De Spaanse taal & Cultuur

De 10 beste Almodóvar films

Pedro Almodóvar is de meeste bekende Spaanse cineast. Hij regisseerde een indrukwekkende lijst aan films en wist internationale prijzen in de wacht te slepen. Dit zijn onze favoriete films van Almodóvar.

Lees meer

De leukste Spaanstalige films en series op Netflix

De koude dagen komen er weer aan… tijd om op de bank te kruipen met een dekentje en een beker warme chocomel. Niets beter dan een goede film of televisieserie. Met dit lijstje Spaanstalige Netflix films – en series kom jij de tijd wel door!

Lees meer

El belén: weetjes over de Spaanse kerststal

Rond de kerstperiode kun je er in Spanje niet omheen. In de grootste steden en kleinste dorpen verschijnen de kerststallen in het straatbeeld. Soms heel klein, andere keren enorm – inclusief levende dieren of zelfs mensen. Ook bij veel mensen thuis tref je er een aan. Tien weetjes over de Spaanse kerststal.

Lees meer

10 x de leukste Spaanse kersttradities

Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. We zetten de leukste Spaanse kersttradities op een rij. Van de grote kerstloterij El Gordo tot aan ‘kakkers’ in de kerstboom.

Lees meer

Spanjes ‘dikke’ kerstloterij: El Gordo

Veel Spanjaarden hebben hun loten al máánden in huis. En wie er nog geen heeft, sluit zonder mokken achteraan de rij voor het loterijkantoor. Iédereen hoopt op 22 december namelijk in de prijzen te vallen tijdens El Gordo – ‘De Dikke’ – , de jaarlijkse oudejaarsloterij.

Lees meer

Dit vinden jullie de mooiste Spaanse woorden

Vorige week vroegen we onze volgers op Facebook wat zij het mooiste woord uit de Spaanse taal vinden. Binnen korte tijd regende het reacties op de pagina. Over smaak valt niet te twisten, maar deze inzendingen zijn wat ons betreft het vernoemen waard.

Lees meer

Waarom komt Sinterklaas eigenlijk uit Spanje?

t Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan... Van de aankomst van de Sint tot pakjesavond zetten kinderen in heel Nederland hun schoenen voor de schoorsteen en worden er pepernoten gegeten. En na pakjesavond vertrekt de Goedheiligman opnieuw richting Spanje....

Lees meer

Het Madrid van flamencodanser Alfonso Losa

Op de bovenste verdieping van de Mercado de Antón Martín bevindt zich dansschool Amor de Dios. Wie op de versmarkt zijn dagelijkse boodschappen doet, kan boven z’n hoofd zomaar de flamencoschoenen van Alfonso Losa horen tikken.

Lees meer

De 9 beste Spaanstalige films van afgelopen decennia

Met een lange, donkere winter in het vooruitzicht, kun je maar beter een paar goede Spaanstalige films in huis hebben. Met een deken op de bank, tapa'tje erbij en je even helemaal in Spanje wanen. Of in Latijns-Amerika natuurlijk, waar ook een aantal films uit deze...

Lees meer

Casa Vicens, Gaudí’s eerste huis in Barcelona

Gràcia behoort tot een van de leukste wijken van Barcelona, maar qua toeristische trekpleisters is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld de gotische wijk of Eixample. Sinds afgelopen 16 november heeft Gràcia er echter ook een échte hotspot bij: Casa Vicens, Gaudí's...

Lees meer

Nieuwe Spaanse Netflix serie: Hache

Na de populaire Spaanse drugs-gerelateerde series Narcos en Fariña, komt Netflix weer met een bloedstollende Spaanse serie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal in Barcelona in de jaren 60. De serie zal 1 november wereldwijd in première gaan, maar wij hebben nu al de eerste beelden en informatie.

Lees meer

Carmen trekt door Nederland (en jij kunt kaarten winnen!)

Minutenlang applaus en talloze open doekjes. De opvoering van Carmen door de Staatsopera van Tatarstan viel in de smaak bij het Alkmaarse publiek afgelopen zaterdag. Het operagezelschap uit de Russische republiek had dan ook alles uit de kast gehaald om het publiek te...

Lees meer

Winactie: maak kans op vrijkaarten El amor menos pensado

Vandaag gaat de Argentijnse film El amor menos pensado in première in de Nederlandse bioscopen. Speciaal voor lezers en volgers van Espanje! hebben wij een winactie. We mogen 3 x 2 vrijkaarten weggeven.  Wat blijft er over van romantiek, verlangen, trouw en...

Lees meer