De Costa Blanca is in de afgelopen veertig jaar een nieuw thuis geworden voor tienduizenden Nederlanders. Drie Nederlandse koppels die er wonen en werken, verklappen wat hun favoriete plekjes zijn.

Ruchamah en Jur van der Meer (1976 en 1962) wonen samen met hun  tweeling Lora en Jaime in Altea la Vella, waar ze hun eigen vakantiehuizenverhuurbedrijf runnen. Dot zijn hun reistips.

Luilekkerland

‘Houd je van rommelmarkten, dan is de Costa Blanca het paradijs’, vertellen Jur en Ruchamah.  Elk weekend worden er rastros gehouden, zowel kleine exclusieve brocantes (Jesús Pobre) als kilometerslange vlooienmarkten (Pedreguer), en alles daartussenin. Onze favoriete ligt in Jalón, of Xaló op zijn Valenciaans, 30 kilometer landinwaarts van Altea. Als een soort luilekkerland staat Jalón vooral bekend om zijn wijnen, snoep en desserts, maar op zaterdagochtend stroomt de stad vol met Spanjaarden en toeristen vanwege de rastro. Prachtig gelegen langs de Río Jalón-Gorgos biedt deze markt een goede combinatie van antiek, kunst en rommelmarktspullen. Ook zijn er veel kraampjes met lokale lekkernijen, sieraden en traditionele Spaanse kleding. Na een paar uur rondstruinen gaan we meestal iets eten in restaurant Casa Aleluya, geliefd bij de locals vanwege de tapas en plaatselijke wijnen. Een paar deuren verderop vind je de bodega Virgen Pobre, waar je onbeperkt wijn kunt proeven en voor een habbekrats kunt inslaan. De Costa Blanca staat bekend om de stranden en badplaatsen. Maar het achterland is met zijn bergen voor ons een nog grotere attractie. Je kunt er fantastisch wandelen, genieten van de natuur en de meest prachtige vergezichten. Een erg mooie tocht kun je maken op de Sierra de Bernia y Ferrer, een bergketen van 11 kilometer, met de hoogste top van 1128 meter, die zich uitstrekt achter ‘ons dorp’ Altea. Je kunt de berg oprijden en daarna gaan wandelen. Ga daarna vooral even lunchen in het pittoreske oude centrum van Altea. In dit dorp zijn veel kunstenaars neergestreken die er hun eigen originele spullen verkopen, zoals handtasjes gemaakt van oude elpees. En er zijn tientallen geweldige restaurants met terrasjes rond de kerk. Onze favoriet is gastrobar Xef Pirata met een selectie heerlijke wijnen en cava’s en een proeverij van diverse hapjes voor €19,50. Een echte aanrader.

 

Max en Ans Rufi (1953 en 1957) streken in 1992 met twee dochters en hond aan de Costa Blanca neer. Samen begonnen zij er het Nederlandstalige weekblad HALLO

Hoge molens vangen veel wind

‘Tussen Moraira en Jávea liggen tussen de duizenden villa’s en appartementen nog een paar prachtige baaien verscholen waar je fantastisch vis kunt eten. Boven op de rotsen bevinden zich oude Moorse vestingen, Romeinse resten en andere stille getuigen van een roerig verleden. Vanaf een van de vele terrasjes aan de haven van Jávea valt je blik onvermijdelijk op de vele ‘torentjes’ boven op de kaap van San Antonio. Het zijn oude windmolens, die een voor een worden gerestaureerd. Ze dateren uit de 18e eeuw, toen hier nog volop graan werd verbouwd. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de eindeloos lijkende Middellandse Zee, de verder gelegen kapen, het schilderachtige oude stadje en het wat verderop liggende meer mondaine strand van Arenal met een parador gebouwd op de resten van een Romeinse nederzetting. Bij helder weer kun je vanaf het terras zelfs de bergtoppen van Ibiza boven de horizon zien uitsteken. De beroemde rots van Calpe, el peñón de Ifach, symbool van de Costa Blanca en al sinds mensenheugenis bewoond, wordt dagelijks door tientallen toeristen, overwinteraars en inwoners ‘beklommen’. Voorbij de vissershaven is langs de flank van de Ifach een brede wandellaan aangelegd, geflankeerd door plantsoentjes, een kilometer lang. Op het eindpunt is een landingsplaats voor helikopters, want meer dan eens moeten overmoedige klimmers van die loodrechte wanden worden geplukt door de reddingsploegen. Je loopt hier begeleid door de branding van de zee en het gelach van de meeuwen. Vooral in de vroege vooravond kun je hier heerlijk kuieren om daarna je smaakpapillen te prikkelen in een van de visrestaurants bij de haven.’

Willem Pieffers en Richard Steenbeek runnen samen de B&B met glamping Refugio Marnes in het achterland van de Costa Blanca. 

Knusse strandjes

‘Een groot deel van de Costa Blanca wordt geteisterd door hoogbouw. De kust wordt aan het zicht onttrokken door kilometerslange rijen villa’s. Maar gelukkig zijn er verborgen tussen al die villa’s soms nog rustige baaitjes zonder hoogbouw, zelfs in de buurt van drukke toeristencentra. Een van onze favoriete plekken is El Portet (‘het haventje’ in het Valenciaans). Dit is het beste van de twee belangrijkste stranden van Moraira (het andere is L’Ampolla). Het langzaam aflopende, prachtige zandstrand van El Portet is met warm, schoon en helder water heerlijk om te zwemmen en ideaal voor kinderen. Direct aan het strand is een handvol terrassen waar je prima vis kunt eten met een lekkere Alicantewijn erbij. Terwijl de kinderen op het strand spelen kunnen ouders hier van de zon genieten. Een andere tip is Cala Granadella, een strandje omringd door twee rotsen, met een oude Moorse ruïne op de top. Behalve het strand zijn er slechts twee eenvoudige restaurantjes, waar je echt de taart van het huis moet proeven, gemaakt volgens grootmoeders recept Ga je vanaf Moraira het binnenland in dan kom je in Vall de Pop langs de Río de Jalón. Het is een gebied vol contrasten: imposante bergketens, diepe kloven en akkers waar al eeuwenlang wijn wordt verbouwd. In de zeven dorpjes van het dal lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hoewel ze vlak achter de kust liggen, zijn ze nog niet overspoeld door het massatoerisme. Vanuit ieder dorp kun je wandelingen of fietstochten maken. Op een halfuur rijden van onze B&B ligt Llíber. Dit zou door de Romeinen zijn gesticht en ook de Moren hebben er gewoond. Maar nadat de streek in 1245 door de christenen was veroverd, volgde leegloop. Llíber ligt aan de Ruta dels Riuraus, een route langs gebouwen waar vroeger moscateldruiven werden gedroogd om als rozijnen te worden verkocht. De Pop-vallei is ook geliefd onder vogelaars. In de bergachtige gebieden (Murla, Benigembla en Castell de Castells) kun je onder andere de koperwiek, blauwe rotslijster, alpenkraai, rotszwaluw en gierzwaluw spotten en als je geluk hebt zie je ook een steenarend, havikarend, slechtvalk of zelfs een oehoe.’

Meer leuke tips? Lees dan de zomereditie 2021 van ESPANJE! die tot begin oktober te koop is in de winkel en die je hier kunt bestellen. Met maar liefst 20 pagina’s  tips voor een vakantie aan de Costa Blanca, met o.a. Denia, Javea/Xabia,  Moraira, Benissa, Altea, Calpe en Alfas del Pi en omgeving. Ook kun je een verblijf van vijf nachten winnen in Refugio Marnes.  

 

 

 

 

Lees alle berichten over:

Altea
Costa Blanca
Moraira