De Spaanse taal & Cultuur

In memoriam Almudena Grandes

Ze was de grande dame van de Spaanse literatuur. Haar debuutroman Episoden uit het leven van Lulu betekende haar grote doorbraak en werd in negentien talen vertaald. Sindsdien schreef Almudena Grandes nog vele romans, werden haar boeken verfilmd en sleepte ze diverse prijzen in de wacht. Ze overleed op 27 november 2021 op 61-jarige leeftijd, nadat ze een maand eerder had laten weten dat ze aan kanker leed.

Lees meer

Levende kerststallen in Spanje

Ben je ooit rond de kerstdagen ion Spanje geweest? Dan heb je ze vast wel eens gezien, de belenes vivientes, levende kerststallen.Letterlijk betekent het levende Bethlehems. Het zijn hele spektakels waarbij dorpelingen de geboorte van Jezus in een stal in Bethlehem nabootsen. Deze mag je niet missen als je in de buurt bent!

Lees meer

Filmtip: Madres paralelas

Op 15 december viert ESPANJE! haar tienjarige bestaan in Koninklijk Theater Tuschinski met de exclusieve voorpremière van Madres paralelas, de nieuwe film van Pedro Almodóvar met Penélope Cruz in de hoofdrol.

Lees meer

Nu op Netflix: Vivir dos veces

Een dramedia, zo wordt de Spaanse film Vivir dos Veces wel genoemd. Een tranentrekker waar je ook hartelijk om kan lachen, zo nu en dan. En die opzet is geslaagd. Wat een heerlijke film voor een lange, donkere avond! Dat is vooral te danken aan een klein meisje, Mafalda Carbonnel. Zij speelt Blanca, de kleindochter van de aan Alzheimer lijdende Emilio (mooi gespeekd door de Argentijnse acteur Oscar Martínez). Regisseur María Ripoll zocht een meisje van een jaar of 16, maar toen kwam Mafalda Carbonell langs, elf jaar oud. De dochter van acteur Pablo Carbonell is een echt natuurtalent, en schittert naast Inma Cuesta, die jaar moeder Julia speelt.  

Lees meer

Don Quijote meest vertaald en verkocht

Het boek Don Quijote van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes de Saavedra is en blijft het best verkochte boek ter wereld, op de Bijbel en de Koran na dan. Er gingen meer dan 500 miljoen exemplaren van over de toonbank. Bovendien is het het met vertalingen in meer dan 140 talen het meest vertaalde boek voor volwassenen van Europa.

Lees meer

AGENDA Spaanse activiteiten En Español

In het najaar van 2021 organiseert het Instituto Cervantes  een groot aantal interessante middagen en avonden in Utrecht en Amsterdam. Van ontmoetingen met schrijvers tot exposities. Aangezien de voertaal Spaans is, hebben we het hieronder in het Spaans op een rijtje...

Lees meer

Tournee Luna Zegers Entre dos Mundos

Flamencozangeres  en ESPANJE-columnist Luna Zegers gaat op tournee door Nederland. Van 9 t/m 10 december is haar voorstelling Entre Dos Mundos te zien in zeven verschillende theaters in het hele land. In deze muziektheatervoorstelling vertelt de zangeres en componiste over thema’s die haar aan het hart gaan: identiteit, verlangen, levenslust, liefde en verlies.

Lees meer

Ontmoeting met Eduardo Mendoza

Hij is een van de weinige hedendaagse schrijvers in Spanje die de Franco-dictatuur bewust hebben meegemaakt. In zijn geboortestad Barcelona spreekt ESPANJE!-redacteur Annebeth Vis met Eduardo Mendoza (78) over zijn visie op Spanje in heden en verleden. Zijn eigen leven vindt hij maar saai, maar de historische context en gebeurtenissen waarbinnen Spanje in zijn ogen een Europees land werd, vormen de inspiratie voor zijn nieuwste werk, een trilogie over Spanje.

Lees meer

ESPANJE!-lustrum in Tuschinski

Op 15 december 2021 is de speciale voorpremière van de film Madres paralelas van Pedro Almodóvar met Penélope Cruz in de hoofdrol. En dat belooft een heel leuk feestje te worden!! Er is muziek, lekkere Spaanse wijn en je maakt kans op mooie prijzen. En als kers op de taart mag je ook nog als een van de eersten in Nederland naar Madres paralelas, de nieuwe film van Pedro Almodóvar met Penélope Cruz in de hoofdrol.

Lees meer

Trailer laatste deel Casa de papel

Het einde van La Casa de papel is in zicht. Het eerste deel van het laatste en vijfde seizoen staat al even op Netflix. En op 3 december verschijnt het tweede en allerlaatste deel. Hope zal het aflopen met Tokio en de andere overvallers van de Spaanse munt? Ze zitten als ratten in de val. 

Lees meer

Hoogtepunten Flamenco Biënnale 2021

De Flamenco Biënnale 2021 brengt – na een bijzondere online-editie vanuit Madrid en Sevilla in het voorjaar – in november musici, dansers en publiek weer live samen. Wij kijken vooral uit naar het hoogtepunt van het programma, Flamenco Criollo. Dit is onze keuze uit de live-editie die van 7 t/m 28 november 2021 maar liefst tien steden in België en Nederland aandoet. Het hele programma vind je op de website van de Flamenco Biënnale.

Lees meer

Geheimen Alhambra ontcijferd

Na 500 jaar onderzoek zijn in 2016 eindelijk alle teksten die verborgen zijn in de wanden en muren van het Alhambra in Granada ontcijferd. En waar men vroeger dacht dat het vooral gedichten waren, blijkt het nu vooral propaganda. Niet alleen voor de Nasridenvorsten en hun koninkrijk maar ook voor de islam. Letterlijk alles staat vol met reclameboodschappen: de muren, pilaren, bogen, fonteinen en plafonds van het Alhambra.

Lees meer

Spaanstalige hits 2021

Wat zijn de grootste Spaanstalige hits van 2021? De muzieksite los40 zette ze op een rijtje, zowel Spaanse als latin. Niet alleen de nummer 1 hits, maar vooral heerlijk in het gehoor liggende dansnummers. En niet alleen de muziek maar ook de clips brengen je in Spaanse sferen. ¡A bailar! 

Lees meer

Nieuw bewijs: Columbus ontdekte Amerika niet

Het was al een tijdje duidelijk maar nu is er nieuw bewijs: niet Columbus maar de Vikingen ontdekten Amerika. Uit een document dat is ontcijferd door de Universiteit van Milaan blijkt dat al 152 jaar voordat Columbus Amerika ‘ontdekte’ zeelieden spraken over een continent aan de andere kant van de Oceaan.

Lees meer

Feesten en festivals in Spanje

Van een saffraan oogstfeest in Castilla La Mancha tot het Playmobilfeest in de ommuurde drakenstad in Tarragona. Van een  festival dat je terugbrengt naar de tijd van Don Quichot tot een heel bijzondere lichtshow in de Palma kathedraal op Mallorca. Zeven super tips voor bijzondere Spaanse herfstfeesten.

Lees meer

Was Johanna de Waanzinnige echt gek?

Koningin van de liefde wordt ze wel genoemd. Johanna van Castilië (1479-1555) is echter vooral bekend als Juana la Loca, Johanna de Waanzinnige. Maar was ze wel echt gek? Of wendden haar Spaanse vader Ferdinand van Aragón, haar ‘Nederlandse’ man Filip de Schone en haar zoon Karel V haar gekte voor om zelf aan de macht te blijven?

Lees meer

Nieuw op Netflix: Control Z deel 2

Ben je fan van Spaanse Netflixseries als Perdida, Quíen mató a Sara en El desorden que dejas, dan is Control Z zeker een serie die je niet mag missen. Door de slimme opzet van de serie is het spannend, onderhouden maar gaat het ook echt ergens over

Lees meer

Wie was Frida Kahlo?

Wie was Frida Kahlo? We kennen allemaal haar kleurige beeltenis met bloemen in het haar maar weinigen weten iets over het leven van deze Mexicaanse kunstenares die uitgroeide tot een internationaal stijlicoon.

Lees meer

Carmen in een Fries weiland

Het Friese Spanga verandert deze weken in het zinderende Sevilla waar manzanilla wordt gedronken en de seguidilla wordt gedanst, en een stierenarena waar de jaloerse Don José zijn geliefde Carmen de doodsteek toebrengt. Of is het andersom?

Lees meer

Interview met Loes Luca over Mi Vida

Loes Luca kende geen woord Spaanse toen ze afreisde naar Cádiz  voor de opnames van de film Mi Vida. Nou ja, ze zet een Rotterdams accent op: ‘oena servessa por favoor, dat kon ik wel natuurlijk. Inmiddels hebben de stad en de Andalusiërs haar hart veroverd. ‘Maar overal waar je lekker kunt eten in de zon voel ik me thuis.’ Een gesprek met de actrice over de film Mi Vida en drie tips voor een bezoek aan Cádiz.

Lees meer

Mejor morir de pie que vivir de rodillas

‘Better to die on your feet then live on your knees’ was het levensmotto van Peter R. de Vries. Hij had het zelfs op zijn kuit getatoeëerd. Het is de letterlijke vertaling van Mejor morir a pie que vivir en rodillas.

Lees meer

Islamitisch Spanje in een notendop

Als je in Spanje bent geweest kan het je bijna niet zijn ontgaan: je ziet het aan de architectuur in steden als Granada en Córdoba, maar ook in het veel noordelijker gelegen Zaragoza. Tijdens een periode van bijna zeven eeuwen was de islam de belangrijkste religie in...

Lees meer

Wie was de koning van Hispanje?

De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. We zingen het uit volle borst mee als we het Wilhelmus zingen. Maar waarom eigenlijk. Wie was de koning van Hispanje?

Lees meer

Brieven aan de rest van Spanje

Drie jaar geleden ging schrijver en tv-maker Stef Biemans vrij plotseling in Andalusië wonen. Om zijn buren te leren kennen stelde hij ze vragen in brieven die hij stuurde. Van de antwoorden leerde hij veel en werd hij nog nieuwsgieriger. Nieuwsgierig naar al die andere Spanjaarden. Daarom is er vanaf zondag 29 augustus, een nieuwe serie, wekelijks om 20.20 uur op NPO 2

Lees meer

La sagrada familia

Zijn Spanjaarden familieziek? Dat zou je als individualistische Nederlander wel denken als je bijvoorbeeld rondkijkt in een Spaans café. Tafeltjes vol mensen die op elkaar lijken, jong en oud zitten te kletsen, te discussiëren, te eten en te drinken. En dat kan zo uren doorgaan.

Lees meer

Spanje voetballand: weetjes over de Spaanse selectie

Op maandagavond 14 juni debuteert Spanje tijdens het EK Voetbal 2021 tegen Zweden. De thuiswedstrijd vindt plaats in Sevilla. En zelfs als je niet van voetbal houdt, zijn er dingen die je móet weten over de Spaanse selectie.    De Spaanse selectie is gekleed in...

Lees meer