De Spaanse taal & Cultuur

Superspannende nieuwe Spaanse Netflix-serie: Perdida

De spannende nieuwe Spaans-Colombiaanse serie van Natxo López en Ruth Garcia Perdida is nu ook op Netflix te zien. De dramaserie speelt zich deels af in Colombia en deels in het Spaanse Valencia en gaat over drugshandel, het leven in de gevangenis en de angst van een vader vanwege zijn vermiste dochter.

Lees meer

De 10 grootste hits van Enrique Iglesias

Een nieuw jaar betekent eigenlijk standaard een nieuwe single van Enrique Iglesias. Keer op keer slaagt de Spanjaard er weer in om miljoenen fans aan het dansen te krijgen en wij twijfelen er niet aan dat met El Baño hetzelfde zal gebeuren.

Lees meer

Het Patiofestival in Córdoba

Het Patiofestival in Córdoba is een van de meeste beroemde festivals van Spanje. Elk jaar worden de binnenplaatsen versierd met de kleurrijkste bloemen en de mooiste decoraties.

Lees meer

7 Spaanse uitdrukkingen over eten

Spanjaarden zijn gek op eten en dat blijkt ook uit de Spaanse taal: die zit vol gezegdes waarin voedingsmiddelen voorkomen. Hoor je iemand zeggen dat klagen over slechte melk of wordt je gevraagd om asperges te bakken, dan is de kans groot dat diegene iets heel anders...

Lees meer

5 wereldberoemde Spaanse uitvindingen

Een onderzoekend volkje, de Spanjaarden: ze hebben niet alleen grote overzeese ontdekkingen gedaan, maar ook heel wat voorwerpen uitgevonden. Deze vijf uitvindingen gingen de hele wereld over.

Lees meer

Stadsfeesten ter ere van La Mercè in Barcelona

Op 24 september viert Barcelona de naamdag van patroonheilige La Mercè en dat betekent dat er vandaag en morgen volop activiteiten plaatsvinden op verschillende locaties in de stad. Dit jaar is IJslandse hoofdstad Reykjavik eregast.

Lees meer

Eñe: de 27ste letter van het Spaanse alfabet

Niño. Piña. Caña. En natuurlijk España. Die 'n' met een tilde, die je in de Spaanse taal om de haverklap tegenkomt, noemen we de letter eñe. Deze letter is de reden dat het Spaanse alfabet niet 26, maar 27 letters heeft. Enne.. om die eñe is regelmatig wat te doen. Zo...

Lees meer

10 Spaanse tips tegen de hitte

Hittegolven, Spanjaarden weten er alles van. Met name in het zuiden kan het kwik flink oplopen in de zomer. Hoe houden ze het vol? Wij delen dé Spaanse tips en tricks voor snikhete dagen.  1. Maak een verkoelende plantenspuit Overal in Spanje vind je verkoelende...

Lees meer

5 fijne boeken om deze zomer te lezen

Welke nieuwe boeken die vertaald zijn uit het Spaans of gaan over Spanje zijn de moeite waard om mee te nemen in je koffer of om gewoon lekker in de tuin te lezen tijdens je vrije dagen?

Lees meer

Abanicos, de kunst van het verleiden

De abanico – net als de stier en de gitaar een van dé symbolen van Spanje. Van de werken van de oude meesters tot het hedendaagse straatbeeld, er wordt al eeuwen gewapperd en gewaaierd. Eerder was dit elegante accessoire een fantastisch middel om geheime liefdesberichten uit te wisselen.

Lees meer

Goud, geloof & kunst

Het goed beheren van het huishoudboekje was in de Gouden Eeuw niet bepaald het sterkste punt van de Spaanse koningen. Goud, zilver, het kwam met bakken tegelijk binnen uit Amerika, maar het vloog er net zo snel weer uit.

Lees meer

10 x de beste liedjes om Spaans te leren

Muziek is een geweldige manier om een nieuwe taal te leren en gelukkig zijn er genoeg nummers in het Spaans te vinden die je kunnen helpen de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Dit zijn de tien meest gebruikte liedjes bij het leren van Spaans. Zing ze gerust uit...

Lees meer

Wanneer eten de Spanjaarden?

Het Spaanse ritme wijkt nogal af van wat wij gewend zijn. Als wij willen eten zijn de restaurants vaak dicht en bieden alleen tapas uitkomst. Om ten volle te genieten van je verblijf in Spanje raden we je echter aan om je aan te passen aan Spaanse tijden. Veel...

Lees meer

Spaanse winkeltijden

Je hebt het in Spanje vast al vaak meegemaakt. Wil je net even gaan winkelen, is alles dicht. De Spanjaarden houden hun siësta graag in ere en de winkels zijn een groot deel van de middag gesloten. Niet verwonderlijk want het kan pittig heet zijn en de meeste...

Lees meer

Interview met succesauteur Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón werd geboren op een steenworp afstand van de Sagrada Familia. Hij verliet de Catalaanse hoofdstad in 1992 om zich in Los Angeles te vestigen. Daar gebruikte hij jaren later zijn herinnering aan en kennis van Barcelona voor zijn werken.

Lees meer

8 x Hogueras de San Juan in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar ter ere van Johannes de Doper de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. 

Lees meer