De autonome regio Valencia is de uitgelezen bestemming om een zonvakantie met cultuur te combineren. Vooral de lange stranden aan de Middellandse Zee en vele zonuren maken van Valencia een populair vakantieoord. Ook op cultureel vlak heeft de sinaasappelstreek veel te bieden. Laat je trouwens niet verleiden om een hap te nemen uit die heerlijk geurende sinaasappels: het is een oneetbaar soort. Wie een meer actieve vakantie voor ogen heeft, komt in de regio ook aan zijn trekken. Er zijn veel natuurparken waar je kunt wandelen en fietsen, en onder meer de haven van Valencia leent zich uitstekend voor activiteiten op het water. De regio Valencia grenst aan Catalonië, Aragón, Castilië – La Mancha en Murcia, en bestaat uit drie provincies: Valencia, Alicante en Castellón. In de streek wordt naast het Castiliaans, dat de hoofdtaal is, Valenciaans gesproken. Dit is een variëteit of hoofddialect van het Catalaans. Verschillende politici in Valencia hebben geprobeerd om van het Valenciaans een officiële taal te maken, maar zonder succes.

Lees ook: 10 tips voor trips rond Valencia

Wat heeft Valencia te bieden?

Valencia is op de eerste plaats geschikt om heerlijk van de zon te genieten en te luieren op één van de vele stranden die de regio rijk is. Leg je handdoekje bijvoorbeeld neer op het strand van Dénia of Jávea, gelegen tussen Valencia en Alicante aan de Costa Blanca. Deze gezellige kustplaatsen hebben vele barretjes en restaurants waar het goed toeven is. Vanaf Dénia, en ook Valencia, vertrekt er dagelijks een ferry naar de Balearen. Wie loom geworden is van het zonnen, de benen wil strekken en wat van de omgeving wil zien, kan één van de vele natuurparken in de regio bezoeken. Parque Natural de la Albufera in de buurt van El Palmar is een aanrader. Het park is voornamelijk bekend om de paellarijst die hier wordt verbouwd. Ook is er in Albufera het grootste zoetwatermeer van Spanje te vinden en is het park een fijne plek voor trekvogels. In de wintermaanden verblijven er duizenden flamingo’s. ‘De stad van de palmbomen’, oftewel Elche, mag zeker niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan de streek. De enorme palmentuin, die op de Werelderfgoedlijst staat, werd aangelegd toen de islamitische stad Elche door de Moren in de tiende eeuw na Christus werd gesticht. De dadelpalmen zijn voorzien van een uitgebreid irrigatiesysteem dat nog steeds in werking is. Ook de grotten van San José zijn bijzonder. Hier vind je de langst bevaarbare, ondergrondse rivier van Europa. Peñíscola leent zich perfect voor de actieve vakantieganger die ook wat cultuur wil meepakken. Naast het strand loopt een kilometerslang fietspad en ook in de rest van de omgeving kun je fietsen en wandelen. Zo kunnen mountainbikers hun hart ophalen aan het natuurgebied Sierra de Irta. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht over de stad met haar authentieke gebouwen en veertiende-eeuwse burcht. Voor heerlijke gamba’s moet je in Vinaròs zijn. Volgens de legende stierf de hertog van het Franse Vendôme in 1712 nadat hij tijdens een feestmaal in Vinaròs niet van de gamba’s kon afblijven.

Lees ook: 11 x Valencia voor foodies

Valencia (stad)

De gelijknamige hoofdstad van de regio heeft alles in één; Valencia is een diverse stad. Op de plek waar vroeger, voor de overstromingen van 1957, de rivier Turia stroomde, vind je nu een park, midden in de stad. De Jardín del Turia, de oude rivier werd drooggelegd en omgeleid, leid je naar het befaamde Ciudad de las Artes y Ciencias (Stad van Kunsten en Wetenschappen). Dit culturele centrum werd ontworpen door Santiago Calatrava en bestaat uit een stuk of vijf schitterende, innovatieve bouwwerken van ijl glas, licht beton en wit keramiek met veel helderblauw water eromheen. In de gebouwen zijn onder meer de Valenciaanse opera, een wetenschapsmuseum en de Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa, gevestigd. In de wijk Eixample zijn veel art-nouveaugebouwen te bewonderen. Van de muur die het historisch centrum van Valencia tot de negentiende eeuw beschermde, is niet veel meer over. Alleen de stadspoorten Torres de Quart en Torres de Serranos staan nog overeind. De Torres de Quart had een defensieve functie: in de poort zie je nog de gaten zitten van de kanonskogels van de Franse troepen toen Napoleon de stad binnenviel. De Torres de Serranos bleef bewaard omdat deze dienstdeed als gevangenis. Ook Valencia heeft een uitgestrekt strand waar je na een dag slenteren door de stad fijn kunt uitrusten.

Lees ook: 10 beste tips voor in Valencia

Meer lezen?

De volgende artikelen verschenen eerder in het magazine ESPANJE! en kun je nu op de website lezen:

Onze top 10 hotels in Valencia

Costa Blanca, 6X de leukste tips van locals

Hoe kom je in Valencia?

Vliegen

Valencia telt drie luchthavens:

  • Alicante, Aeropuerto de Alicante-Elche
  • Castellón, Aeropuerto de Castellón
  • Valencia, Aeropuerto de Valencia

Auto

Van Utrecht naar de stad Valencia is het 1850 kilometer rijden. Tussen Utrecht en Alicante zit 2035 kilometer.

Transport ter plekke

De stad Valencia heeft een eigen metro- en tramnetwerk (Metrovalencia) en fietsensysteem (Valenbisi). Met 2.750 fietsen verspreid over 275 locaties kun je zowel voor korte als lange tijd een fiets huren om de stad te verkennen. De fietspaden in Valencia zijn uitstekend.

Trein

Vanuit Madrid Atocha vertrekt er direct een AVE trein naar Valencia Joaquín Sorolla, de reistijd is 1 uur en 40 min.

 

Warme zomers, milde winters

De regio Valencia heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Er zijn minder extreme temperaturen in vergelijking met het binnenland doordat Valencia aan de zee ligt. De gemiddelde jaartemperatuur is 17,8 graden Celsius. In januari kan het gemiddeld zo’n 16 graden zijn. In augustus loopt de temperatuur op naar gemiddeld 29,6 graden. Er valt jaarlijks maar 454 millimeter neerslag en dat gebeurt, typisch mediterraan, zeer geconcentreerd. Met name de maand oktober kan nat zijn met zware regenbuien.

Geschiedenis van Valencia

Valencia heeft eeuwenlang onder de Moorse heerschappij geleefd. De streek werd in het jaar 711 opvallend vreedzaam door de Moren veroverd en diens overheersing bestond uit een goede samenwerking met de oorspronkelijke bevolking. Valencia maakte deel uit van één van de taifarijken en werd heel belangrijk voor de wijde omgeving. Hoewel de Moorse erfenis in bijvoorbeeld Andalusië duidelijk zichtbaar is, zie je er in Valencia nauwelijks nog iets van terug.

Pas in 1093 kwam de streek in andere handen terecht, na de verovering door Rodrigo Díaz de Vivar: de beroemde Spaanse ridder die beter bekend is als El Cid. Hij veranderde de moskeeën in katholieke kerken en stelde de Franse monnik Jerôme aan als aartsbisschop. In 1102 werd Valencia weer veroverd door de Almoraviden, waarna de katholieke Spanjaarden het gebied in 1238 definitief heroverden.

De vijftiende eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Valencia. Er was enorm veel welvaart in de streek. Zo groeide de Lonja de la Seda uit tot de grootste markt van Europa waar handelaren vanuit het hele continent naartoe kwamen voor de koop en verkoop van zijde. Ook de literatuur en cultuur floreerden. In 1478 werd in Valencia het eerste boek in heel Spanje gedrukt.

In de middeleeuwen was de katholieke stad Valencia ook berucht om iets anders, namelijk prostitutie. Van 1356 tot 1671 stond het grootste bordeel van Europa in de Spaanse stad, in hartje centrum naast de zijdebeurs. Aan het einde van de zeventiende eeuw verdween de grootschalige prostitutie grotendeels. Eén van de laatste plekken waar prostituees nog actief waren, was het Convento de San Gregorio, een klooster nota bene.

 

Cultuur in Valencia

Eén van de meest bekende feesten in de streek is Las Fallas in Valencia. Het festival begint officieel op de laatste zondag van februari en eindigt in de nacht van 19 maart. Iedere wijk van de stad, elke Casal Faller, maakt een falla: een enorme pop van piepschuim die op karton of hout bevestigd wordt en vol komt te hangen met vuurwerk. Al deze fallas, zo’n zeshonderd stuks, vormen een grote parade door de stad die zijn hoogtepunt bereikt op La Crema, op de slotdag. Dan worden alle poppen in brand gestoken door het vuurwerk af te laten gaan. Hoewel er de hele periode feest wordt gevierd, barsten de echt grote feesten los tussen 15 en 19 maart. Vuurwerk speelt daarbij een grote rol. Op meerdere avonden zijn er vuurwerkshows die niet onder doen voor de grootste en meest indrukwekkende ter wereld. Ieder jaar komen honderdduizenden toeristen en Spanjaarden uit heel het land naar Valencia om Las Fallas mee te maken.

Een ander bekend festival in de regio is La Tomatina: een heus tomatengevecht. In de gemeente Buñol kun je elkaar op de laatste woensdag van augustus een uur lang met overrijpe tomaten bekogelen. Het feest dateert uit 1945 toen een groep jongeren in een baldadige bui tomaten gooide naar feestvierende mensen. Het jaar daarop bekogelden de jongeren elkaar met van huis meegenomen tomaten. Een traditie was geboren.

Gastronomie

paella ValenciaValencia staat niet alleen bekend om zijn uitgesproken feesten, maar ook om een typisch Spaans gerecht. Zo komt paella oorspronkelijk uit het dorpje El Palmar, dat slechts tientallen inwoners heeft maar wel een hoop paellarestaurants. In de ruim dertig eetgelegenheden eet je de paella in de meest pure vorm, namelijk tussen de rijstvelden. Waar de Valencianen na een goede pan paella het liefst bijkomen met een siësta, kan dat in El Palmar met een rustgevend boottochtje over het meer van natuurpark Albufera.

Een overblijfsel van de Moorse cultuur in de streek is de enorme hoeveelheid zoetigheid. De turrón wordt massaal gegeten tijdens kerst. Dit soort noga van honing, suiker en amandelen is in tientallen varianten te verkrijgen en vindt zijn oorsprong in Alicante.

Typisch Valenciaanse drankjes zijn de horchata en de agua de Valencia. De horchata is een ijskoud, zoet en melkachtig drankje dat van aardamandelen, water en suiker wordt gemaakt. ’s Zomers staan de boulevards vol met karretjes waar je deze drank kunt kopen. De Agua de Valencia is een cocktail van sinaasappelsap, cava en Cointreau die als limonade wegdrinkt (dus kijk goed uit!).

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

Lees alle berichten over:

Alicante
Calatrava
Costa Blanca
cutuur
Fallas
Stedentrip
strand
Valencia