Wie was Frida Kahlo? We kennen allemaal haar kleurige beeltenis met bloemen in het haar maar wie was nu deze Mexicaanse kunstenares die uitgroeide tot een internationaal stijlicoon nu echt?

Het leven van Frida Kahlo

Frida werd in 1907 geboren in de wijk Coyoacán in Mexico-Stad in een gezin met zes dochters. Haar uit Duitsland afkomstige vader was fotograaf. Op haar zesde kreeg ze kinderverlamming en op haar 18e werd bij een botsing tussen de bus waarin ze zat en een tram haar lichaam doorboord, waardoor ze maandenlang in bed moest blijven. Om zichzelf te vermaken besloot ze te gaan schilderen. Haar moeder plaatste spiegels rond haar bed zodat ze zelfportretten kon maken. Het leverde de bekende beelden op van de door pijn getormenteerde jonge vrouw. In 1928 werd ze lid van de Communistische Partij waar ook de 21 jaar oudere beroemde muurschilder Diego Rivera lid van was, met wie ze in 1929 trouwde.

Huwelijk met Diego Rivera

Het was geen gemakkelijk huwelijk. Diego begon ook een geheime relatie met haar zus. En Frida zelf had onder andere een affaire met de Russische communist en balling Leon Trotzky. Trotzky had eind jaren dertig samen met zijn vrouw onderdak gevonden in het huis van Frida en Diego en werd in 1940 in Mexico vermoord. In 1951 zei Frida tegen een Mexicaanse krant: “Ik heb twee zware ongelukken doorstaan in mijn leven; een waarin een tram me aanreed… het andere ongeluk is Diego.’ Kahlo overleed in 1954, een week na haar 47e verjaardag. Ze liet een briefje achter met de tekst ‘Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren’.

Frida, een wereldwijd stijlicoon

Sinds haar dood is Frida Kahlo wereldwijd een fenomeen en een inspiratiebron voor boeken, muziek, films en mode. Niet zozeer vanwege haar werk, maar meer nog vanwege de manier waarop ze zich kleedde. Vaak droeg ze een kleurige huipil, een traditionele bloes die wordt gedragen door de inheemse vrouwen van Midden-Amerika die ze combineerde met een bloementooi. Maar dat was slechts haar imago. Wie was Frida in het echte leven? En hoe kan zijn toch symbool staan voor kracht en levenslust terwijl haar schilderijen zoveel pijn en lijden afbeelden? In de documentaire Frida – Viva la Vida ontmoeten we de echte Frida midden in het hart van Mexico-stad. We zien de plek waar het ongeluk plaatsvond, lopen door haar huis, zien het korset wat ze altijd droeg en schilderde en spreken met mensen die haar hebben gekend of haar werd goed kennen. Exclusieve interviews, historische filmbeelden en documenten, reconstructies en werk van Frida wisselen elkaar af. Hij draait niet meer overal maar als je ‘m nog kunt zien, gaan! De film is zeer interessant voor iedereen die houdt van Frida en Mexico.

En als je meer over Frida wilt weten. Ga dan naar Assen! In het Drents Museum is t/m eind maart 2022 de expositie Viva la Frida over haar leven en kunst. Een must see voor alle Fridaliefhebbers. Je kunt hier kaartjes bestellen.

Voor fans van Dalí en Picasso

Geen liefhebber van Frida Kahlo, maar wel van Pablo Picasso of Salvador Dalí? Dan moet je naar niet naar het noorden maar naar het zuiden van Nederland. Tijdens hun leven waren ze geen vrienden. Maar Salvador Dalí (1904-1989) en Pablo Picasso (1881-1973) zijn dit najaar gebroederlijk bijeen in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De expositie Picasso’s Suite Vollard bestaat uit honderd etsen uit de collectie van de Fundación MAPFRE. Deze geven een goed beeld van Picasso’s leven en kunstenaarschap. Tot en met 21 november kun je tegelijkertijd naar de expositie over Dalí die bestaat uit drie delen. In de eerste zaal zie je Dalí als gewiekste reclameman: Zo ontwierp hij het logo van de Spaanse lolly Chupa Chups, en maakte hij o.a. reclames voor Shell en voor panty’s. Het tweede deel bestaat uit een prachtige collectie foto’s die Robert Descharnes maakte van de kunstenaar: we zien  hoe hij werkt en hoe het landschap van de Costa Brava hem inspireert. Het derde deel bestaat uit prenten van Goya die Dalí op scabreuze wijze heeft aangevuld en ingekleurd. Bestel hier kaartjes voor de expositie over Dalí en Picasso in het Noordbrabants Museum.