Wie was Frida Kahlo? We kennen allemaal haar kleurige beeltenis met bloemen in het haar maar wie was nu deze Mexicaanse kunstenares die uitgroeide tot een internationaal stijlicoon nu echt? Als je dat wilt weten is de film Frida – Viva la Vida een absolute must-see. De film gaat op 19 augustus in Nederland in première en jij kunt kaarten winnen! Lees hier hoe je kans maakt. 

Frida – Viva la Vida is een fascinerend portret van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954). Haar kleurrijke werk is een spiegel van haar leven in Mexico. Maar haar werk weerspiegelt ook de aanhoudende fysieke pijn die ze had. Hoewel de kleuren fel en vrolijk zijn, gebruikte Frida haar werk als een therapie om haar verdriet te verwerken. Daarnaast toont zij in haar werk haar politieke bevlogenheid.

Het leven van Frida Kahlo

Frida werd in 1907 geboren in de wijk Coyoacán in Mexico-Stad in een gezin met zes dochters. Haar uit Duitsland afkomstige vader was fotograaf. Op haar zesde kreeg ze kinderverlamming en op haar 18e werd bij een botsing tussen de bus waarin ze zat en een tram haar lichaam doorboord, waardoor ze maandenlang in bed moest blijven. Om zichzelf te vermaken besloot ze te gaan schilderen. Haar moeder plaatste spiegels rond haar bed zodat ze zelfportretten kon maken. Het leverde de bekende beelden op van de door pijn getormenteerde jonge vrouw. In 1928 werd ze lid van de Communistische Partij waar ook de 21 jaar oudere beroemde muurschilder Diego Rivera lid van was, met wie ze in 1929 trouwde.

Huwelijk met Diego Rivera

Het was geen gemakkelijk huwelijk. Diego begon ook een geheime relatie met haar zus. En Frida zelf had onder andere een affaire met de Russische communist en balling Leon Trotzky. Trotzky had eind jaren dertig samen met zijn vrouw onderdak gevonden in het huis van Frida en Diego en werd in 1940 in Mexico vermoord. In 1951 zei Frida tegen een Mexicaanse krant: “Ik heb twee zware ongelukken doorstaan in mijn leven; een waarin een tram me aanreed… het andere ongeluk is Diego.’ Kahlo overleed in 1954, een week na haar 47e verjaardag. Ze liet een briefje achter met de tekst ‘Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren’.

Frida, een wereldwijd stijlicoon

Sinds haar dood is Frida Kahlo wereldwijd een fenomeen en een inspiratiebron voor boeken, muziek, films en mode. Niet zozeer vanwege haar werk, maar meer nog vanwege de manier waarop ze zich kleedde. Vaak droeg ze een kleurige huipil, een traditionele bloes die wordt gedragen door de inheemse vrouwen van Midden-Amerika die ze combineerde met een bloementooi. Maar dat was slechts haar imago. Wie was Frida in het echte leven? En hoe kan zijn toch symbool staan voor kracht en levenslust terwijl haar schilderijen zoveel pijn en lijden afbeelden? In de documentaire Frida – Viva la Vida ontmoeten we de echte Frida midden in het hart van Mexico-stad. We zien de plek waar het ongeluk plaatsvond, lopen door haar huis, zien het korset wat ze altijd droeg en schilderde en spreken met mensen die haar hebben gekend of haar werd goed kennen. Exclusieve interviews, historische filmbeelden en documenten, reconstructies en werk van Frida wisselen elkaar af.

Kaarten Frida Kahlo winnen

ESPANJE! mag twee kaarten weggeven voor de speciale voorpremière aanstaande zondag 15 augustus in het EYE Filmmuseum. De speciale voorpremière start om 16.00 uur met een introductie door de ambassadeur van Mexico, gevolgd door een korte presentatie van de directeur van het Drents Museum, waar vanaf oktober een Frida Kahlo expositie plaatsvindt. Je maakt kans door ons bericht op Facebook te delen en te reageren met de tekst ‘Frida voorpremière’. Doe dit voor zaterdag 14 augustus! De winnaar kan de kaarten ter plekke afhalen.

Daarnaast mogen we drie keer twee kaartjes weggeven voor de vertoning van Frida – Viva La Vida in een stad naar keuze. Je maakt kans door voor woensdag 18 augustus het bericht op Facebook te delen en ons onder het bericht te laten weten waarom je de kaartjes graag wilt winnen. Succes! De winnaars worden via Facebook bekend gemaakt en gecontacteerd. De kaarten worden opgestuurd.

Vanaf 19 augustus in de bioscoop. Kijk voor meer informatie en bioscopen op www.fridakahlo.film