De Spaanse taal & Cultuur

Roadtrip Costa Brava: de driehoek van Dalí

Roadtrip Costa Brava: de driehoek van Dalí

Als je aan de Costa Brava verblijft dan mag je de Dalí- driehoek niet missen. In deze reportage uit het tijdschrift ESPANJE! reizen we langs zijn museum in Figueres, bezoeken we zijn huis in Portlligat en rijden we naar het kasteel dat de surrealistische meester voor zijn vrouw en muze Gala kocht. Een prachtige tocht waarbij je ook de magnifieke Cap de Creus kunt bezoeken. De totale reistijd is van museum naar museum is 2 uur, dus het is goed te doen in een of twee dagen. Zorg wel dat je op tijd je kaartjes reserveert, want op sommige dagen zijn de kaartjes vooral in Portlligat al maanden van tevoren uitverkocht. Onder dit artikel zie je hoe je kunt bestellen, Sinds najaar 2023 is het trouwens eigenlijk een Dalí-vierkant geworden want ook zijn geboortehuis in Figueres kun je nu bezoeken

Lees meer
Koninginnen Maxima en Letizia samen op Spaans filmfestival

Koninginnen Maxima en Letizia samen op Spaans filmfestival

Het Amsterdam Spanish Film Festival bestaat in 2024 tien jaar en dat wordt niet alleen in Amsterdam gevierd. Ook in de Filmkoepel in Haarlem en Cinema Amstelveen worden van 12-21 april Spaanse films vertoond. Alle films zijn Spaans gesproken en Engels ondertiteld.

Lees meer
Interview en winactie: Luna en Lorca

Interview en winactie: Luna en Lorca

Flamencozangeres Luna  Zegers staat de komende weken op het podium met haar nieuwe programma Lorca – Tussen licht en duister. Daarin brengt ze gloednieuw repertoire gebaseerd op het werk van de Andalusische schrijver Federico García Lorca. De voorstelling is te zien op zondag 21 april 2024 om 15.00 uur, Orgelkring, Panningen- vrijdag 26 april 2024 om 20.30 uur, Theater Ludens, Voorburg en zondag 12 mei 2024  om 16.00 uur in Theater LUX, Nijmegen. Er zijn ook al kaartjes voor de voorstelling op zaterdag 14 maart 2025 om 20.00 uur in Theater Kielzog, Hoogezand.

Lees meer
Leuk: Spaanse spreekwoorden over Pasen

Leuk: Spaanse spreekwoorden over Pasen

Van het weer tot aan het traditionele eten van deze tijd, de komst van de lente, het vliegen van vogels, religieuze thema’s, geluk en zelfs tegenspoed. Alles komt voorbij. Deze spreekwoorden weerspiegelen het belang van dit feest.

Volgens sommige spreekwoorden belooft het niet veel goeds als Pasen in maart valt. ‘Pascua en marzo, nieve, guerra, hambre y tumbas recientes’ (Pasen in maart, sneeuw, oorlog, hongersnood en verse graven) zeggen de Spanjaarden. Een ander bekend gezegd is: Cuando la Pascua cae en marzo, el diablo muestra sus artimañas’ (Als Pasen in maart valt, toont de duivel zijn listen). En ook de weergoden lijken niet blij te zijn met Pasen in maart: ‘Semana Santa enmarzá, año de lluvias será’ (Pasen in maart, een jaar van regen zal het zijn), hoewel een beetje regen in Spanje natuurlijk welkom is.

Lees meer
Spanje houdt toch zomertijd aan

Spanje houdt toch zomertijd aan

In de vroege ochtend van de laatste zondag van maart worden de klokken ook in Spanje een uur vooruit gezet en eind oktober gaan de wijzers weer terug. En dat zal voorlopig ook wel zo blijven hoewel Spanje al sinds de Tweede Wereldoorlog in de verkeerde tijdzone zit. Hoe zit dat precies?

Lees meer
Semana Santa: Pasen in Spanje

Semana Santa: Pasen in Spanje

Als je tijdens Semana Santa, de paasweek of heilige week, in Spanje bent kun je het niet missen. Pasen wordt in Spanje uitgebreid en uitbundig gevierd. In Nederland denken we vooral aan de paashaas en het paasontbijt. Misschien nog eventjes ook aan de lijdensweg van Jezus als we de Matthäus Pasion horen of The Passion voorbij zien komen op tv.

Lees meer
Semana Santa: in 8 Spaanse steden

Semana Santa: in 8 Spaanse steden

Tijdens de Semana Santa, de heilige paasweek voorafgaand aan Pasen, worden in veel Spaanse steden processies gelopen. De eerste processie vindt plaats tijdens Domingo de Ramos, Palmzondag (dit jaar op 24 maart), maar ook de dagen daarna kun je processies bewonderen. In deze 8 Spaanse steden is het meemaken van de Semana Santa een geweldige ervaring. 

Lees meer
12 Spaanse lekkernijen voor Pasen

12 Spaanse lekkernijen voor Pasen

Semana Santa wordt in Spanje altijd lang en uitgebreid gevierd. Overal duiken dan ook de paaslekkernijen op, en dat zijn er nogal wat. Hierbij twaalf Spaanse (zoete) gerechten, die worden gegeten met Pasen.

Lees meer
Klein maar fijn: de fallas van Denia

Klein maar fijn: de fallas van Denia

De Fallas van Valencia zijn bekend, maar wie geen zin heeft in zóveel drukte en een grote stad, kan ook Fallas vieren in één van de vele kleinere steden en dorpen van la Comunidad Valencia. Bijvoorbeeld in Denia. Saskia van Limburg woont aan de Costa Blanca en gaat op in het feestgedruis.

Lees meer
10 x zo zijn de Fallas in Valencia

10 x zo zijn de Fallas in Valencia

De Fallas in Valencia vinden plaats tussen 15 en 19 maart. Deze beelden laten zien wat je zoal kunt verwachten tijdens de grootste feesten in de stad. De opening van de Fallas-feesten vindt traditiegetrouw plaats bij de Torres de Serano met een groot vuurwerkfeest op de laatste zondag van februari. In andere steden van valencia worden trouwens ook Fallas gehouden, bijvoorbeeld in Denia.

Lees meer
10 verschillen tussen Spanjaarden en Catalanen

10 verschillen tussen Spanjaarden en Catalanen

Veel Catalanen zeggen zich helemaal geen Spanjaard te voelen. Dat is niet zo vreemd, want Catalonië heeft een lange eigen geschiedenis. Ondanks alle strubbelingen met het centrale gezag door de eeuwen heen, bleef de Catalaanse identiteit altijd bestaan. Wat maakt de Catalanen zo anders dan de andere Spanjaarden?

Lees meer
Nieuw op Netflix: Entrevías seizoen 3 – Recensie

Nieuw op Netflix: Entrevías seizoen 3 – Recensie

Het derde seizoen van de bloedstollend spannende Spaanse serie Entrevías staat vanaf 23 februari 2024 op Netflix. Wij hebben snel even gekeken en waren meteen weer verslaafd. Al in de eerste aflevering is een geweldige achtbaanrit van emoties, geweld en tragedie in de straten van Madrid. Het goede van deze serie is dat de personages mensen van vlees en bloed zijn met een mooie mix van goede en slechte eigenschappen.

Lees meer
Veelgemaakte fouten bij het vertalen naar het Spaans

Veelgemaakte fouten bij het vertalen naar het Spaans

Er zijn steeds meer Nederlanders die (een beetje) Spaans kunnen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het Spaans sinds enkele jaren wordt aangeboden als een keuzevak op veel middelbare scholen. Ook in andere landen in Europa doet het Spaans het goed: uit onderzoek van Eurostat blijkt zelfs dat de taal na het Engels de tweede meest geleerde taal in Europa is.

Lees meer
Spanje-dag López op zondag 17 maart in Drents Museum

Spanje-dag López op zondag 17 maart in Drents Museum

Het Drents Museum organiseert op 17 maart een grote Antonio López dag met lezingen, muziek en voordrachten van o.a. Joost Oomen, Hub Hermans, Sam Drukker  en Urban Sketchers. Het programma is helemaal gratis voor bezoekers van de overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenaar. 

Lees meer
Hoe wordt Valentijnsdag in Spanje gevierd?

Hoe wordt Valentijnsdag in Spanje gevierd?

Valentijnsdag wordt in Spanje op een vergelijkbare manier gevierd als in veel andere landen, met romantische attenties en het uitwisselen van cadeautjes tussen geliefden. Traditioneel worden bloemen, chocolade en kaarten gegeven als tekenen van genegenheid. Restaurants en cafés bieden vaak speciale menu’s aan voor stelletjes om samen van te genieten. En ook hotels doen goede zaken.

Lees meer
Niet vrijdag, maar dinsdag de 13e ongeluksdag

Niet vrijdag, maar dinsdag de 13e ongeluksdag

Op dinsdag de dertiende zijn Spanjaarden extra op hun hoede. Want in Spanje geldt niet vrijdag, maar dinsdag als ongeluksdag. Bijgelovige Spanjaarden geloven in het gezegde En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes (Op dinsdag trouw je niet, ga je niet aan boord en blijf je thuis).
Het ontstaan van de ongeluksdag zou te maken hebben met het feit dat Jezus ook op dinsdag de dertiende gekruisigd werd. Volgens de Griekse mythologie is Mars (‘Marte’ in het Spaans, dat weer lijkt op ‘martes’, het Spaanse woord voor dinsdag) de God van de Oorlog, waardoor dinsdag een dag van ‘vernieling, bloed en geweld’ zou zijn.

Lees meer
Nieuwe Spaanse films en series op Netflix in 2024

Nieuwe Spaanse films en series op Netflix in 2024

Je Spaans bijspijkeren met behulp van Netflix. Is er een fijnere manier om een taal te leren? Je kunt zo niet alleen het algemene Spaanse Spaans leren, maar ook allerlei varianten die in Latijns-Amerika of in de verschillende regio’s van Spanje worden gesproken. Hier onze selectie van Netflixfilms en Netflixseries uit 2023. En hieronder de Spaanstalige films en series die sinds eind 2023 of begin 2024 te zien zijn op Netflix. Veel plezier, ofwel ¡diviértete!

Lees meer
Nieuw op Netflix: La Sociedad de la Nieve

Nieuw op Netflix: La Sociedad de la Nieve

Het is een veelbesproken film op dit moment: La Sociedad de la Nieve. Het op waarheid gebaseerde verhaal gaat over een Uruguayaans vliegtuig dat neerstort in het Andesgebergte. In de meeslepende film, die is genomineerd voor een Oscar, wordt het Spaans uit Uruguay gesproken, en dat is best even pittig als je het niet gewend bent. 

Lees meer
10 fijne Spaanse gewoontes

10 fijne Spaanse gewoontes

Spanje is anders. Daarom houden we zo van het land. En dan hebben we het niet alleen over het weer maar ook over de dagelijkse gewoontes die het zo relaxed maken om er te overwinteren of er te wonen. Soms is het even wennen en moeten we in het ritme komen, maar als we dat eenmaal zijn genieten we er met volle teugen van. 

Lees meer
Carnaval vieren in Spanje

Carnaval vieren in Spanje

Waar bij ons carnaval vooral in het zuiden uitbundig wordt gevierd, is dit in heel Spanje het geval, hoewel het feest overal anders is. Het feest werd al gevierd door de oude Grieken en Romeinen als voorjaarsfeest. Tenerife is waarschijnlijk de bekendste plek voor toeristen om te gaan carnavallen in Spanje. Het carnaval heeft hier veel weg van dat in Rio de Janeiro. Er zijn veel straatmuzikanten en praalwagens te bewonderen.

Lees meer
Tina Modotti in Spanje: spannender dan James Bond

Tina Modotti in Spanje: spannender dan James Bond

Haar leven is spannender dan veel James Bond films of Spaanse Netflixhits. Toch weten we maar weinig over Tina Modotti, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog als een Florence Nightingale gewonde burgers en strijders verpleegde. Was ze ook een spion die de dood van prominente communisten op haar geweten had? En was haar eigen dood een hartaanval of moord?

 Ze is vooral bekend als fotografe en politiek activiste die bevriend was met Frida Kahlo en Diego Rivera. Gelukkig krijgt haar werk steeds meer erkenning met exposities in de VS, Spanje en Nederland. Hoe kwam ze als Italiaanse naaister in Hollywood terecht en vandaar in Mexico, de Sovjetunie en uiteindelijk in Spanje? Het begon allemaal in een stadje in Noord-Italië.

Lees meer
Antonio López in het Drents Museum

Antonio López in het Drents Museum

Het Drents Museum brengt 8 januari tot en met 2 juni 2024 een ode aan de grootste nog levende realistische kunstenaar van Spanje, Antonio López. Het is de eerste solotentoonstelling van de 88-jarige kunstenaar in Nederland. Behalve schilderijen en tekeningen zullen er ook beelden te zien zijn, waaronder twee babyhoofden van twee meter hoog.

Na tentoonstellingen in onder meer New York, Parijs, Tokyo en Barcelona laat het Drents Museum met Antonio López – Meester van het Spaans realisme de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland zien. De tentoonstelling staat stil bij zijn diverse oeuvre, bijzondere manier van werken en realistische details

Lees meer
Mexicaanse woorden en uitdrukkingen

Mexicaanse woorden en uitdrukkingen

Het Spaans in Mexico is vaak compleet anders dan het Spaans in Spanje. De Mexicanen doorspekken hun zinnen namelijk met woorden uit het Nahuatl, de taal van de Azteken en de Tolteken die nu nog steeds wordt gesproken in Mexico. Verder gebruiken ze Spaanse woorden die een andere betekenis hebben gekregen. Sommige woorden zijn oud, andere zijn pas kortgeleden in zwang geraakt. Als je door het land rijdt pik je al snel wat woorden op en zul je zien dat het Mexicaans echt anders is. Hoe goed je Spaans ook is, soms lijkt het of ze Chinees praten als je er rondloopt. Ga je naar Mexico toe, dan is het dus handig om het lijstje met uitdrukkingen en woorden hieronder bij de hand te hebben.

Lees meer
Berlín, opvolger Casa de Papel, goed of niet goed?

Berlín, opvolger Casa de Papel, goed of niet goed?

Vanaf 29 december 2023 is de langverwachte spin-off van La Casa de Papel te zien op Netflix, Berlín. Hierin staat het leven centraal van de mysterieuze broer van El Profesor die in la Casa de Papel het loodje legde. Is het de moeite waard? We hebben vijf pluspunten en...

Lees meer
De beste Spaanstalige muziek van 2023

De beste Spaanstalige muziek van 2023

Wat was de beste Spaanstalige muziek van 2023? Luna Zegers zocht het voor ons uit. De flamencozangeres, die in 2023 zelf schitterde in AFAS Live, selecteert voor elke editie van ESPANJE! Magazine de nieuwste Spaanstalige muziek. Hoewel ze cum laude afstudeerde als jazzzangeres aan het Conservatorium van Amsterdam en daarna flamencozang studeerde aan de Escuela Superior de Música de Cataluña wordt ze zelf ook altijd weer verrast door de grote variëteit aan stijlen die ze tegenkomt in haar zoektocht. Uit alle platen die ze beluisterde selecteerde ze deze 32 albums. Van de funky flamenco van Roneo Funk Club tot de energieke indiepop van Marlena en de vernieuwende reggaeton van Rauw Alejandro. Meer nummers die Luna eerder al selecteerde vind je hier.  ¡A bailar!

Lees meer
Recensie De man van la Mancha

Recensie De man van la Mancha

Jacques Brel speelde hem en Ramses Shaffy. En in 1972 speelde Peter O’Toole hem in de verfilming met Sophia Loren als Aldonza/Dulcinea aan zijn zijde. En nu is het de beurt aan Huub van der Lubbe, de voormalige frontman van De Dijk. Hij kruipt in de huid van de Man van La Mancha, de broadwaykruising tussen Don Quichot en zijn schepper Miguel de Cervantes.

Lees meer
Win kaartjes voor Adios Españoles

Win kaartjes voor Adios Españoles

Coevorden werd eind 16e eeuw het strijdtoneel in de Tachtigjarige Oorlog, waarin de protestantse nakomelingen van Willem van Oranje het opnamen tegen hun Spaansgezinde en katholieke familieleden. Hoe kwam dat, wie waren de hoofdrolspelers, wat gebeurde er precies en wat waren de gevolgen? Een fantastische expositie voor iedereen die meer wil weten over  het ontstaan van Nederland. Wij mogen 3 x 2  kaartjes weggeven. Hoe je kunt winnen, les je hieronder.   

Lees meer
Win kaartjes voor de Flamenco Biënnale

Win kaartjes voor de Flamenco Biënnale

De Flamenco Biënnale brengt een beetje warmte in deze donkere dagen voor en na kerst met een keur van artiesten uit de voorhoede van de flamenco. En wij mogen maar liefst tien tickets weggeven voor diverse voorstellingen op 16 december. Je maakt kans door een mail te sturen naar mailespanje@gmail.com.

Lees meer
Feestdagen in Spanje in 2024

Feestdagen in Spanje in 2024

Voor wie een overzicht van alle feestdagen in Spanje zoekt, hebben wij alle feestdagen in alle regio’s op een rijtje gezet. Behalve de officiële nationale feestdagen zijn er ook regionale en lokale feestdagen. Wij hebben alle feestdagen voor alle regio’s ook op een rijtje gezet.

Lees meer