Wie aan Melilla en Ceuta denkt, de twee laatste overgebleven Spaanse gebieden in Noord-Afrika, denkt onmiddellijk aan illegale immigratie en hoge hekwerken. Maar daarmee doe je zeker Melilla tekort.

De Spaanse enclave is niet meer dan 13 km² groot en telt ongeveer 80.000 inwoners. Melilla is een zogenaamde autonome stad van Spanje waar ook Spaans de voertaal is. Politiek hoort het bij Europa en geografisch bij Afrika. Als autonome stad binnen Spanje maakt Melilla deel uit van de Europese Unie. De stad krijgt veel financiële steun uit Europa waarmee tientallen bouwprojecten zijn gefinancierd.

De kleine enclave aan de Noord-Afrikaanse kust is een apart stukje Spanje dat eigenlijk veel groter is dan het lijkt. Het is een prachtige vestingstad met een rijke historie, veel cultuur en architectuur en is ook nog eens een melting-pot van nationaliteiten. Daarnaast staat Melilla bekend om de mooie zandstranden, de visserij, de prachtige jachthaven en de vele mogelijkheden op het gebied van de surfen en duiken. En mooi meegenomen is natuurlijk dat Melilla al sinds 1863 officieel een vrijhandelshaven is, een belastingvrije stad en dus niet duur!

De belangrijkste economische bedrijvigheid in Melilla is de visserij. De stad kent een rijke viswerkende industrie en een grote handelshaven die eruit ziet als een kom met twee armen en waarvan een deel Marokkaans grondgebied is. Buurstad Nador maakt regelmatig aanspraak op het zuidoostelijke deel hiervan. Vanuit de haven van Melilla vertrekken dagelijks veerboten naar het Iberische schiereiland, naar met name Almeria en Malaga. Naast de visserij is toerisme een andere belangrijke inkomstenbron.

Lees ook: De vissersdorpen van Catalonië

Wat kun je in Melilla verwachten?

Buiten het prachtige twee kilometer lange zandstrand, geliefde onder zowel inwoners als bezoekers, is de jachthaven Noray een grote trekpleister, waar honderden zeilboten kunnen aanmeren. Maar ook voor een actieve watersportvakantie is Melilla uitermate geschikt. De zee langs de kust is vooral bekend om zijn uitstekende surf- en kitesurfcondities en herbergt een van de mooiste duiklocaties in de Middellandse Zee.

Lees ook: Voor de beste waterval ter wereld moet je in Spanje zijn

Hoe kom je in Melilla?

Melilla ligt hemelsbreed op bijna 2000 kilometer van Amsterdam. Om er te komen vlieg je eerst naar Málaga om daarna de boot naar Melilla te pakken of over te stappen op een regionaal vliegtuig voor de oversteek van de Middellandse Zee. Er varen dagelijks veerboten tussen Málaga en Almería naar Melilla. De gemiddelde reistijd ligt op ongeveer 4 uur.

Vliegtuig

Melilla telt slechts één luchthaven:

  • Melilla, Aeropuerto de Melilla

Mediterraan klimaat

Melilla kent een mediterraan klimaat. De temperaturen liggen in de zomermaanden tussen de 25 en 30 graden en tijdens de wintermaanden rond de 15 tot 20 graden. De maanden april en oktober zijn qua kliomaat het meest aangeaam voor een trip naar Melilla.

De geschiedenis van Melilla

De naam Melilla komt van Melil, dat berbers is voor wit of het witte. In de taal van de Berbers uit het Rif-gebergte, het Riffijns, wordt de stad Mritch genoemd. Melilla bestaat uit de oude stad en de nieuwe stad. De citadel (oude stad) werd al in de 6e eeuw ommuurd en ligt ongeveer 30 meter hoger dan de nieuwe stad. De enclaves Ceuta en Melilla zijn de laatste twee bezittingen van Spanje in Afrika. Een overblijfsel van de koloniale verdeling die Frankrijk en Spanje tussen 1906 en 1911 maakten. Spanje kreeg zeggenschap over de Rif, een gebied dat Madrid teruggaf aan Rabat bij de Marokkaanse onafhankelijkheid in 1957. Met uitzondering dus van Ceuta en Melilla.

Melilla werd in 1497 door de Spanjaarden veroverd. Daarvoor kenden beide enclaves een eeuwenlange historie van Romeinse, Fenicische en Arabische overheersingen. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) gebruikte generaal Franco de stad als uitvalsbasis. In Melilla is het laatste op Spaans grondgebied resterende standbeeld van Franco nog steeds prominent aanwezig.

In 2007 bracht koning Juan Carlos een bezoek aan Melilla, wat resulteerde in een enorme steunbetuiging van de bevolking aan het Spaanse koninkrijk. Maar Melilla erkent tevens als geste naar de grote moslimgemeenschap sinds 2010 het islamitische offerfeest als feestdag; de eerste keer dat een niet-christelijke religieus feest officieel gevierd wordt in Spanje sinds de Reconquista.

Het laatste ‘gewapende’ conflict tussen Marokko en Spanje over de enclaves stamt uit 2002 toen een handjevol Marokkaanse militairen het voor de kust van Melilla gelegen minuscule Peterselie-eilandje ‘bezetten’. Spanje stuurde zelfs een oorlogsbodem en militairen die de Marokkanen van het eilandje verdreven. De Marokkaanse vlag werd weggehaald en de Spaanse vlag geplant.

Cultuur van Melilla

De Ciudad Autónoma de Melilla (de autonome stad Melilla) is natuurlijk zeer nauw verweven met Marokko. In het gebied ontmoeten de eerste en derde wereld elkaar. De Melillanen zijn ook zeer trots op hun mooie stad. Cultureel is Melilla een ware smeltkroes. Zo is de majestueuze Capilla de Santiago in de oude ommuurde stad het enige gotische bouwwerk in Afrika. Het stedelijke museum toont een schat aan archeologische vondsten.

Bijzonder is tevens dat de stad ook een grote hoeveelheid aan modernistische architectuur kent. Deze Catalaanse versie van de Art Nouveau werd in het begin van de 20e eeuw geïntroduceerd door een nieuwe rijke bourgeoisie. De grote architect hiervan was Enrique Nieto, een Catalaan die ook nadat het Modernisme elders uit de mode raakte, in Melilla zijn kunstwerken bleef maken. Nieto ontwierp onder meer de belangrijkste synagoge in Melilla, de centrale moskee en diverse katholieke kerken. In Melilla vind je op Barcelona na de grootste concentratie modernistische gebouwen van Spanje.

Melilla is vaak geprezen als voorbeeld van een geslaagde multiculturele samenleving; een kleine stad waar alle vier de grote godsdiensten een plaats hebben. Zo’n 55 procent van de inwoners is christelijk, 40 procent moslim en 5 procent joods. Ook leeft er een kleine gemeenschap hindoes. In de loop van de vorige eeuw is het aantal christenen gedaald, terwijl het aantal moslims toenam door middel van immigratie. Voor de Tweede Wereldoorlog was 20 procent van de Melillanen nog joods. Al deze religies hebben hun sporen achtergelaten in de culturele rijkdom van de enclave.

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

Lees alle berichten over:

Melilla
Spaanse enclave