espanje akoWe hebben weer honderden inzendingen gekregen van lezers voor de winacties uit ESPANJE! nummer 3-2018. Als je hebt gewonnen, krijg je je prijs komende dagen thuisgestuurd. Val je niet in de prijzen? In het nummer dat nu in de winkel ligt vind je weer een aantal leuke prijsvragen en winacties.

Midweek Catalonië

We hebben heel veel goede inzendingen gekregen van lezers die graag een midweek wilden winnen in Torre Nova Resort. Maar er kunnen helaas maar twee winnaars zijn, en dat zijn mevrouw van Hardeveld en meneer Jansen. Zij krijgen persoonlijk bericht van de redactie. Allebei heel hartelijk gefeliciteerd met deze mooie prijs! Heb je meegedaan en val je buiten de prijzen? Hieronder kun je checken of je de juiste antwoorden hebt gegeven, en in het nieuwe nummer staat weer een fijne winactie. Dit keer maak je kans op een vakantie in B&B a-ti.

Oplossing Concurso 3-2018

1) In welke stad zou de legende van Sant Jordi zich hebben afgespeeld?
Montblanc

2) Wat zijn de Neveras de Sojuela?
Met wanden van opgestapelde stenen bedekte, diepe putten boven de sneeuwgrens, in het verleden gebruikt om ijs en sneeuw in te bewaren, zodat men ijs had om eten te bewaren.

3) In welke Spaanse autonome regio ligt Anoia?
Catalonië

4) Hoe heet de Catalaanse variant op een pizza?
Coca

5) Waar kun je de Tuin der Lusten bewonderen?
In het Parque del Retiro in Madrid als we journalist Maartje Bakker moeten geloven, maar het kunstwerk hangt uiteraard in het Prado museum te Madrid.

6) Hoeveel zandstranden zijn er ongeveer in Galicië?
Plus minus 700

7) Wie is de architect van het Centro Botin in Santander?
Renzo Piano

8) Wie eert Vicente Amigo met zijn laatste cd?
Paco de Lucia

9) Welke beroemde componist woonde op Mallorca?
Chopin

10) Wat vind jij het leukste artikel uit nummer 3 2018 en waarom? 

Op deze vraag kregen we heel veel leuke reacties. Een kleine greep:

  • Jans: Minigids Andalusië met kinderen. Heel veel waardevolle info voor een rondreis (ook zonder kinderen).
  • Johanna: Het leukste artikel vind ik dat over de Costa Brava, want het heeft mijn mening dat het alleen maar heel toeristisch zou zijn, herzien. We hebben deze zomer zelf ter plekke ontdekt hoe mooi het is. Echt een goede aanrader!
  • Elke: 7 dagen Mallorca: het is een snel overzicht met nuttige info en leuke adressen, zeer bruikbaar voor korte vakantie in Mallorca.
  • Anja: Het artikel over Cantabrië omdat ik dat net op mijn lijstje had gezet als gebied dat ik graag eens wil gaan zien en dat nu ook nog eens op de tweede plaats is gekomen van de tien beste bestemmingen in Europa!! Dat is niet niets! En leuk te combineren lijkt me met Bilbao en haar Guggenheim Museum. Bovendien staan er in het artikel heel veel leuke tips, dankjewel!!!
  • José: Het leukste artikel was voor mij Grillig Galicië. Mijn Spaanse vriend uit Galicië spreekt altijd lovend over ‘mi tierra’. Dit artikel heeft een goed beeld van de regio. Erg leuk om te lezen! Jammer dat er in Nederland zo weinig over wordt geschreven. Het is een droom om een soortgelijke roadtrip te kunnen doen in de toekomst!
  • Ramona: Wat dat betreft kan ik zeggen dat het artikel over Montserrat en Anoia voor ons het leukste artikel is, als antwoord op vraag 10….maar dan zou ik het artikel over de Costa Brava te kort doen, als ook het artikel over de roadtrip door Galicië of Santander en Cantabrie….of de zeven dagen Mallorca uiteraard.
  • Anne-Miek: Het artikel ‘Grillig Galicië, roadtrip naar het eind van de wereld’ sterkt ons in het plan om volgend jaar per auto Galicië te verkennen, met z’n grillige kustlijn en mooie stranden, indrukwekkende natuur, interessante steden en stadjes, aardige mensen en verrukkellijk eten. Een enthousiasmerend artikel, voorzien van mooie foto’s, praktische informatie en dan ook nog een Spaanstalige samenvatting. We hebben er nu al zin in!
  • Marion: Alle artikelen zijn boeiend maar ‘La Rioja – Wijngaarden & Kliffen’ (p. 76) vond ik het meest verrassend. Al dit beschreven fraais had ik niet verwacht in de Rioja. Voor mij aanleiding om daar gauw eens naartoe te gaan.

Heb je nummer 3 van ESPANJE! gemist? Je kunt hem nabestellen via deze link

Moeilijke taalpuzzel

Ook de taalpuzzel was populair. Maar bijna niemand gaf het goede antwoord. Deze keer hebben we de puzzel daarom iets makkelijker gemaakt. De goede antwoorden zijn:
1) Het is te gek
2) Dat lijkt me heel cool
3) Vamos a tapear
4) Colega
5) Bon día
6) Vale
7) Eskerrik asko
8) Saúde
9) Bona sort
10) Je houdt me voor de gek

De winnaar van de cursus is mevrouw Broersma uit Alkmaar. Gefeliciteerd!

Dertig boeken cadeau!

En verder kon je weer heel veel boeken winnen. De 30(!) winnaars krijgen hun prijs de komende dagen thuisgestuurd. Zit jij niet bij de gelukkigen? Je kunt ze natuurlijk ook gewoon bestellen. We hebben ze nog even voor je op een rijtje gezet.

info guide Zuid-SpanjeInsight Guide Zuid-Spanje
De Insight Guide Zuid-Spanje is een ideaal reismaatje als je Andalusië bezoekt. In zes pagina’s worden eerste alle hoogtepunten besproken, vervolgens worden de geschiedenis, keuken en cultuur van de Andalusiërs belicht en daarna volgen per streek uitgebreide reisbeschrijvingen met prachtige fotografie en leuke anekdotes, bijvoorbeeld over het ontstaan van het toerisme aan de Costa del Sol in de jaren dertig van de vorige eeuw. Achterin vind je dan nog praktische informatie, een uitgebreide index en een woordenlijstje. Door de handige overzichtskaarten en deelkaartjes kun je overal je weg vinden. Zeer informatief, lekker geschreven en erg praktisch. Een aanrader!

Insight Guide Zuid-Spanje en Insight Guide Noord-Spanje – Uitgeverij Cambium, 320 pagina’s, €24,90, verkrijgbaar via www.insightguides.nl

 

beelden woordenboekVan Dale Beeldwoordenboeken Nederlands/Español
De Van Dale Beeldwoordenboeken Nederlands/Español zijn superhandig voor op reis: Aan de hand van dertien thema’s, variërend van eten en drinken en getallen en maten tot noodsituaties, worden met foto’s duizenden woorden uitgebeeld. Zo kun je je redden als je pech onderweg hebt, kun je makkelijk bestellen wat je wilt eten en kun je in een hotel vertellen dat je graag een extra handdoek wilt. Maar ook voor thuis is dit erg leuk, want beelden helpen je om woorden beter te onthouden. Dankzij het tweetalige register kun je de woorden ook makkelijk opzoeken.
Van Dale Beeldwoordenboek Nederlands/Español, VBK Media, 400 pagina’s, €8,99. Bestellen op Bol.com kan via deze link.

 

De blauwe diamantDe Blauwe Diamant
Daartoe dienen romans. Om de doden te laten terugkeren. Om alles wat we zijn kwijtgeraakt terug te vinden. Daartoe schrijven we. Daartoe ben ik gekomen.’ Zo eindigt de inleiding van De blauwe diamant van de succesvolle Catalaans-Spaanse schrijfster Care Santos. Haar moeder verwonderde zich erover dat haar oma zo’n kletskous was en toch geheimen had. Daarom besloot de schrijfster zich, na succesvolle romans over andere familiegeschiedenissen, te verdiepen in het leven van haar eigen voorvaderen. En zo kwam ze terecht in de 18e eeuw bij Silvestre Pujolà, de man die op de vlucht ging voor de oorlogsverschrikkingen en honger in zijn geboortedorp Olot. Net als vele anderen trok hij met al zijn bezittingen, vrouw, kinderen en familie naar de kust, om daar zijn geluk te beproeven. Zijn keus zou gevolgen hebben voor al zijn nakomelingen, ook voor Cares oma en voor haarzelf. In prachtige zinnen beschrijft Santos het leven van de nazaten van deze oorlogsvluchteling. Het leven van sterke en eigenzinnige Catalaanse vrouwen die door de eeuwen heen hun eigen keuzes maken.
De blauwe diamant, Care Santos, Wereldbibliotheek, 368 pagina’s, €24,99. Bestellen op Bol.com kan via deze link.

Het Godvergeten Spanje
‘Hoezeer de Spanjaarden ook grote ontdekkingen in de Nieuwe Wereld hebben gedaan, hun eigen land kennen ze niet eens: in de meest afgelegen delen van Spanje zijn nog vele onontdekte gebieden en onbekende landen te vinden.’ Met dit citaat van Montesquieu begint Sergio del Molino zijn doorwrochte essay over de kloof tussen stad en platteland in Spanje. Daarmee doelt hij op het hart van Spanje, de kale vlaktes en oneindige leegte van Aragón, Castilla y León, Castilla La Mancha en Extremadura. Spaanse regio’s zonder zee, die altijd al dunbevolkt waren maar in de afgelopen eeuw steeds verder ontvolkt raken. Met citaten van filosofen, schrijvers, reisindrukken, fragmenten uit films en andere culturele, historische en wetenschappelijke bronnen schetst hij hoe het Spaanse platteland al sinds de tijd van de Romeinen – die overal in Spanje steden stichtten – werd veronachtzaamd. Het is geen makkelijk boek, maar wel een echte must read voor iedereen die Spanje beter wil doorgronden. Niet voor niets werd dit essay in 2016 door de krant El País uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2016.
Het godvergeten Spanje, Sergio del Molino, De Blauwe Tijger, 355 pagina’s, €24. Bestellen op Bol.com kan via deze link.

De regen van Jonah boek De regen van Ionah
Santiago Pajares, computerdeskundige van beroep, debuteerde in 2004 met de roman El paso de la hélice. Hij werd geen veelschrijver want sindsdien zijn er slechts drie andere romans van zijn hand verschenen, maar hij valt wel op met zijn bescheiden oeuvre. Vooral omdat elk boek weer totaal anders is. De regen van Ionah – in 2011 in het Spaans verschenen en nu vertaald in het Nederlands – is een fabel, met zorgvuldig geboetseerde, zeer korte hoofdstukjes. Ionah groeit op in eenzaamheid in de woestijn, en weet niet hoe de rest van de wereld eruitziet. Tot zijn moeder overlijdt en hij zichzelf moet leren redden. Hij leeft verder in stilte tot hij Shui ontmoet en alles verandert. Een klein pareltje dat vanwege de thematiek en de poëtische verhaalstijl doet denken aan De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry.
De regen van Ionah, Santiago Pajares, Uitgeverij Atlas Contact, 240 pagina’s, €19,99. Bestellen op Bol.com kan via deze link.

 

keukens van de middellandse zeeDe keukens van de Middellandse Zee
Lucia Galletto en David Dale vertellen in het rijkgeïllustreerde kookboek De keukens van de Middellandse Zee over de verwantschap van recepten uit de Provence, Ligurië en Catalonië. Heerlijke recepten combineren ze met verhalen over de herkomst van gerechten en hun namen.
De keukens van de Middellandse Zee, Zonnige recepten uit Spanje, Frankrijk en Italië, Lucia Galletto en David Dale, Unieboek Het Spectrum, 288 pagina’s, €35. Bestellen op Bol.com kan via deze link.