De Spaanse taal & Cultuur

DNA-onderzoek Columbus teleurstellend

DNA-onderzoek Columbus teleurstellend

Spannender dan alle boeken van Agatha Christie en alle films over James Bond bij elkaar. Dat is de DNA-speurtocht die Spaanse wetenschappers al twintig jaar in de ban houdt. Wie was Christoffel Columbus? Of beter gezegd, wie was Cristóbal Colón? Was hij joods, Galicisch, een prins, een dubbelspion? Of alle vier misschien? En was hij wel echt de ontdekker van Amerika? De uitkomst van het onderzoek naar zijn DNA werd op 12 oktober 2024 gepresenteerd door de Spaanse TVE in de documentaire Colón ADN, su verdadero origen.

Lees meer
12 oktober: Fiesta Nacional in Spanje

12 oktober: Fiesta Nacional in Spanje

12 oktober is een nationale feestdag in Spanje, de ‘Día de la Hispanidad’. Winkels en scholen blijven dicht. Maar wat is de oorsprong van dit feest? Wereldwijd en ook binnen Spanje worden verschillende namen gebruikt voor de feestdag in de Spaanstalige wereld op 12 oktober. Dit zijn de verschillende benamingen die je kunt tegenkomen: Día de la Fiesta Nacional, Día Nacional de España, Fiesta de la Hispanidad, Día de la Raza, Día de la Madre Patria, Día del Descubrimiento

Lees meer
9 Oktober: Feestdag van Valenciaanse gemeenschap

9 Oktober: Feestdag van Valenciaanse gemeenschap

De 9e oktober, ook wel bekend als Dia de la Comunitat Valenciana, is een speciale feestdag in de Valenciaanse Gemeenschap. Op deze dag wordt de historische intrede van Koning Jaume I in de stad Valencia in 1238 gevierd, waarmee de stad werd bevrijd van de Moorse overheersing.

Deze dag herdenkt niet alleen een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Valencia, maar biedt ook een gelegenheid voor de inwoners om hun cultuur en identiteit te vieren, van stedelijke plechtigheden tot romantische tradities zoals de mocadorà. De viering strekt zich uit over de hele gemeenschap, met elk dorp en elke stad die hun eigen draai geeft aan de festiviteiten

Lees meer
De leukste cafés-librerías van Spanje

De leukste cafés-librerías van Spanje

Een van de favoriete bezigheden van Frieda Kleinjan is speuren naar literaire sporen in Spanje. Ze schreef er zelfs een boek over: Gids voor de literaire toerist, met routes, musea, boekenmarkten en literaire festivals. Voor ESPANJE! zocht ze de mooiste cafés-librerías uit, heerlijke boekhandels waar je ook wat kunt eten en drinken. Hier kun je zelfs als je geen boekenwurm bent uren doorbrengen.

Lees meer
Fiestas del Pilar in Zaragoza

Fiestas del Pilar in Zaragoza

Zaragoza viert in oktober altijd de Fiestas del Pilar. 12 oktober is de belangrijkste dag van het stadsfeest. Op deze dag is het feest van de heilige maagd Virgen del Pilar. Deze dag is een officiële feestdag. In heel Spanje is 12 oktober trouwens een vrije dag, wat betekent dat de locals vrij zijn en winkels, bedrijven en scholen sluiten.

Lees meer
Herfstagenda Spanje in Nederland

Herfstagenda Spanje in Nederland

De dagen worden korter en kouder, maar gelukkig is er deze herfst weer voldoende Spaanse passie te vinden in Nederland. Wij hebben een paar hoogtepunten uit de agenda in de herfsteditie van ESPANJE! op een rij gezet. Plus een tip voor als je in Spanje woont en werkt. En het leuke is: je kunt als lezer van ESPANJE! gratis naar de Second Home Beurs en gratis kaartjes winnen voor een Spaanse avond met sterviolist Isabelle van Keulen.

Lees meer
Win kaartjes voor Spaanse avond met Isabelle van Keulen

Win kaartjes voor Spaanse avond met Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen brengt op 4, 5 en 6 oktober samen met het barokensemble Combattimento een concert dat de rijke muzikale tradities van Spanje en Latijns-Amerika toont. In dit programma worden werken uit de barok en de moderne tijd naast elkaar gezet, met een sterke nadruk op tango en fandango, dansstijlen die zowel elegant als ritmisch uitdagend zijn. Wij mogen2 x 2 kaartjes weggeven. Helemaal onderin zie je hoe je kunt winnen. 

Lees meer
Het verhaal achter het succesvolle Miró-logo van Turespaña

Het verhaal achter het succesvolle Miró-logo van Turespaña

Het is een van de meest iconische reclamelogo’s: ‘Sol de Miró’. Het symbool, ontworpen door de Spaanse kunstenaar Joan Miró, werd in 1983 gelanceerd en markeerde een revolutionair moment in de geschiedenis van branding en marketing. En het is na meer dan 40 jaar nog steeds ijzersterk. Van de zon en de kleuren en de dansende letters krijg je meteen het Spanjegevoel. Ignacio Valle Muñoz, de directeur van Turespaña in Den Haag, draagt het symbool regelmatig als speldje op zijn revers en vertelt hieronder hoe uniek het is.

Lees meer
La Diada: nationale feestdag van Catalonië

La Diada: nationale feestdag van Catalonië

Op 11 september zijn de Catalanen vrij. Die dag wordt in de regio La Diada (voluit Diada Nacional de Catalunya) gevierd. Winkels zijn gesloten en veel mensen gaan, mét de Catalaanse vlag in de hand, de straat op om te demonstreren.

Voor de oorsprong van het feest moeten we terug naar 11 september 1714, een alles behalve feestelijke dag voor Catalonië. Het was de dag waarop Barcelona viel en zich moest overgeven aan de Spaans-Franse troepen. Tot die tijd had de regio een verregaande autonomie genoten, maar daar maakte koning Felipe V, gesteund vanuit Madrid, in 1716 een einde aan.

Lees meer
De leukste herfstfeesten in Spanje

De leukste herfstfeesten in Spanje

Semana Cervantina is een tijdmachine die je terugvoert naar de Gouden Eeuw. Dit lokale festival trekt jaarlijks 200.000 bezoekers en is een eerbetoon aan Miguel de Cervantes, de schrijver van het wereldberoemde boek Don Quichot. De feestweek is een aaneenschakeling van culturele evenementen op het gebied van literatuur, muziek en theater. Dagelijks lopen ‘Don Quichot’ en ‘Sancho Panza’ voorop in de parade, vergezeld door muzikanten, de valkenier en een slangentemmer. Maar dé trekpleister van Semana Cervantina is de middeleeuwse Mercado Cervantino, de grootste ambachtsmarkt van Europa. Neem de tijd, want er staan rond de 500 kraampjes in de historische straten van Alcalá de Henares.

Lees meer
Sevilla staat centraal op Festival Oude Muziek Utrecht 2024

Sevilla staat centraal op Festival Oude Muziek Utrecht 2024

Van 23 augustus tot 1 september 2024 transformeert de stad Utrecht tot een epicentrum van historische klanken en culturele ontmoetingen tijdens het Festival Oude Muziek. Dit jaar staat de muzikale en culturele rijkdom van Sevilla centraal. Deze Andalusische hoofdstad is eeuwenlang een smeltkroes van culturen en muzikale stijle geweest. Met een programma dat zowel de grandeur van de Spaanse renaissance als de levendigheid van de Zuid-Amerikaanse barokmuziek omarmt, laat het festival je kennismaken met de muzikale erfenis van deze prachtige Zuid-Spaanse stad.

Lees meer
La Tomatina, ’s werelds grootste tomatengevecht

La Tomatina, ’s werelds grootste tomatengevecht

Voor ’s werelds grootste voedselgevecht moet je de laatste woensdag van augustus in Buñol zijn, een klein plaatsje van 10.000 inwoners in de buurt van Valencia. Hier barst die dag een enorm tomatenfestival los. Tijdens La Tomatina worden bijna 150.000 kilo overrijpe tomaten gebruikt.

Verloop La Tomatina
Het feest begint woensdagmorgen om elf uur, als honderdduizenden tomaten door trucks bij het centrale Plaza del Pueblo in Buñol zijn afgeleverd en er een gong door het dorp klinkt. Het startsein voor het tomatengevecht. Een uur lang is het ieder voor zich en mogen deelnemers elkaar bekogelen met de tienduizenden tomaten die voor handen zijn. Om twaalf uur klinkt er opnieuw een gong en mogen er geen tomaten meer worden gegooid.

Lees meer
Isabella Clara Eugenia: Vredesduif in oorlogstijd

Isabella Clara Eugenia: Vredesduif in oorlogstijd

De Spaanse koningsdochter Isabella Clara Eugenia, jarenlang de rechterhand van haar vader Filips II, kreeg op diens sterfbed een zware taak. Samen met haar man en neef Albrecht moest ze orde op zaken stellen in de Nederlanden. En dat in de tijd van de Tachtigjarige en Dertigjarige oorlog. Ze was een vredesduif in oorlogstijd, maar werd uiteindelijk gekortwiekt door haar kleine neefje Filips IV.

Lees meer
50x UNESCO werelderfgoed in Spanje

50x UNESCO werelderfgoed in Spanje

Wist je dat Spanje na China en Italië het land is met de meeste UNESCO-erfgoedlocaties? In totaal telt Spanje meer 49 locaties. Het eerste object werd toegevoegd in 1984 en het meest recente in 2021.

Lees meer
Feestdag van Santiago: 25 juli

Feestdag van Santiago: 25 juli

Op 25 juli wordt in Galicië de Día Nacional de Galicia gevierd, ook wel de Día de Santiago  Apóstol genoemd. Op die dag is het groot feest in Santagio de Compostela. Maar ook in de rest van Galicië en andere delen van Spanje, zoals Madrid, Baskenland en Navarra wordt deze dag van de Heilige Jakobus, de patroonheilige van Spanje, gevierd. Scholen, bedrijven en overheidskantoren in de autonome regio’s die deze dag vieren, zijn veelal gesloten.

Lees meer
10 weetjes over Spaans voetbal

10 weetjes over Spaans voetbal

Spanje is net als Nederland een echt voetballand. Ook het vrouwenvoetbal krijgt daar steeds meer voet aan de grond. In 2023 wonnen de Spaanse vrouwen het WK. Voor iedereen die wel of niet van voetbal houdt: tien bekende en onbekende Spaanse voetbalweetjes plus onderin de scores op het WK en EK, eerst van de mannen en dan van de vrouwen.

Lees meer
Alle ins & outs over de Spaanse vlag

Alle ins & outs over de Spaanse vlag

De Spaanse vlag zoals wij deze kennen is officieel in gebruik sinds de invoering van de wet waarmee de vlag werd aangenomen op 19 december 1981. De combinatie rood-geel-rood wordt echter al sinds 1785 gebruikt. Het wapen wordt op de civiele vlag, de staatsvlag en de oorlogsvlag gebruikt. De vlag zonder wapen wordt als alternatieve civiele vlak gebruikt, meestal om Spanje als land te vertegenwoordigen.

Lees meer
10 Spaanse tips tegen de hitte

10 Spaanse tips tegen de hitte

Hittegolven, Spanjaarden weten er alles van. Met name in het zuiden kan het kwik flink oplopen in de zomer. Hoe houden ze het vol? Wij delen dé Spaanse tips en tricks voor snikhete dagen.

Lees meer
Waarom het Spaanse volkslied geen tekst heeft

Waarom het Spaanse volkslied geen tekst heeft

Heb je je ooit afgevraagd waarom Spaanse voetballers en atleten bij een EK, WK of de Olympische Spelen nooit meezingen met hun volkslied? Dat komt omdat het Spaanse volkslied geen tekst heeft! De Spaanse nationale hymne is een van de oudste volksliederen van Europa. Er wordt voor het eerst melding van gemaakt in 1761, dan nog als Marcha Grenadiera (grenadiersmars). Over de componist doen verschillende verhalen de ronde. De een zegt dat de mars uit Pruisen komt, de andere ziet er een oeroude islamitische compositie in terug. Hoe het ook zij: In 1770 verklaarde Karel III de mars tot officiële eremars. Doordat die in de praktijk eigenlijk vooral bij koninklijke plechtigheden ten gehore werd gebracht, ging hij echter al snel Marcha Real heten – koninklijke mars.

Lees meer
Wie was de koning van Hispanje?

Wie was de koning van Hispanje?

De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. We zingen het uit volle borst mee als we het Wilhelmus zingen. Maar waarom eigenlijk. Wie was de koning van Hispanje?

Lees meer
Alle muziekfestivals en concerten in juni en juli Spanje op een rij

Alle muziekfestivals en concerten in juni en juli Spanje op een rij

Lekker weer, vakantie en muziek. Voor veel mensen staat de zomer in het teken van concerten en festivals. En zeker in Spanje is er in de zomer op muziekgebied een hoop te beleven. Er zijn festivals op het strand, op een klein eiland, in een woestijn en in natuurlijk in diverse steden. Of je nu houdt van singer-songwriters, cuban-pop, EDM, Indie-pop of flamenco. Er is altijd wel een festival met artiesten die je niet wilt missen. Wij zetten daarom alle grote namen en evenementen in juni en juli 2024 voor je op een rij.

Lees meer
Dit zijn de Hogueras de San Juan in Alicante

Dit zijn de Hogueras de San Juan in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar ter ere van Johannes de Doper de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. 

Lees meer
Waar kun je San Juan vieren in Spanje?

Waar kun je San Juan vieren in Spanje?

De feestdag van San Juan, oftewel de Heilige Johannes, Sint-Jan, valt elk jaar op 24 juni en wordt op de avond van San Juan, op 23 juni, op veel plekken in Spanje uitbundig gevierd. Met name op stranden in het hele land om de zomer te verwelkomen. De Nacht van San Juan is te vergelijken met het Germaanse Midzomerfeest.

Lees meer
De leukste Spaanse zomerfeesten in 2024

De leukste Spaanse zomerfeesten in 2024

Tomatengevechten, aanvallen van Vikingen met horens op hun hoofden, menselijke torens. De zomer betekent feest in Spanje. Deze acht feesten hieronder zijn beslist een omweg waard. Bianca van Kralingen uit Pontevedra, blogger van OntdekGalicie.nl: ‘Tijdens de Romería Vikinga, zoals de Vikingfeesten in Galicia officieel heten, staan duizenden mensen gekleed in berenvellen, met helmen met horens op het hoofd en zwaarden in de hand, op de kade van de Río Ulla te wachten op de invasie van de Vikingen.

Lees meer
10 x islamitische architectuur in Spanje

10 x islamitische architectuur in Spanje

Een beetje Spanje-kenner weet dat er heel wat islamitische invloeden zijn terug te vinden in Spanje, dankzij de Moorse overheersing van een groot deel van het Iberisch Schiereiland. De meeste islamitische bouwwerken uit die tijd zijn terug te vinden in wat nu de regio Andalusië is, maar ook op andere plekken in Spanje kun je moorse architectuur bewonderen.

Lees meer
Nederlandse illegale tv-aanbieder opgepakt in Spanje

Nederlandse illegale tv-aanbieder opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft een IPTV-bende opgerold die illegaal tv-zenders aan duizenden klanten aanbood. Een Nederlander stond aan het hoofd van deze organisatie en is eveneens opgepakt, zo melden Spaanse media.

Er waren zeker 14.000 abonnees die tussen de 10 en 20 euro per maand betaalden. De servers waarop de diensten werden aangeboden zijn nu geblokkeerd. Gebruikers worden automatisch doorgestuurd naar een politie-website waar hen wordt gewaarschuwd dat de diensten illegaal zijn. Ook is beslag gelegd op de bankrekeningen van de criminele organisatie. Gelukkig zijn er wel alternatieven. Wat die zijn lees je hieronder.

Lees meer
Castellers: mensentorens in Catalonië

Castellers: mensentorens in Catalonië

Een onmisbare traditie bij Catalaanse feesten zijn castells, ofwel menselijke torens. Elke grotere en zichzelf respecterende  gemeente in Catalonië heeft één of meerdere groepen castellers. Dit is wat je ongeveer kunt verwachten.

Lees meer