Wie is de lezer van ESPANJE? In de zomer van 2021 hebben we een onderzoek gedaan onder de lezers van ESPANJE! Uit een enquête en dataonderzoek blijkt dat 47% van de abonnees tussen de 40 en 60 jaar oud is, 2/3 van alle abonnees is vrouw en 1/3 is man. Maar liefst 65% van de lezers van ESPANJE! geeft aan uren of zelfs dagen in het magazine te lezen. Een groot deel van hen zegt álles te lezen. Bijna de helft van de respondenten heeft een tweede huis in Spanje of wil een tweede huis in Spanje. Alle lezers die de enquête invulden spreken naar eigen zeggen (zeer goed tot een klein beetje) Spaans of  ze willen Spaans gaan leren.

 

lezer espanjeHet aantal abonnees van ESPANJE! is tijdens de eerste helft van 2021 met meer dan 15% gestegen. De grootste groep lezers met een abonnement is tussen de 50 en 67 jaar oud. Van hen is 31% is tussen de 50 en 60 jaar oud en 2 % is ouder dan 60 maar nog niet AOW-gerechtigd. Slechts 18%  van de lezers van ESPANJE! heeft de pensioenleeftijd bereikt en van alle lezers is maar 1% ouder dan 80 jaar. Van de jongere lezersgeneratie is een kleine 6% 21 jaar of jonger, 6 % is tussen de 20 en 40, en 16% is tussen de 40 en 50 jaar oud.

Samen lezen en sociale media

Veel van de 65% langlezers zeggen dat ze álles lezen en het magazine vaak nog even pakken om weer tips op te zoeken. Ook vermelden ze dat ze ESPANJE! op tafel of in hun vakantiehuis leggen zodat hun bezoek of gasten het magazine ook kunnen lezen. Voor ze op vakantie of hun tweede huis gaan pakken ze oude nummers er weer bij om tips over hun bestemming op te zoeken. Naast de langlezers is er nog een grote groep (21%) die aangeeft 2 à 3 uur te besteden aan het lezen van ESPANJE!, en 14% leest een half uur tot een uur.  Opvallend is verder dat 31% van de lezers zegt geen sociale media te gebruiken.

Wonen of vakantie in Spanje

Bijna de helft van de geënquêteerden heeft een (tweede) huis of appartement in Spanje, 31% gaat er regelmatig op vakantie. Voor 21% is interesse in de Spaans taal en cultuur de belangrijkste drijfveer om ESPANJE! te lezen. Maar liefst 63 % van de lezers van ESPANJE! gaat 2-6 keer per jaar naar Spanje of ze wonen er een deel van het jaar.

Espanje lezerTips bij tweede huis in Spanje

De lezers van ESPANJE! magazine lezen het liefst over bestemmingen en dan met name  over routes en leuke adresjes in de buurt van hun tweede huis of vaste vakantieadres. Bezitters van tweede huizen nemen het magazine mee naar hun huis om tripjes te maken en het neer te leggen voor gasten zodat die ook tips uit ESPANJE! kunnen halen. De lezers geven aan dat ze ook de persoonlijke verhalen over het leven in Spanje, tips over het kopen van een huis en artikelen over de taal en cultuur en het Spaanse eten waarderen.

Advertentie

Iedereen spreekt (een beetje) Spaans

Een groot deel van de lezers van ESPANJE! spreekt Spaans. Maar liefst 21% beheerst de taal (zeer) goed en 45% zit op Spaanse les of wil Spaanse les gaan volgen. De overige 34% spreekt een beetje Spaans. De meeste lezers van ESPANJE! (7%) halen hun kennis van Spanje verder uit boeken en 18% informeert zich vooral online. Ook geeft 65% van de geënquêteerden aan dat ze ESPANJE! ook via Facebook of Instagram volgen.

De ESPANJE!-lezer in het kort

 • 100% spreekt (een beetje) Spaans of wil Spaans leren
 • 63% gaat meerdere malen per jaar naar Spanje
 • 49% heeft (tweede) huis in Spanje
 • 31% gaat veel op vakantie in Spanje
 • 47% is tussen de 40 en 60 jaar
 • 66% is vrouw en 34% is man
 • 65% leest uren- of dagenlang
 • 68% volgt ons ook op Facebook of Instagam
 • 31% gebruikt geen sociale media
 • 76% leest meer tijdschriften en boeken
 • 18% oriënteert zich voornamelijk online

 

Wil je meer weten over ESPANJE? Hier vind je informatie over samenwerkingsmogelijkheden. Een abonnement is al mogelijk voor €19,95 per jaar en regel je hier.