannen eten en drinken, het liefst in gezelschap. Vermout wordt dan ook vaak geserveerd met tapas zoals olijven, ansjovis, en conservas (ingemaakte vis en zeevruchten). Het is een drankje dat je langzaam nipt, terwijl je geniet van kleine hapjes en goed gezelschap.
Meer Spanje-nieuws en -tips? Klik hier om een abonnement te nemen op het mooie magazine ESPANJE!
Hoe drink je vermout?
Hoewel vermout puur een heerlijk aperitief is, zijn er talloze manieren om ervan te genieten. Hier zijn enkele populaire manieren waarop Spanjaarden hun vermout drinken:
- Vermout met een schijfje sinaasappel en een olijf – Dit is de klassieke Spaanse manier. De zoetheid van de sinaasappel en de hartigheid van de olijf complementeren de complexe smaak van de vermout perfect.
- Met ijs en sodawater – Voor wie het wat lichter wil, kan vermout gemixt worden met sodawater of tonic. Dit maakt het een verfrissend drankje, vooral in de warme zomermaanden.
- In cocktails – Vermout is een veelzijdig ingrediënt in cocktails zoals de Negroni en de Americano. In Spanje zie je ook steeds meer moderne varianten die vermout als hoofdingrediënt gebruiken.
Waar moet je zijn?
Als je het echte vermout-gevoel wilt ervaren, moet je zeker een bezoek brengen aan een vermutería. Een paar populaire plekken:
Morro Fi in Barcelona
Dit bericht op Instagram bekijken
La Hora del Vermut in Madrid
Dit bericht op Instagram bekijken
Vermúdez in Valencia
Dit bericht op Instagram bekijken
Vermutería La Clásica in Málaga
Dit bericht op Instagram bekijken
KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!