De Spaanse taal & Cultuur

Bezoek de kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla is een niet te missen bezienswaardigheid in de Andalusische hoofdstad. Wij zetten alle praktische informatie en tips voor jouw bezoek voor je een op rij.

Lees meer

Spaanse herfst in Nederland

Dit najaar kun je weer volop in Spaanse sferen vertoeven in Nederland. We kijken uit naar de première van Mi Vida en het concert van Estrella Morente. Maar er is veel meer. Je vindt een overzicht in het nieuwe nummer van ESPANJE! dat begin oktober verschijnt.

Lees meer

Feestelijke première Mi Vida voor ESPANJE!-lezers

Vanaf 21 november draait de zonnige feelgoodfilm Mi Vida in de bioscopen. In de film schitteren Loes Luca en Spaans topactrice Elvira Mínguez. Op zondag 17 november is de feestelijke rode loper-première van de film in bioscoop LantarenVenster in Rotterdam en lezers van ESPANJE! kunnen hierbij zijn!

Lees meer

Gratis naar Lost Tango

Lost Tango was dé hit op Oerol. Het is een perfect geslaagde muzikale voorstelling waarin Meral Polat (bekend van o.a. De Luizenmoeder) en bandoneonist Carel Kraayenhof de show stelen.

Lees meer

Deze (deels) Spaanse serie wil je zien op Netflix!

Baal jij even dat het weekend net voorbij is. Want voor de serie Criminal blijf je het liefst de hele dag op de bank. De thrillerserie, die werd opgenomen in vier Europese landen, staat sinds 20 september op Netflix. Drie van de in totaal twaalf afleveringen zijn gemaakt in Spanje.

Lees meer

10 redenen om (nu meteen) naar Spanje te verhuizen

Droom je van een (tweede) huis onder de Spaanse zon? Een fijn appartementje aan zee, liever iets in de bergen of juist een piso in de stad? Er zijn wel honderd goede redenen te bedenken om naar Spanje te verhuizen, maar voor dit artikel beperkten we ons tot 10. Wedden...

Lees meer

Castellers: mensen torens in Catalonië

Een onmisbare traditie bij Catalaanse feesten zijn castells, ofwel menselijke torens. Elke grotere en zichzelf respecterende  gemeente in Catalonië heeft één of meerdere groepen castellers. Dit is wat je ongeveer kunt verwachten.

Lees meer

20 september: Wereld Paella Dag!

Paellafans opgelet: vrijdag 20 september is hét moment om je Spaanse lievelingskostje weer eens op tafel te zetten (of – voor wie tijd noch zin heeft om uren in de keuken te staan – het lekker voor je te laten klaarmaken)! Dit jaar wordt voor de tweede keer Wereld Paella Dag gevierd, en er is natuurlijk geen beter excuus om vrienden of familie op te trommelen en samen een lekkere paella te verorberen. 

Lees meer

Spanje is het gezondste land ter wereld

Spanje is het gezondste land ter wereld. Dat blijkt uit de Bloomberg 2019 Healthiest Country Index, waarvoor de gezondheid in 169 landen onder de loep werd genomen. Twee jaar geleden stond Italië nog op nummer één, maar dat land moet het nu met een tweede plaats doen. De top vijf werd compleet gemaakt door IJsland, Japan en Zwitserland. 

Lees meer

Met korting naar Estrella Morente en Jalal Chekara in Amsterdam

Flamencodiva Estrella Morente stond aan de wieg van ESPANJE! In 2011 nam ze na haar concert in Carre het eerste exemplaar van het magazine in ontvangst uit handen van de Spaanse ambassadeur Javier Vallaure. We zijn dan ook blij dat ze binnenkort weer in Nederland is. En wel met een heel spannend programma!

Lees meer

De grappigste (en béétje gênante) versprekingen in het Spaans

Denk je net een beetje de Spaanse taal onder de knie te hebben, bestel je bij de poelier een mannelijk geslachtsdeel (polla) in plaats van een pond kip (pollo)… Een beetje gênant, maar oh zo grappig! Wij vroegen Nederlanders in Spanje naar hun grappigste versprekingen in het Spaans. Herkenbaar?

Lees meer

Na de zomer op tv: Brieven aan Andalusië

We hebben nog een heerlijk lange zomer(vakantie) voor de boeg, maar stiekem kijken we ook al weer uit naar het najaar. Want vanaf 8 september zendt de VPRO ‘Brieven uit Andalusië’ uit: een nieuwe serie uit van documentairemaker Stef Biemans, die je mogelijk al kent van zijn series over Latijns-Amerika.

Lees meer

De Alarde van Hondarribia

De basken zijn er trots op Bask te zijn en die trots komt in alle facetten tot uiting tijdens de Alarde van Hondarribia. Deze traditie herinnert aan de historische overwinning van de Basken op de Fransen in 1638. Elk jaar op 8 september is het groot feest!

Lees meer

Expo: Barokmeesters in Brugge

Voor wie geen plannen voor Spanje heeft, maar wel zin in een leuke stedentrip: ga naar Brugge! Niet alleen voor de fantastische architectuur, winkels en horeca, maar ook omdat je in het Sint-Janshospitaal een te gekke expositie kunt bezoeken. Nog tot 6 oktober staat het museum in het teken van de Meesters van de Spaanse Barok.

Lees meer

Daar zijn de Chicas del Cable weer!

Dat de weersvoorspellingen voor deze week niet al te zomers zijn, vinden wij stiekem helemaal niet zo erg. Met onze vrienden van Netflix is binnen blijven namelijk een feestje. Van Las Chicas del Cable is zojuist het vierde seizoen verschenen.

Lees meer

Het Madrid van flamencodanser Alfonso Losa

Op de bovenste verdieping van de Mercado de Antón Martín bevindt zich dansschool Amor de Dios. Wie op de versmarkt zijn dagelijkse boodschappen doet, kan boven z’n hoofd zomaar de flamencoschoenen van Alfonso Losa horen tikken.

Lees meer

Deelnemers ‘Het Spaanse Dorp: Polopos’ organiseren kunstroute

Een favoriet van de redactie is momenteel ‘Het Spaanse Dorp: Polopos’, de tv-serie over vijf Nederlandse stellen die een bestaan opbouwen in het Zuid-Spaanse dorpje Polopos. Twee van de deelnemers, Thysa en Wijnand, organiseren komend weekend een kunstexpositie met meer dan 25 kunstenaars in zeven pop-up galeries in Polopos. 

Lees meer

Nieuwsbrief

[recaptcha size:compact]