De Spaanse taal & Cultuur

10 x Game of Thrones filmlocaties in Spanje

Echte GoT-Fans blijven op 15 thuis, of in ieder geval in de buurt van een televisie- of computerscherm en internetverbinding. Die dag lanceert HBO namelijk het achtste én laatste seizoen van de populaire serie. Een overzicht van onze favoriete Game of Thrones filmlocaties in Spanje.

Lees meer

Met je huisdier naar de kerk op de Dag van San Antonio

Met je huisdier een Spaanse kerk binnenlopen wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Maar 17 januari is een uitzondering. Op die dag vieren de Spanjaarden namelijk de Día San Antonio Abad, ter ere van de heilige Antonius van Egypte, de beschermheilige van alle dieren.

Lees meer

Flamencoagenda tipt: Flamenco jong

Flamenco en jeugd: het is een perfecte combinatie. Kleine kinderen leren samen muziek maken, pubers worden via ‘Alegría’ en ‘Soleá’ langs de toppen en dalen van de menselijke emoties geleid en jongvolwassenen worden uitgedaagd hun plek in de wereld te claimen bij de ‘juerga’ en het dansen in de kring.

Lees meer

Flamencoagenda tipt: de gitaristen

De gitaar is onmisbaar in flamenco. Het is het instrument dat ‘dromen laat huilen’ aldus de dichter Lorca. Flamenco Biënnale Nederland biedt dan ook volop ruimte voor flamencogitaar. Echt iets om naar uit te kijken als je van Spaanse gitaar houdt of je gewoon graag laat betoveren door prachtige muziek.

Lees meer

10 x Moorse architectuur in Spanje

Een beetje Spanje-kenner weet dat er heel wat islamitische invloeden zijn terug te vinden in Spanje, dankzij de Moorse overheersing van een groot deel van het Iberisch Schiereiland. De meeste islamitische bouwwerken uit die tijd zijn terug te vinden in wat nu de regio Andalusië is, maar ook op andere plekken in Spanje kun je moorse architectuur bewonderen.

Lees meer

OBA en Instituto Cervantes slaan handen inéén

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het Instituto Cervantes in Utrecht slaan de handen inéén. Door de samenwerking zal het Instituto Cervantes permanent in Amsterdam aanwezig zijn. Er zal op vier gebieden worden samengewerkt.

Lees meer

De grootste Spaanstalige hits van 2018

Verlang je ook zo terug naar die lange, warme Spaanse zomer? Deze liedjes bezorgen je zo weer dat vakantiegevoel! In 2018 waren dit de meest gedraaide Spaanstalige nummers op streamingdienst Spotify. Reggaeton doet het nog altijd goed, maar voor de afwisseling staan er gelukkig ook een paar popliedjes tussen. 

Lees meer

Interview Flamenco Biënnale-directeur Ernestina van de Noort

De Flamenco Biënnale staat weer voor de deur. Drie weken lang brengt festivaldirecteur Ernestina van de Noort het nieuwste op flamencogebied en kan het publiek genieten van hedendaagse producties waarin flamenco als kunstuiting vorm krijgt. Wij gingen in gesprek met Van de Noort.

Lees meer

El belén: weetjes over de Spaanse kerststal

Rond de kerstperiode kun je er in Spanje niet omheen. In de grootste steden en kleinste dorpen verschijnen de kerststallen in het straatbeeld. Soms heel klein, andere keren enorm – inclusief levende dieren of zelfs mensen. Ook bij veel mensen thuis tref je er een aan. Tien weetjes over de Spaanse kerststal.

Lees meer

Flamencoagenda tipt: Flamenco Inclusivo

Flamenco is universeel en voor iedereen en een beperking hoeft geen belemmering te zijn, is de stellige overtuiging van Flamencodanser José Galán. Hij komt naar de Flamenco Biënnale Nederland met zijn voorstelling ‘Sueños reales, cuerpos posibles’.

Lees meer

10 x de leukste Spaanse kersttradities

Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. We zetten de leukste Spaanse kersttradities op een rij. Van de grote kerstloterij El Gordo tot aan ‘kakkers’ in de kerstboom.

Lees meer

Methodes om thuis Spaans te leren

Ben je al langer van plan om Spaans te leren, maar is het er vooralsnog niet van gekomen om je in te schrijven voor een cursus? Met een beetje discipline en doorzettingsvermogen kan je heel wat opsteken van een thuisstudie. Dit vinden wij de fijnste methodes om thuis Spaans te leren.

Lees meer

Emigreren naar Spanje: dit is wat je moet weten

Wie een of twee keer per jaar naar Spanje op vakantie gaat, zou zomaar kunnen denken dat het er altijd feest is. Maar ergens wonen is toch echt anders dan vakantievieren. 10 tips voor wie plannen heeft om naar Spanje te emigreren.  

Lees meer

De beste Spaanstalige films en series van 2018

2018 was een goed jaar voor liefhebbers van Spaanse en Spaanstalige films en series. Netflix presenteerde meerdere verslavend goede series en ook in de bioscoop konden we naar hartelust van Spaanstalig aanbod genieten. Deze zijn ons het meeste bijgebleven – op willekeurige volgorde. 

Lees meer

Flamencoagenda tipt: de betoverkunst van Olga Pericet

Virtuoos en speels, dramatisch en humoristisch: de kleine Olga Pericet heeft het allemaal in zich. In ‘La espina que quiso ser flor o la flor que soñó con ser bailaora’ neemt ze je mee op een persoonlijke reis. Je ziet haar groeien van ‘het bloemenmeisje met castagnetten’ naar ‘de vrouw van het licht’. De voorstelling is op 19 januari te zien in Amsterdam tijdens de Flamenco Biënnale Nederland.

Lees meer

Gaudí’s werk in Spanje

Antoni Gaudí Was een Catalaanse architect en leefde van 1852 tot 1926 in Spanje. Rond het jaar 1900 ontwierp hij vooral in Barcelona markante gebouwen en projecten. Van al zijn werken is de Sagrada Familia toch wel de bekendste maar er zijn veel meer mooie werken die Antoni Gaudi ontworpen heeft.

Lees meer

De mooiste boeken van Spaanstalige schrijfsters

Er bestaan volop lijstjes met de beste Spaanse en Latijns-Amerikaanse literaire werken. Op veel ervan zijn uitsluitend boeken van mannelijke schrijvers te vinden. En dat terwijl de meest gelezen boeken in de taal van Cervantes vaak zijn geschreven door vrouwen.

Lees meer

Kunstgalerie PontArte in Maastricht presenteert: TAPAS I

Zin in tapas? Kom dan tussen 1 december en 6 januari naar kunstgalerie PontArte in Maastricht. Daar vindt namelijk de thematentoonstelling TAPAS I plaats: een 'proeverij' van werken van vijf kunstenaars die in Spanje wonen en werken.  De tentoonstelling laat je...

Lees meer

200 jaar Pradomuseum in Madrid

Het Pradomuseum in Madrid bestaat in 2019 tweehonderd jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum worden er het hele jaar feestelijkheden georganiseerd, waaronder een expositie met een Nederlands tintje.

Lees meer

De 10 beste Almodóvar films

Pedro Almodóvar is de meeste bekende Spaanse cineast. Hij regisseerde een indrukwekkende lijst aan films en wist internationale prijzen in de wacht te slepen. Dit zijn onze favoriete films van Almodóvar.

Lees meer

Twan tipt: het leukste obscure museum van Madrid

Het Reina Sofía, het Prado, Thyssen Bornemisza: grote namen in de museumwereld, en dito aantallen bezoekers. Wie net als ik echter houdt van kleine musea waar je voor de suppoost als bezoeker zelf nog een bezienswaardigheid bent, zoekt het in de buitenwijken van de stad. In Fuencarral is net een nieuw pareltje geopend. Rauw, modern, geëngangeerd, en zelfs af en toe spookachtig: het Museo Zapadores.
 

Lees meer

Camino de Ronda: prachtig wandelen tussen Blanes en Lloret

Naar de Costa Brava voor zon, zee en strand? Trek er dan vooral óók op uit. Vlak achter de drukke toeristenstranden van Blanes en Lloret del Mar vind je een compleet andere en wonderschone wereld. Het is één van de mooiste trajecten van de wandelroute Camino de Ronda.

Lees meer

Haal de popcorn vast in huis: Narcos komt (heel snel) terug!

Heb je – net als wij – de eerste drie seizoenen van Narcos al bingewatchend verslonden en kon je niet wachten op seizoen vier? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het vervolg van de fenomenale Netflix-serie staat namelijk vanaf 16 november online. Wedden dat jij je komend weekend goed zal vermaken?

Lees meer