Voor mij is de naam van Restaurante Cañis onlosmakelijk verbonden aan de lekkerste Paella Valenciana die ik ooit heb gegeten. Aan de Costa Blanca, op de heuvels van Benimarco, ligt dit vrolijk en kleurrijk ingerichte restaurant met een groot buitenterras, aangekleed met potten overdadig bloeiende planten en een boom met takken waaraan tientallen gekleurde glazen potjes hangen.

Wat een adembenemend uitzicht heeft dit terras! Achter de tegenoverliggende heuvels rijst de gigantische rots El peñon de Ifach als een reus op uit het diepblauwe water van de Middellandse Zee. Deze 332 meter hoge oer uiting van de natuur laat zich regelmatig beklimmen door wandelaars die wel van een uitdaging houden. Want hoewel de wandelpaden vanuit het Nationale Park in Calpe – waarvan de rots sinds 1987 deel uitmaakt – goed begaanbaar zijn, wordt het na een kleine tunnel een gevaarlijke onderneming als gladde stenen je doen glibberen over smalle kliffen.

Volkomen ontspannen proosten wij echter met een koele vino blanco in azuurblauwe glazen aan een leuk gedekte tafel op deze prachtige plek. Als de serveerster de zwarte, ondiepe pan zo groot als een molenwiel neerzet, doet de geur van de dampende saffraangele rijst mij het water in de mond lopen. In het midden vormen de door olie glanzende rode en groene paprikarepen een mooie ster. Samen met de grote witte bonen, stukken sappige kip en partjes verse citroen is de paella echt een plaatje en we kunnen nauwelijks wachten tot we de eerste hap mogen proeven. Mmmm….divino! Ik ben het helemaal eens met de slogan van Cañis: Un placer para los centidos!

Ook van deze typisch Spaanse lunch genieten? Dat kan bij restaurant Cañis, Plaza de Benimarco, Benissa (Alicante).

Jacqueline van Tol geeft workshops schilderen en interieuradviezen aan de Costa Blanca. Ze verblijft er drie tot zes maanden per jaar, vooral in Moraira, waar ze de kleuren en de sfeer opsnuift.

Lees alle berichten over:

blog
jacqueline
locals
Moraira
Moros y cristianos
tradities