Murcia is relatief onbekend bij de meeste vakantiegangers, maar daarom juist favoriet bij anderen. Eeuwenoude steden, de bergen, en de fijne stranden maken van deze regio een fantastische bestemming.

De veelzijdige regio Murcia, met bergen, ongerepte stranden en eeuwenoude steden, vind je in het zuidoosten van Spanje. Murcia grenst aan de Middellandse Zee en de regio’s Andalusië, Castilië – La Mancha en Valencia. Hoewel de meeste regio’s uit meerdere provincies bestaan, heeft Murcia er slechts één. Wel is de streek onderverdeeld in twaalf comarca’s (landstreken, gewesten).

De gelijknamige hoofdstad is qua inwoneraantal de zevende grootste stad van Spanje. Murcia wordt ook wel de moestuin van Europa genoemd, aangezien de meeste groenten en fruit uit deze regio komen. Zo worden er bijvoorbeeld broccoli, limoenen, sinaasappels en meloenen verbouwd. Murcia is een belangrijke leverancier in heel Europa. De streek staat ook bekend om zijn export van bloemen, olijfolie en wijn. Naast het Castiliaans, dat de hoofdtaal is, wordt in het gebied murciano gesproken, een dialect van de officiële taal. Daarnaast spreken de inwoners van El Carche, dat aan Valencia grenst, Valenciaans. Dit is een variëteit van het Catalaans.

Lees ook: 10 plekken in Spanje om te ontsnappen aan de kou

Wat heeft Murcia te bieden?

Ondanks dat Murcia prachtige, uitgestrekte stranden, lieflijke baaitjes en romantische vissersdorpen heeft, is de autonome regio relatief onbekend als vakantieoord. Daardoor is er geen massatoerisme en is het in de streek heerlijk, rustig toeven. Toch weten liefhebbers van zonvakanties Murcia meer en meer te vinden.

Met 250 kilometer strand aan de Costa Cálida (warme kust) is er altijd wel een plekje om je handdoek neer te leggen. Bijvoorbeeld op het witte zand van San Pedro del Pinatar. Een bijzondere en druk bezochte plek in de streek is de binnenzee Mar Menor. Het is het grootste zoutwatermeer van Europa. Het gebied rond Mar Menor staat bekend om zijn vele gezondheids- en schoonheidsbehandelingen. Ook worden de stranden als kuuroorden gezien vanwege het hoge zoutgehalte en de mineraalrijke modder in de binnenzee.

Lees ook: De 10 leukste Spaanse steden met strand

De wat meer actieve vakantieganger komt er eveneens tot zijn recht. Bij La Manga, een 22 kilometer lange landstrook die Mar Menor van de Middellandse Zee scheidt, kun je allerlei watersporten beoefenen. Doordat de dunbevolkte regio lange tijd weinig toerisme kende, kon de natuur haar gang gaan, zowel onder als boven water. Zo is er de wereldberoemde diepzeehaven in Cartagena, vind je in Mazarrón een indrukwekkend landschap dat getekend is door erosie en kom je in de uitgestrekte streek de huerta tegen, de boomgaarden waar Murcia om bekendstaat.

Murcia

Maar ook aan cultuur geen gebrek. In de hoofdstad staat een imposante, hoge klokkentoren en de kathedraal is eveneens een bezoek waard. In Murcia was de Joodse gemeenschap eeuwenlang heel belangrijk. Daarom vind je er veel monumenten en typerende parken en tuinen uit die tijd. Bovendien is de stad een echte universiteitsstad met meer dan 30.000 studenten per jaar.

Overige steden in de regio Murcia

In Cartagena vind je juist veel Romeinse overblijfselen, zoals het pas gerestaureerde amfitheater. Lorca is de stad van de barok, waar tevens andere stijlen te vinden zijn. In deze middeleeuwse plaats aan de voet van een heuvel staan prachtig versierde paleizen, zoals het paleis van Guevara en dat van de graaf van San Julián. Lorca kreeg de Europa Nostra Award voor de goede conservering van het erfgoed in de stad. Na de aardbeving in 2011 werden zes kerken in het historisch centrum gerestaureerd.

Caravaca de la Cruz is op zijn beurt de vijfde heilige stad ter wereld, na Santiago de Compostela, Santo Toribio de Liébana, Rome en Jeruzalem. Net als bij Mar Menor kun je in Archena, in de sprookjesachtige vallei Valle de Ricote, terecht voor thermale baden en spabehandelingen. Maar Archena heeft meer dan alleen weldadige baden te bieden. Ook zijn er belangrijke archeologische vondsten gedaan (resten van de Iberiërs) en kun je langs de oevers van rivier de Segura mooie wandeltochten maken.

Meer lezen?

De volgende artikelen over de regio Murcia verschenen eerder in het magazine ESPANJE! en kun je nu op de website lezen:

Murcia & Cartagena: lelijk eendje wordt prachtige zwaan

Hoe kom je in Murcia?

Auto

Met de auto is de afstand vanaf Utrecht naar regiohoofdstad Murcia 2090 kilometer.

Vliegen

Murica telt één luchthaven:

  • Region of Murica, Aeropuerto Internacional Región de Murcia

Transport ter plekke

Vanuit Madrid Atocha gaat er direct een Alvia trein naar Murcia Del Carmen, de reistijd is 3 uur en 30 min.

 

Mediterraan & zonnig

Murcia is een vrij bergachtig, droog, heet en dunbevolkt gebied. De streek heeft een mediterraan klimaat met invloeden van een steppeklimaat of halfwoestijn. Daardoor zijn de winters over het algemeen mild (met een gemiddelde temperatuur van 11 graden in december en januari) en de zomers zeer heet. Dan kan de temperatuur zelfs boven de 40 graden stijgen. Jaarlijks is er een gemiddelde van 18 graden. Met driehonderd zonnige dagen per jaar is het in Murcia elk seizoen goed toeven. Alleen in april en oktober kan het behoorlijk regenen.

De geschiedenis van Murcia

Cartagena was voor de Carthagenen, de grootste rivalen van de Romeinen, een belangrijke handelshaven. Ze bouwden er zelfs een bloeiend koninkrijk op. Toen de Carthagenen uiteindelijk door de Romeinen werden verslagen, werd Murcia door het Romeinse Rijk opzij geschoven. Het kan zijn dat de streek binnen de provincie van Hispania Carthaginensis viel, maar officieel stond de regio in de Romeinse periode nergens geregistreerd.

Dat veranderde toen de Moren aan de macht kwamen. De huidige hoofdstad van de autonome regio werd tussen 830 en 840 na Christus door hen gesticht. De kalief van het kalifaat van Córdoba, Abd al-Rahman II, had opdracht gegeven om een stad te bouwen aan de rivier de Segura. Murcia werd een belangrijk commercieel centrum. Daarvan getuigt de vijftien meter hoge verdedigingswal met in totaal 95 torens die de stad ooit rijk was. De streek, het koninkrijk Murcia, werd uiteindelijk een zelfstandige taifa (onafhankelijk moslimrijk) na de val van het kalifaat van Córdoba. Albacete (in het huidige Castilië – La Mancha) en delen van Almería (in Andalusië) hoorden ook bij de taifa.

Na de verovering door de Almoraviden vestigde koning Alfons X van Castilië zich eind dertiende eeuw in de streek, na de Reconquista. Hij verleende Murcia veel privileges. Dit zorgde voor enorme economische groei die met name in de vijftiende eeuw zijn hoogtepunt bereikte. Toen werden onder meer belangrijke irrigatiesystemen aangelegd in de huerta, de boomgaarden waar Murcia om bekendstaat. De straatnamen in het historisch centrum die je nu tegenkomt, verwijzen naar die bloeiperiode.

Cultuur in Murcia

Net als in de rest van Spanje zijn Pasen en Semana Santa (de heilige week voor het paasfeest) belangrijke dagen, maar de lentefeesten in Murcia spannen de kroon. De week begint daar op Goede Vrijdag met de salzillos-processie, een kleurrijke optocht waarin het verraad van Judas onder meer centraal staat.

Ook de Entierro de la Sardina is een bijzondere parade waarbij sardines van papier-maché de stad door worden gedragen. De optocht eindigt op grootse wijze: alle vissen worden in brand gestoken. In de rest van Spanje vindt de entierro (begrafenis) op Aswoensdag plaats en maakt die officieel een einde aan carnaval. Enkel in Murcia wordt het feest voorafgaand aan Semana Santa gevierd. Met de verbranding van de vissen breekt er voor de Spanjaarden een nieuw begin aan. Zondes worden figuurlijk verbrand en er kan met een schone lei worden begonnen.

Eén van de oudste paastradities in de regio is de Bando de la Huerta die al meer dan anderhalve eeuw op heilige dinsdag wordt gehouden. Deze viering bestaat uit folkloristische dansen, parades en proeverijen. De regionale gastronomie komt volledig tot leven. Ook worden verhalen verteld in het panocho, een oude taal die ooit in Murcia gesproken werd.

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

Lees alle berichten over:

Cartagena
Murica
Stedentrip
Strandvakantie