De Spaanse taal & Cultuur

De onsterfelijkheid van ‘el genio’ Antoni Gaudí

‘He aprobado a un loco o a un genio’ Dat zouden de woorden geweest zijn van de directeur van de Hogeschool voor Architectuur in Barcelona toen Antoni Gaudí daar afstudeerde. Dat het het laatste was, daar was men het al snel over eens. Maar dat zijn werk zó belangrijk zou blijken had waarschijnlijk niemand voorzien.

Lees meer

Semana Santa: 9 steden om een paasprocessie bij te wonen

Wie in de Semana Santa, de ‘Heilige Week’ voorafgaand aan Pasen, in Spanje is, heeft geluk. In de meeste steden en dorpen worden in die week één of meerdere processies gelopen. En zo’n paasprocessie bijwonen is behoorlijk indrukwekkend! Wij selecteerden de negen Spaanse steden met de mooiste paasprocessies.

Lees meer

Spaanse lekkernijen voor Pasen

Semana Santa staat weer voor de deur. Dit jaar vindt de Spaanse Paasweek plaats van zondag 14 april tot en met met 21 april en in Catalonië zelfs tot 22 april. Overal duiken dan ook de paaslekkernijen op, en dat zijn er nogal wat. Hierbij twaalf Spaanse (zoete) gerechten, die worden gegeten met Pasen.

Lees meer

Leesmarathon Don Quijote bij Instituto Cervantes

In het kader van Wereldboekendag en de Dag van de Spaanse Taal, 23 april, wordt er op 17 april in het Instituto Cervantes in Utrecht een leesmarathon gehouden. Drie uur lang kun je komen luisteren naar vertellers die voorlezen uit Don Quijote de la Mancha. Kom je ook?

Lees meer

Winnen: kaartjes voor Tomatito in Tilburg

Gitarist José Fernández Torres, beter bekend als Tomatito, is een absolute legende in de wereld van de flamencomuziek en geldt als het boegbeeld van de ‘flamenco nuevo’. Op 2 mei staat Tomatito in Theaters Tilburg en we mogen 2 x 2 kaartjes weggeven aan lezers van ESPANJE!

Lees meer

Toledo: Stad van drie culturen

Als je door de straten loopt dan voel je de geschiedenis. Niet verwonderlijk want Toledo was eeuwenlang de hoofdstad van Spanje. In deze ‘stad van de drie culturen’ in het hart van Spanje woonden joden, islamieten en christenen bijna zeven eeuwen vreedzaam samen. Eerst was dat onder islamitische heerschappij en later onder de katholieke koningen.

Lees meer

Win jij dit jaar de Proef Spanje blogprijs?

Schreef jij dit jaar een mooi artikel over Spanje dat online gepubliceerd werd, of ben je van plan dat de komende periode nog te gaan doen? Doe dan mee aan de Proef Spanje blogprijs, die dit jaar voor de 10e keer wordt georganiseerd. Het thema voor Proef Spanje 2019 is Kunst & Cultuur in Spanje.

Lees meer

Castellers: mensen torens in Catalonië

Een onmisbare traditie bij Catalaanse feesten zijn castells, ofwel menselijke torens. Elke grotere en zichzelf respecterende  gemeente in Catalonië heeft één of meerdere groepen castellers. Dit is wat je ongeveer kunt verwachten.

Lees meer

Bezoek de kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla is een niet te missen bezienswaardigheid in de Andalusische hoofdstad. Wij zetten alle praktische informatie en tips voor jouw bezoek voor je een op rij.

Lees meer

3 x Van Gogh in Spanje

Vraag een Spanjaard wat hij van Nederland weet en het gaat snel over tulpen, voetbal én de Nederlandse schilders. De kunstenaar staat momenteel centraal in twee exposities en de film over zijn leven is een grote hit in de Spaanse bioscopen.

Lees meer

Regisseur Casa de Papel werkt aan nieuwe Spaanse series voor Netflix

Netflix komt dit jaar met meerdere nieuwe Spaanse series. Twee daarvan worden geregisseerd door Álex Pina, die ook verantwoordelijk is voor La Casa de Papel, de best bekeken niet-Engelstalige serie op Netflix tot nu toe. De thriller White Lines en het drama Sky Rojo, zijn mogelijk (hopelijk!) nog dit jaar te zien.

Lees meer

Leer Spaans in Toledo

Wil jij Spaans leren en Spanje beter leren kennen? Dan is de taal- en cultuurreis van Flow Languages misschien iets voor jou! Een afwisselend programma waarin het leren van de taal en het beleven van cultuur worden gecombineerd in het mooie Toledo.

Lees meer

10 Spaanse zomerhits uit de oude doos

Wedden dat jij de ‘Macarena’ nog steeds mee kunt dansen en precies weet wie in het jaar 2000 een megahit scoorde met ‘Que sí, que no’? Dit zijn de grootste Spaanse zomerhits uit de oude doos. Ook handig om je Spaans mee te oefenen. 

Lees meer

Netflix maakt serie van ‘Honderd jaar eenzaamheid’

Honderd jaar eenzaamheid, de wereldberoemde roman van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, wordt een Netflix-serie. De streamingdienst maakte woensdag bekend de rechten te hebben gekocht om het verhaal te gaan verfilmen. De zoons van García Márquez zullen meewerken als uitvoerend producenten.

Lees meer

De grappigste (en béétje gênante) versprekingen in het Spaans

Denk je net een beetje de Spaanse taal onder de knie te hebben, bestel je bij de poelier een mannelijk geslachtsdeel (polla) in plaats van een pond kip (pollo)… Een beetje gênant, maar oh zo grappig! Wij vroegen Nederlanders in Spanje naar hun grappigste versprekingen in het Spaans. Herkenbaar?

Lees meer

De mooiste Instagram-plekken van Spanje

Voor wie niet in real life van het Spaanse leven kan genieten, is er nog altijd Instagram. Heerlijk wegdromen bij de mooiste plaatjes van het land. Onderstaande bestemmingen zijn gegarandeerde Insta-hits. Heb jij er al één of meerdere bezocht?

Lees meer

Spanje is het gezondste land ter wereld

Spanje is het gezondste land ter wereld. Dat blijkt uit de Bloomberg 2019 Healthiest Country Index, waarvoor de gezondheid in 169 landen onder de loep werd genomen. Twee jaar geleden stond Italië nog op nummer één, maar dat land moet het nu met een tweede plaats doen. De top vijf werd compleet gemaakt door IJsland, Japan en Zwitserland. 

Lees meer

Spaanse dansfilm met Rotterdams randje

Een Spaans-Nederlands filmproject, ‘Symfonie van het lichaam’, met flamenco en architectuur in de hoofdrol is op zoek naar ondersteuning. Donateurs kunnen onder meer een figurantenrol krijgen. De Voor de Kunst-actie loopt tot 1 maart.

Lees meer

Netflix komt met nieuwe Spaanse series

Er wordt druk gespeculeerd over de nieuwe Spaanse series die dit jaar op Netflix zullen uitkomen. De streamingdienst heeft op het internationale filmfestival in Berlijn bekend gemaakt dat het er in ieder geval vijf (!) zullen zijn. Terwijl wij vol spanning wachten op seizoen 3 van La Casa de Papel, hebben wij nóg een lijstje nieuwe Spaanse series om ons op te verheugen.

Lees meer

Waarom Spanjaarden zo oud worden

Ons lijkt het wel wat, oud worden in Spanje. De zon op je bol, lekker eten en veel gezelligheid op straat doen een mens op leeftijd goed. Dat Spanje het Europese land is waar mensen het oudst worden, verbaast dan ook niet hard. Jongens die nu geboren worden in Spanje, worden gemiddeld 80,3 jaar oud; voor meisjes is dat zelfs 85,6 jaar. Dat is ruim 10 jaar ouder dan het wereldwijde gemiddelde! 

Lees meer

Beaza en Úbeda

In een oceaan van olijfbomen liggen twee betoverende ‘eilandjes’: de Andalusische steden Úbeda en Baeza in de provincie Jaén. Hun historische centra, vol puntgave renaissancegebouwen, zijn werelderfgoed. Je waant je er terug in de tijd. Maar je kunt er ook voortreffelijk olijfolie-ijs eten.

Lees meer

Winnen: 10 x dvd Todos lo Saben

Meer dan 100.000 mensen zagen de film Todos lo Saben vorig jaar in de Nederlandse bioscopen. Heb jij het prachtige familiedrama nog niet in el cine gezien, of vond je de film zó goed dat je ‘m gerust nog eens thuis op de bank kunt kijken? Doe dan mee aan onze winactie, want ESPANJE! mag 10 dvd’s weggeven.

Lees meer

Spaanse Goya’s weer uitgereikt

De Goya’s (Los Goya, de Spaanse variant op de Oscars) zijn afgelopen weekend voor de 33ste keer uitgereikt in het Spaanse Sevilla. Hier een overzicht van de winnaars.

Lees meer

Almodóvar strikt Penelope en Banderas voor ‘Dolor y Gloria’

In Spanje moeten fans nog wachten tot 22 maart – en in Nederland waarschijnlijk nog langer – maar de eerste beelden van de nieuwste film van Almodóvar beloven in ieder geval veel goeds! Hoofdrollen in ‘Dolor y Gloria’ zijn voor niemand minder dan Antonio Banderas en Penelope Cruz, die op zich al een bioscoopbezoek waard zijn. 

Lees meer

Mexicaanse film Roma genomineerd voor 10 Oscars

De film Roma, die te zien is op zowel Netflix als in de bioscoop, is in niet minder dan tien categorieën genomineerd voor een Oscar. Het meesterwerk van regisseur Alfonso Cuarón maakt onder meer kans op een Oscar voor beste film en voor beste regisseur. Actrice Yalitza Aparicio is voor de grootste filmprijs genomineerd voor haar hoofdrol als Cleo. 

Lees meer

De 10 Spanjaarden met de meeste volgers op Instagram

Zit je op Instagram en ben je nieuwsgierig naar wie dé influencers van Spanje zijn? We maakten een selectie van tien Spaanse instagrammers met meer dan 3 miljoen volgers. Daar kunnen we met ons ESPANJE-account (@espanjemagazine) nog wat van leren!

Lees meer

10 x Game of Thrones filmlocaties in Spanje

Echte GoT-Fans blijven op 15 thuis, of in ieder geval in de buurt van een televisie- of computerscherm en internetverbinding. Die dag lanceert HBO namelijk het achtste én laatste seizoen van de populaire serie. Een overzicht van onze favoriete Game of Thrones filmlocaties in Spanje.

Lees meer