B&B a-ti LeonHeb je zin om even heerlijk bij te tanken? Dan is B&B A-ti León de ideale plek. De Vlaamse Jeffry en Lindsy zijn de perfecte gastheer en -vrouw. Ze hebben allemaal tips voor leuke dagjes uit. Bijvoorbeeld naar de grotten van Valporquero, de rode bergen van Las Médulas, de prachtige stad Zamora of het meer van Senabria, waar een aantal heerlijke stranden is. Of trek je wandelschoenen aan en loop een deel van de Camino de Santiago, die niet ver van A-ti vandaan ligt.

En natuurlijk mag je een lunch in El Capricho, het beste steakrestaurant ter wereld, niet overslaan. Mensen komen zelfs speciaal uit Australië om hier te eten. Jeffry is een geweldige kok en zorgt ervoor dat je op pad gaat na een heerlijk ontbijt met elke dag een andere verse salade, eigengemaakte chocopasta en jam, kakelverse eitjes, yoghurt met fruit en natuurlijk vers sinaasappelsap. Als je na een dag ‘thuiskomt’ kun je luieren aan het zwembad en vervolgens aanschuiven voor het driegangendiner inclusief een chupito, een Spaanse borrel, als slaapmutsje. Tijdens het eten kun je vast de plannen voor de volgende dag bespreken. ESPANJE! mocht twee keer een verblijf van 4 nachten weggeven in A-ti. De winnaars zijn  S. Mucek en l van den Broek. Van harte gefeliciteerd! Wil je meer weten over de reis naar León? Bestel dan nummer 4 2018 van ESPANJE! via deze link.

Val je buiten de prijzen? Kijk dan in het nieuwe nummer van ESPANJE! Ditmaal maak je kans op zes nachten in de heerlijke B&B Villa Deseada in Andalusië.

Win een boek

Terwijl Spanje in de ban is van de Carlistenoorlogen en -opstanden, worden twee geliefden van elkaar gescheiden. Attua gaat het leger in en Cristela vlucht naar Frankrijk,waar ze trouwt met een ander. Als Attua na de dood van zijn vader terugkeer in zijn geboorteplaats denkt hij dat Cristela is overleden. Ook hij huwt een ander. Jaren later ontmoeten de twee elkaar weer en blijkt de liefde nog intact. Als vuur in het ijsis de tweedesuccesroman van Luz Gabás, die behalve schrijverhoogleraar Engelse taal- en letterkunde is en burgemeester was van het dorpje Benasque in het hart van de Pyreneeën.

De vijf winnaars van Als vuur in het ijs zijn W van Andel, I.Schaaper, M. Coopmans, D van IJperen en R. Swysen.

Val je buiten de prijzen, dan kun je het boek via deze link bestellen.

Taalquiz

Kun jij je een beetje redden als je in Spanje bent? Hoe boek je een kamer en hoe vraag je waar de wc is? Hieronder vind je de antwoorden op onze taalquiz in nummer 4 2018. De winnaar heeft al bericht gekregen van www.cursusspaans.nu

  1. Wat roepen Spanjaarden als ze in nood zijn?

¡Socorro!

  1. Als je een kamer wilt zien zeg je:

¿Puedo ver la habitación?

  1. Iemand vraagt: cómo estás, hoe antwoord je?

Bien, gracias.

  1. Hoe vraag je of iemand wat langzamer kan praten

Por favor hable más despacio.

  1. Waar is de wc? vertaal je als:

Dónde está el baño?

  1. Wat antwoord je als iemand ‘gracias’ tegen je zegt

No hay de qué of de nada

  1. ‘Laat me met rust’ is:

Déjeme en paz

  1. Je wilt halfpension en vraagt:

Media pensión

  1. Hoe spreek je WiFi uit in het Spaans?

Wiefie

  1. Een extra bed is een:

Cama supletoria