Recepten uit de Spaanse Keuken

Spaans recept: arroz con leche

Het populaire gerecht ‘arroz con leche’ (letterlijk rijst met melk) is heerlijk als ontbijtje, maar kan ook gegeten worden als dessert. De meeste ingrediënten heb je meestal al in huis, alleen heb je wel wat tijd nodig. Met dit recept maak je het makkelijk zelf.

read more

Spaans recept: escalivada (gegrilde groente)

Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.  

read more

Spaans Recept: Tumbet

Dit Spaanse recept is favoriet op Mallorca en is – ook wel eens fijn – geschikt voor vegetariërs én veganisten. Onze tumbet bestaat uit aubergines, paprika, aardappelen en sofrito (waar we ook een recept voor hebben).

read more

Recept: horchata

Heb je ooit horchata gedronken in Spanje? In Valencia en omgeving kun je niet om de horchaterías heen. Daar maken ze het drankje van aardamandelen altijd vers. Zó lekker verfrissend op een warme dag!

read more

Spaans recept: Pil Pil

Dit tapasgerecht bestaat uit gamba’s en lekker veel knoflook en wordt super heet opgediend. De tapa is super makkelijk te maken en dus perfect voor een feestje of als voorgerecht. Lekker met brood!

read more

Spaans recept: Albóndigas (gehaktballetjes)

Albóndigas, dit Spaanse recept kan niet ontbreken als je tapas gaat eten. Gehaktballetjes in pittige tomatensaus staan overal in Spanje op de kaart en kunnen ook prima tijdens de hoofdmaaltijd worden gegeten. Het is een eenvoudig recept maar superlekker, dus genoeg...

read more

Recept: pinchos morunos

Kebabs maken konden de Moren als de beste. Ze marineerden stukken lamsvlees in een mengsel van Moorse specerijen, regen het vlees aan spiesen en grilden het boven gloeiend hete houtskool. Ook tegenwoordig kun je in Spanje nog pinchos morudos krijgen. Zelf maken? Probeer dan eens dit recept.

read more

Spaans recept: broodje ansjovis met paprikamarmelade

Dit jaar is Almería aan de beurt, maar in 2013 was Burgos culinaire hoofdstad van Spanje. In zo’n jaar worden traditionele gerechten vaak door chefs van een moderne twist voorzien. In Burgos werd ‘Anchoas a la Favorita’ uitgeroepen tot beste broodje van Spanje. Zelf maken kan gelukkig ook.

read more

Spaans recept: torrijas (wentelteefjes)

Hét toetje dat tijdens de Semana Santa bij de meeste families op tafel verschijnt, zijn torrijas, een soort Spaanse wentelteefjes. Hoewel er ook regelmatig wordt gevarieerd (met bijvoorbeeld wijn in plaats van melk!) houden wij het bij de klassieke variant. 

read more

Spaans recept: aioli

Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood, maar wordt ook graag gegeten bij fideuà. De saus is eenvoudig en snel te bereiden. 

read more

Spaans recept: Patatas a lo pobre

Patatas a lo pobre, ‘aardappelen voor de armen’, in een populair gerecht dat vooral in de Andalusische keuken op het menu staat. De naam is te danken aan het feit dat de ingrediënten goedkoop zijn en er gevarieerd kan worden met allerhande restjes uit de voorraadkast.

read more

Mallorcaanse sobrasada (met recepten!)

Sobrasada een typische worst uit Mallorca en niet uit de plaatselijke supermarkten weg te denken. Sobrasada is te vergelijken met onze filet americain. Een zachte smeerbare structuur, maar met de looks van een rauwe gedroogde worst.

read more

Spaans recept: Paella

Paella: de pièce de resistance van elke Spaanse thuiskok. In feite kinderlijk eenvoudig om te maken, maar er schuilt wel een flinke adder onder het gras. Wanneer de de bouillon eenmaal is toegevoegd, mag je niet meer in de pan roeren. Maar ESPANJE! geeft je een alternatief!

read more

Spaans recept: salpicón de marisco (zeevruchtensalade)

Bij een beetje Spaanse tapasbar staat er standaard een schaal salpicón de marisco in de vitrine. Voor deze zeevruchtensalade van mosselen, pulpo en garnalen kun je ons middenin de nacht wakker maken, maar bij mooi weer smaakt ie nóg beter. Met dit recept maak je vier porties.

read more

Recept: Spinazie-chufapannenkoeken

Chufas waren in Nederland tot voor kort alleen als lokaal verkrijgbaar, maar de knolletjes zijn hartstikke gezond. Ze smaken niet alleen goed in de horchata, maar ook in deze spinazie-chufapannenkoeken.

read more

Spaans recept: Calçots met romescosaus

Een typisch Catalaans gerecht in deze tijd van het jaar: calçots met romesco saus. De calçots worden op de barbecue gelegd en er zwartgeblakerd weer afgehaald. Serveren met saus en smullen maar!

read more

Spaans recept: Crema Catalana

Crema Catalana, de Catalaanse variant van het franse Créme brûlée, heeft net als de créme brûlée een knapperig suikerlaagje. Dit recept is onze favoriet!

read more

Spaans recept: Pan con tomate

Pan con tomate of pa amb tomàquet in het catalaans, is een van de makkelijkste recepten op ESPANJE! Dit brood met tomaat wordt vaak gemaakt van het oude brood wat nog over is en doordat je de tomaat eroverheen doet wordt het brood weer wat smeuïger. Je vindt pan con tomate overal in Spanje.

read more

Spaans recept: Membrillo

Membrillo – of kweepeerpasta – is in elke Spaanse supermarkt verkrijgbaar. De combinatie van membrillo met manchegokaas is op en top Spaans én heerlijk als tapa of tussengerecht. Met de herfst –  hét seizoen voor kweeperen – voor de deur gaan wij vast oefenen om zelf membrillo te maken. 

read more

Spaans recept: gazpacho

Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar hij kan ook heel verrassend uitpakken als ijskoude amuse tijdens een feestelijk diner. De soep werd van oudsher genuttigd door arbeiders om tijdens middagpauze op krachten te komen.

read more

Spaans recept: boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)

Boquerones en vinagre, dit recept van ansjovisjes in azijn heeft een lange bereidingstijd maar is het wachten waard! De ansjovisjes in azijn roept bij de redactie meteen een vakantiegevoel op. Het liefst eten we ze in de Spaanse zon op een terrasje maar je kunt ze nu ook thuis maken.

read more