Croquetas de bacalao, kroketten gevuld met kabeljauw, staan op menig Spaanse menukaart, maar zijn ook prima zelf thuis te maken. Ze worden gegeten als voorgerecht, bijgerecht, hoofdgerecht of tapa. Dit recept is voor 6 personen. Let op: de vulling maak je een dag van tevoren.

Meer recepten? lees dan ook: Recepten uit de Spaanse keuken

Ingrediënten:

  • 100 gram bloem
  • 200 gram kabeljauwfilet
  • Olijfolie om te frituren
  • 1 liter melk
  • Zout en peper
  • 2 eieren
  • 8 el paneermeel
  • Ui
  • Knoflook

Bereiding:

Week de kabeljauw om deze vervolgens te drogen en te verkruimelen.

Hak de ui fijn met een teentje knoflook en voeg de kabeljauw toe en bak het geheel kort aan. Zet even aan de kant en verhit de gebruikte pan opnieuw met boter. Gooi de bloem erbij en roer het papje dat is ontstaan door de vermenging met het botervet, door.

Voeg beetje bij beetje de melk toe om een soort crèmeachtige massa creëren. Breng met wat zout op smaak. Je kunt ook wat peterselie toevoegen. Voeg de kabeljauw met de ui en knoflook erbij en roer dit ongeveer 5 minuten door tot er een dikke massa ontstaat die loskomt van de pan. Laat dit een dag in de koelkast staan.

De volgende dag kunnen de kroketjes gepaneerd worden met paneermeel. Vorm een bolletje van het deeg en rol door een losgeklopt ei en de paneermeel.

Laat een uur rusten. Vervolgens bak je de kroketjes in een braadpan met olijfolie op hoog vuur. Wanneer ze gebakken zijn laat je ze even liggen op keukenpapier om het overtollige vet te laten weglopen.

Lees ook: Spaans recept: kroketjes met ham en kaas

¡Buen provecho!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com