De Spaanse taal & Cultuur

Dit zijn de Spaanse zomerhits van 2019!

Het kwik stijgt, de vakantie nadert en de barbecue kan aan. Om het zomergevoel compleet te maken, klinken er uit de boxen natuurlijk fijne Spaanstalige liedjes. Ter inspiratie deze hits, waarbij in Spanje al volop wordt meegezongen.

read more

Na de zomer op tv: Brieven aan Andalusië

We hebben nog een heerlijk lange zomer(vakantie) voor de boeg, maar stiekem kijken we ook al weer uit naar het najaar. Want vanaf 8 september zendt de VPRO ‘Brieven uit Andalusië’ uit: een nieuwe serie uit van documentairemaker Stef Biemans, die je mogelijk al kent van zijn series over Latijns-Amerika.

read more

Waarom Spanjaarden zo oud worden

Ons lijkt het wel wat, oud worden in Spanje. De zon op je bol, lekker eten en veel gezelligheid op straat doen een mens op leeftijd goed. Dat Spanje het Europese land is waar mensen het oudst worden, verbaast dan ook niet hard. Jongens die nu geboren worden in Spanje, worden gemiddeld 80,3 jaar oud; voor meisjes is dat zelfs 85,6 jaar. Dat is ruim 10 jaar ouder dan het wereldwijde gemiddelde! 

read more

Dit vinden jullie de mooiste Spaanse woorden

Vorige week vroegen we onze volgers op Facebook wat zij het mooiste woord uit de Spaanse taal vinden. Binnen korte tijd regende het reacties op de pagina. Over smaak valt niet te twisten, maar deze inzendingen zijn wat ons betreft het vernoemen waard.

read more

22 juni: Spaanse dag in Utrecht

Als liefhebber van Spanje zorg je dat je op zaterdag 22 juni op de Spaanse Dag in Utrecht bent. Op het Domplein en in Instituto Cervantes staat de hele dag in het teken van de Spaanse taal, cultuur en gastronomie. 

read more

10 x Moorse architectuur in Spanje

Een beetje Spanje-kenner weet dat er heel wat islamitische invloeden zijn terug te vinden in Spanje, dankzij de Moorse overheersing van een groot deel van het Iberisch Schiereiland. De meeste islamitische bouwwerken uit die tijd zijn terug te vinden in wat nu de regio Andalusië is, maar ook op andere plekken in Spanje kun je moorse architectuur bewonderen.

read more

En het populairste Spaanse leenwoord is…

De Nederlandse taal heeft relatief weinig Spaanse leenwoorden. Uit het Frans nemen we bijvoorbeeld veel meer woorden over. Onze Taal deed een groot onderzoek en kwam tot de conclusie dat slechts 0,01 procent van onze woorden een Spaanse afkomst heeft. En nu mag jij raden wat de meest populaire Spaanse leenwoorden zijn.

read more

9 x Romería del Rocío

Het stadje El Rocío in de provincie Huelva telt slechts 2000 inwoners, maar wordt elk jaar met Pinksteren overspoeld met honderdduizenden pelgrims en toeristen. Die komen hier samen voor de bedevaart ter ere van de Onze Lieve Vrouw van El Rocío. En dat ziet er zo uit.

read more

Boeken over Spanje

Gaat je interesse voor Spanje verder dan vakantie aan de Costa, tapas eten en zo nu en dan een stedentrip? Wil je meer weten over de geschiedenis en cultuur van Spanje en je verdiepen in recentere ontwikkelingen als de crisis en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging? Lees dan (een van) deze boeken over Spanje.

read more

28 mei – 2 juni: Amsterdam Spanish Film Festival

Als liefhebber van de Spaanse cinema zorg je dat je tussen dinsdag 28 mei en zondag 2 juni in Amsterdam bent. Verschillende locaties in de hoofdstad staan in het teken van het Amsterdam Spanish Film Festival, waar meer dan twintig Spaanse en Spaanstalige films en documentaires worden vertoond.

read more

Gaudí’s werk in Spanje

Antoni Gaudí Was een Catalaanse architect en leefde van 1852 tot 1926 in Spanje. Rond het jaar 1900 ontwierp hij vooral in Barcelona markante gebouwen en projecten. Van al zijn werken is de Sagrada Familia toch wel de bekendste maar er zijn veel meer mooie werken die Antoni Gaudi ontworpen heeft.

read more

Methodes om thuis Spaans te leren

Ben je al langer van plan om Spaans te leren, maar is het er vooralsnog niet van gekomen om je in te schrijven voor een cursus? Met een beetje discipline en doorzettingsvermogen kan je heel wat opsteken van een thuisstudie. Dit vinden wij de fijnste methodes om thuis Spaans te leren.

read more

De onsterfelijkheid van ‘el genio’ Antoni Gaudí

‘He aprobado a un loco o a un genio’ Dat zouden de woorden geweest zijn van de directeur van de Hogeschool voor Architectuur in Barcelona toen Antoni Gaudí daar afstudeerde. Dat het het laatste was, daar was men het al snel over eens. Maar dat zijn werk zó belangrijk zou blijken had waarschijnlijk niemand voorzien.

read more

De leukste Spaanstalige films en series op Netflix

De koude dagen komen er weer aan… tijd om op de bank te kruipen met een dekentje en een beker warme chocomel. Niets beter dan een goede film of televisieserie. Met dit lijstje Spaanstalige Netflix films – en series kom jij de tijd wel door!

read more

Nieuw: Escape room van La Casa de Papel

Voor alle fans van de Netflix-serie La Casa de Papel is er goed nieuws. Je kunt de bankoverval die in de serie plaatsvindt namelijk zelf real life ervaren! Een escape room in Utrecht staat geheel in thema van de Spaanse Netflix serie La Casa de Papel.

read more

2 mei (Dos de Mayo): feest in Madrid!

Na 1 mei (Dag van de Arbeid) zijn inwoners van de regio Madrid op 2 mei opnieuw een dag vrij. Op de feestdag Dos de Mayo wordt de opstand van 1808 herdacht, waarbij het Madrileense volk zich verzette tegen de Franse troepen van Napoleon. Het was de eerste stap naar de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. 

read more

De mooiste boeken van Almudena Grandes (mét interview!)

Almudena Grandes is de Grand Dame van de Spaanse literatuur en ook haar recente roman, De patiënten van dokter García, viel terecht in de prijzen.  Eind 2018 kreeg ze voor het boek één van de belangrijkste prijzen voor Spaanse schrijvers. Tijd voor een overzicht van de 5 mooiste boeken van Almudena Grandes.

read more

10 dingen die je in elke grote Spaanse stad tegenkomt

Barcelona is niet te vergelijken met Madrid en Valencia is totaal anders dan Sevilla. Maar wie meerdere Spaanse steden heeft bezocht, heeft ongetwijfeld ook een hoop overeenkomsten in het straatbeeld gezien. Houd bij je volgende stedentrip dit lijstje maar eens bij de hand: wedden dat je de meeste kunt afstrepen?!

read more

Semana Santa: 9 steden om een paasprocessie bij te wonen

Wie in de Semana Santa, de ‘Heilige Week’ voorafgaand aan Pasen, in Spanje is, heeft geluk. In de meeste steden en dorpen worden in die week één of meerdere processies gelopen. En zo’n paasprocessie bijwonen is behoorlijk indrukwekkend! Wij selecteerden de negen Spaanse steden met de mooiste paasprocessies.

read more

Spaanse lekkernijen voor Pasen

Semana Santa staat weer voor de deur. Dit jaar vindt de Spaanse Paasweek plaats van zondag 14 april tot en met met 21 april en in Catalonië zelfs tot 22 april. Overal duiken dan ook de paaslekkernijen op, en dat zijn er nogal wat. Hierbij twaalf Spaanse (zoete) gerechten, die worden gegeten met Pasen.

read more

Leesmarathon Don Quijote bij Instituto Cervantes

In het kader van Wereldboekendag en de Dag van de Spaanse Taal, 23 april, wordt er op 17 april in het Instituto Cervantes in Utrecht een leesmarathon gehouden. Drie uur lang kun je komen luisteren naar vertellers die voorlezen uit Don Quijote de la Mancha. Kom je ook?

read more

Winnen: kaartjes voor Tomatito in Tilburg

Gitarist José Fernández Torres, beter bekend als Tomatito, is een absolute legende in de wereld van de flamencomuziek en geldt als het boegbeeld van de ‘flamenco nuevo’. Op 2 mei staat Tomatito in Theaters Tilburg en we mogen 2 x 2 kaartjes weggeven aan lezers van ESPANJE!

read more

Toledo: Stad van drie culturen

Als je door de straten loopt dan voel je de geschiedenis. Niet verwonderlijk want Toledo was eeuwenlang de hoofdstad van Spanje. In deze ‘stad van de drie culturen’ in het hart van Spanje woonden joden, islamieten en christenen bijna zeven eeuwen vreedzaam samen. Eerst was dat onder islamitische heerschappij en later onder de katholieke koningen.

read more