jacqueline | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Thu, 09 Nov 2017 15:50:24 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png jacqueline | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 Jacqueline tipt: de lekkerste paella (in ieder geval van de Costa Blanca) https://www.espanje.nl/jacqueline-tipt-lekkerste-paella/ Tue, 12 Dec 2017 15:38:10 +0000 http://www.espanje.nl/?p=4072 Local Jacqueline at aan de Costa Blanca de állerlekkerste paella valenciana ooit. Vanaf het terras heb je bovendien een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee.

The post Jacqueline tipt: de lekkerste paella (in ieder geval van de Costa Blanca) appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Voor mij is de naam van Restaurante Cañis onlosmakelijk verbonden aan de lekkerste Paella Valenciana die ik ooit heb gegeten. Aan de Costa Blanca, op de heuvels van Benimarco, ligt dit vrolijk en kleurrijk ingerichte restaurant met een groot buitenterras, aangekleed met potten overdadig bloeiende planten en een boom met takken waaraan tientallen gekleurde glazen potjes hangen.

Wat een adembenemend uitzicht heeft dit terras! Achter de tegenoverliggende heuvels rijst de gigantische rots El peñon de Ifach als een reus op uit het diepblauwe water van de Middellandse Zee. Deze 332 meter hoge oer uiting van de natuur laat zich regelmatig beklimmen door wandelaars die wel van een uitdaging houden. Want hoewel de wandelpaden vanuit het Nationale Park in Calpe – waarvan de rots sinds 1987 deel uitmaakt – goed begaanbaar zijn, wordt het na een kleine tunnel een gevaarlijke onderneming als gladde stenen je doen glibberen over smalle kliffen.

Volkomen ontspannen proosten wij echter met een koele vino blanco in azuurblauwe glazen aan een leuk gedekte tafel op deze prachtige plek. Als de serveerster de zwarte, ondiepe pan zo groot als een molenwiel neerzet, doet de geur van de dampende saffraangele rijst mij het water in de mond lopen. In het midden vormen de door olie glanzende rode en groene paprikarepen een mooie ster. Samen met de grote witte bonen, stukken sappige kip en partjes verse citroen is de paella echt een plaatje en we kunnen nauwelijks wachten tot we de eerste hap mogen proeven. Mmmm….divino! Ik ben het helemaal eens met de slogan van Cañis: Un placer para los centidos!

Ook van deze typisch Spaanse lunch genieten? Dat kan bij restaurant Cañis, Plaza de Benimarco, Benissa (Alicante).

Jacqueline van Tol geeft workshops schilderen en interieuradviezen aan de Costa Blanca. Ze verblijft er drie tot zes maanden per jaar, vooral in Moraira, waar ze de kleuren en de sfeer opsnuift.

The post Jacqueline tipt: de lekkerste paella (in ieder geval van de Costa Blanca) appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Jacqueline tipt: Moros y Cristianos in Moraira https://www.espanje.nl/jacqueline-tipt-moros-cristianos-moraira/ Wed, 17 May 2017 13:14:15 +0000 http://www.espanje.nl/?p=1486 Local Jacqueline vertelt vanuit Moraira aan de Costa Blanca over het feest Moros y Cristianos.

The post Jacqueline tipt: Moros y Cristianos in Moraira appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Het is een zonnige dag en ik loop met mijn schilderspullen door het centrum van Moraira, het vissersdorp waaraan ik mijn hart heb verpand. Aan zee vind ik een leuke plek om te tekenen: El Castillo, de uit gele stenen opgetrokken kasteeltoren die de inwoners van dit gebied tot aan de helft van de 18e eeuw moest beschermen tegen piraten.

Elk jaar vormt dit kasteel het authentieke decor voor het feest Moros y Cristianos, waarbij de herovering op de Moren met groots vertoon wordt nagespeeld. De Moren, met baarden, tulbanden en lange gewaden in prachtige kleuren, paraderen dan met hun gesluierde vrouwen en omringd door buikdanseressen door de smalle straten, waar ze tegenover de christenen, gekleed in Romeinse vechttenues, komen te staan.

Eersterang bij El Cafetí

De prachtige traditionele kostuums zijn tot in detail afgewerkt en kosten soms een fortuin. Muziekkorpsen zetten de parade kracht bij met muziek die speciaal voor dit feest is gecomponeerd. De klanken van castagnetten, fluiten, tamboerijnen, trompetten en trommels overspoelen dagenlang het kleine dorp. Hoewel de strijd om het kasteel hevig is, winnen de christelijke groepen altijd en ook dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit spektakel trekt veel toeschouwers uit de wijde omtrek en de terrassen op de bescheiden boulevard zitten dan overvol. Maar als je een plaatsje weet te bemachtigen bij El Cafetí, dan zit je eersterangs, recht tegenover El Castillo. Relax met een sangría in je hand in de lekkere loungebanken terwijl het kleurrijke schouwspel zich voor je afspeelt.

Moros y Cristianos wordt op verschillende plaatsen in Spanje gehouden en de datum van de festiviteiten varieert omdat de groepen vaak van de ene stad naar de andere trekken. In Moraira vonden de feesten dit jaar plaats van 3 tot 11 juni 2017.

Jacqueline van Tol geeft workshops schilderen en interieuradviezen aan de Costa Blanca. Ze verblijft er drie tot zes maanden per jaar, vooral in Moraira, waar ze de kleuren en de sfeer opsnuift.

The post Jacqueline tipt: Moros y Cristianos in Moraira appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>