Wie was Frida Kahlo? We kennen allemaal haar kleurige beeltenis met bloemen in het haar maar wie was deze Mexicaanse kunstenares die uitgroeide tot een internationaal stijlicoon nu echt? 

Het leven van Frida Kahlo

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón werd in 1907 geboren in de wijk Coyoacán in Mexico-Stad in een gezin met zes dochters. Haar uit Duitsland afkomstige vader was fotograaf. Op haar zesde kreeg ze kinderverlamming en op haar 18e werd bij een botsing tussen de bus waarin ze zat en een tram haar lichaam doorboord, waardoor ze maandenlang in bed moest blijven. Om zichzelf te vermaken besloot ze te gaan schilderen. Haar moeder plaatste spiegels rond haar bed zodat ze zelfportretten kon maken. Het leverde de bekende beelden op van de door pijn getormenteerde jonge vrouw. In 1928 werd ze lid van de Communistische Partij waar ook de 21 jaar oudere beroemde muurschilder Diego Rivera lid van was, met wie ze in 1929 trouwde.

Frida met Diego RIvera

Frida met haar man Diego Rivera

Huwelijk met Diego Rivera

Het was geen gemakkelijk huwelijk. Diego begon ook een geheime relatie met haar zus. En Frida zelf had onder andere een affaire met de Russische communist en balling Leon Trotzky. Trotzky had eind jaren dertig samen met zijn vrouw onderdak gevonden in het huis van Frida en Diego en werd in 1940 in Mexico vermoord. In 1951 zei Frida tegen een Mexicaanse krant: ‘Ik heb twee zware ongelukken doorstaan in mijn leven; een waarin een tram me aanreed… het andere ongeluk is Diego.’ Kahlo overleed in 1954, een week na haar 47e verjaardag. Ze liet een briefje achter met de tekst ‘Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren’.

Frida, een wereldwijd stijlicoon

Sinds haar dood is Frida Kahlo wereldwijd een fenomeen en een inspiratiebron voor boeken, muziek, films en mode. Niet zozeer vanwege haar werk, maar meer nog vanwege de manier waarop ze zich kleedde. Vaak droeg ze een kleurige huipil, een traditionele bloes die wordt gedragen door de inheemse vrouwen van Midden-Amerika die ze combineerde met een bloementooi. Maar dat was slechts haar imago. Wie was Frida in het echte leven? En hoe kan zijn toch symbool staan voor kracht en levenslust terwijl haar schilderijen zoveel pijn en lijden afbeelden?

Documentaire over Frida’s leven

In de documentaire Frida – Viva la Vida ontmoeten we de echte Frida midden in het hart van Mexico-stad. We zien de plek waar het ongeluk plaatsvond, lopen door haar huis, zien het korset wat ze altijd droeg en schilderde en spreken met mensen die haar hebben gekend of haar werd goed kennen. Exclusieve interviews, historische filmbeelden en documenten, reconstructies en werk van Frida wisselen elkaar af. Hij draait niet meer overal maar als je ‘m nog kunt zien, gaan! De film is zeer interessant voor iedereen die houdt van Frida en Mexico.

 

Selma Hayek als Frida Kahlo

In 2002 verscheen al de film Frida met Selma Hayek in de hoofdrol. Je kunt deze film voor €2,99 zien via deze link naar Cinetree. Hieronder zie je de trailer. We volgen Frida als jonge student rennend door de straten van Mexico en zoenend  in de collegebanken. Net voor haar desastreuze busongeluk ontmoet ze Diego Riviera, de kunstenaar aan wie ze haar leven lang verbonden blijft. Dan het ongeluk dat haar lichaam verwoest; maanden ligt ze in  bed. En daar begint tegelijk het schilderen: de talloze zelfportretten waarin ze de lelijke kanten van het leven en zichzelf niet schuwt. Werk vol pijn – zowel fysiek als mentaal – en tegelijk de bevrijding. Frida koos haar eigen weg dat maakt haar interessant. We zien haar in de film als kwetsbare vrouw huilend en schreeuwend als Diego de zoveelste affaire begint. En een scene later vol bravoure en bluf, zingend en drinkend met geestverwanten in het café. Ze speelt met gendernormen: draagt maatpakken, knipt haar haar af, laat haar gezichtshaar staan. Vrijt met mannen én vrouwen.

 

Jeroen Krabbé: ‘Frida was geen feministe’

In het Drents Museum was t/m eind maart 2022 de expositie Viva la Frida over haar leven en kunst. Intussen was Jeroen Krabbé begonnen met een portret van haar nadat hij eerder programma’s maakte over onder andere Pablo Picasso en Vincent van Gogh. In Krabbé zoekt Kahlo dat vanaf  30 augustus om 20.30 uur te zien is bij AVROTROS op NPO 2  zien we hoe Jeroen Krabbé steeds verder in de ban raakt van de Mexicaanse kunstenares. Krabbé vindt het vooral bewonderenswaardig hoe Kahlo omging met tegenslagen. ‘Ik heb nog nooit over iemand gelezen die zo getergd werd door fysieke en geestelijke tegenslagen en die elke keer weer een uitweg vond. Ze trok zich van god noch gebod iets aan.’  In het radioprogramma Spraakmakers zei hij dat hij ‘zwaar verliefd’ op haar is geworden.’Toen ik haar biografie las, was ik verbijsterd.’  Hij vindt het niet terecht dat ze feministe wordt genoemd. ‘Dat is een van de vele etiketten die er op haar zijn geplakt, maar ze heeft zich zo verbonden aan Diego Rivera en is meegegaan op de golven van zijn leven dat ik denk dat een feministe al lang had gezegd, zeg donder op jij! Laat mij mijn leven leiden.’

Expositie Frida Kahlo in Madrid

Heb je de expositie over Frida in het Drents Museum gemist? Dan kun je tot 30 november 2022 werk van haar bewonderen in Casa México in Madrid. In de expositie Frida Kahlo alas para volar  zijn 31 originele werken en 91 foto’s van haar te zien die afkomstig zijn uit twee privé-collecties waaronder het Museo Dolores Olmedo. Er hangen onder andere tien van haar beroemdste zelfportretten zoals La columna rota, Diego y yo, Autorretrato con changuito, Mi nana y yo en Hospital Henry Ford. Daarnaast zijn er videos en foto’s van de Mexicaan Manuel Álvarez Bravo te zien.

La columna rota Frida Kahlo

La columna rota is een van de beroemdste schilderijen van Frida Kahlo