De Spaanse taal & Cultuur

Mallorca sobre la marcha

Oefen je Spaas met deze samenvatting over Mallorca. Van Agatha Christie tot Claudia Schiffer: veel beroemdheden raakten verknocht aan Mallorca. En geef ze eens ongelijk.

Lees meer

Dit vinden jullie de mooiste Spaanse woorden

Vorige week vroegen we onze volgers op Facebook wat zij het mooiste woord uit de Spaanse taal vinden. Binnen korte tijd regende het reacties op de pagina. Over smaak valt niet te twisten, maar deze inzendingen zijn wat ons betreft het vernoemen waard.

Lees meer

Waarom komt Sinterklaas eigenlijk uit Spanje?

t Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan... Van de aankomst van de Sint tot pakjesavond zetten kinderen in heel Nederland hun schoenen voor de schoorsteen en worden er pepernoten gegeten. En na pakjesavond vertrekt de Goedheiligman opnieuw richting Spanje....

Lees meer

Het Madrid van flamencodanser Alfonso Losa

Op de bovenste verdieping van de Mercado de Antón Martín bevindt zich dansschool Amor de Dios. Wie op de versmarkt zijn dagelijkse boodschappen doet, kan boven z’n hoofd zomaar de flamencoschoenen van Alfonso Losa horen tikken.

Lees meer

De 9 beste Spaanstalige films van afgelopen decennia

Met een lange, donkere winter in het vooruitzicht, kun je maar beter een paar goede Spaanstalige films in huis hebben. Met een deken op de bank, tapa'tje erbij en je even helemaal in Spanje wanen. Of in Latijns-Amerika natuurlijk, waar ook een aantal films uit deze...

Lees meer

Casa Vicens, Gaudí’s eerste huis in Barcelona

Gràcia behoort tot een van de leukste wijken van Barcelona, maar qua toeristische trekpleisters is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld de gotische wijk of Eixample. Sinds afgelopen 16 november heeft Gràcia er echter ook een échte hotspot bij: Casa Vicens, Gaudí's...

Lees meer

Nieuwe Spaanse Netflix serie: Hache

Na de populaire Spaanse drugs-gerelateerde series Narcos en Fariña, komt Netflix weer met een bloedstollende Spaanse serie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal in Barcelona in de jaren 60. De serie zal 1 november wereldwijd in première gaan, maar wij hebben nu al de eerste beelden en informatie.

Lees meer

De 10 beste Almodóvar films

Pedro Almodóvar is de meeste bekende Spaanse cineast. Hij regisseerde een indrukwekkende lijst aan films en wist internationale prijzen in de wacht te slepen. Dit zijn onze favoriete films van Almodóvar.

Lees meer

Carmen trekt door Nederland (en jij kunt kaarten winnen!)

Minutenlang applaus en talloze open doekjes. De opvoering van Carmen door de Staatsopera van Tatarstan viel in de smaak bij het Alkmaarse publiek afgelopen zaterdag. Het operagezelschap uit de Russische republiek had dan ook alles uit de kast gehaald om het publiek te...

Lees meer

Winactie: maak kans op vrijkaarten El amor menos pensado

Vandaag gaat de Argentijnse film El amor menos pensado in première in de Nederlandse bioscopen. Speciaal voor lezers en volgers van Espanje! hebben wij een winactie. We mogen 3 x 2 vrijkaarten weggeven.  Wat blijft er over van romantiek, verlangen, trouw en...

Lees meer

Bezoek de kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla is een niet te missen bezienswaardigheid in de Andalusische hoofdstad. Wij zetten alle praktische informatie en tips voor jouw bezoek voor je een op rij.

Lees meer

Spaanse herfst in Nederland

Dit najaar kun je weer volop in Spaanse sferen vertoeven in Nederland. We kijken uit naar de première van Mi Vida en het concert van Estrella Morente. Maar er is veel meer. Je vindt een overzicht in het nieuwe nummer van ESPANJE! dat begin oktober verschijnt.

Lees meer

Feestelijke première Mi Vida voor ESPANJE!-lezers

Vanaf 21 november draait de zonnige feelgoodfilm Mi Vida in de bioscopen. In de film schitteren Loes Luca en Spaans topactrice Elvira Mínguez. Op zondag 17 november is de feestelijke rode loper-première van de film in bioscoop LantarenVenster in Rotterdam en lezers van ESPANJE! kunnen hierbij zijn!

Lees meer

Gratis naar Lost Tango

Lost Tango was dé hit op Oerol. Het is een perfect geslaagde muzikale voorstelling waarin Meral Polat (bekend van o.a. De Luizenmoeder) en bandoneonist Carel Kraayenhof de show stelen.

Lees meer

Deze (deels) Spaanse serie wil je zien op Netflix!

Baal jij even dat het weekend net voorbij is. Want voor de serie Criminal blijf je het liefst de hele dag op de bank. De thrillerserie, die werd opgenomen in vier Europese landen, staat sinds 20 september op Netflix. Drie van de in totaal twaalf afleveringen zijn gemaakt in Spanje.

Lees meer

10 redenen om (nu meteen) naar Spanje te verhuizen

Droom je van een (tweede) huis onder de Spaanse zon? Een fijn appartementje aan zee, liever iets in de bergen of juist een piso in de stad? Er zijn wel honderd goede redenen te bedenken om naar Spanje te verhuizen, maar voor dit artikel beperkten we ons tot 10. Wedden...

Lees meer

Castellers: mensen torens in Catalonië

Een onmisbare traditie bij Catalaanse feesten zijn castells, ofwel menselijke torens. Elke grotere en zichzelf respecterende  gemeente in Catalonië heeft één of meerdere groepen castellers. Dit is wat je ongeveer kunt verwachten.

Lees meer

20 september: Wereld Paella Dag!

Paellafans opgelet: vrijdag 20 september is hét moment om je Spaanse lievelingskostje weer eens op tafel te zetten (of – voor wie tijd noch zin heeft om uren in de keuken te staan – het lekker voor je te laten klaarmaken)! Dit jaar wordt voor de tweede keer Wereld Paella Dag gevierd, en er is natuurlijk geen beter excuus om vrienden of familie op te trommelen en samen een lekkere paella te verorberen. 

Lees meer