Kaart Spanje en regio CantabriëCantabrië is groen, bergachtig en ligt bovendien langs zee. Tel daar de fantastische gastronomie en unieke monumenten en bezienswaardigheden bij op en je hebt een geweldige vakantiebestemming, die door Nederlanders nog nauwelijks ontdekt is. 

Cantabrië ligt in het noordwesten van Spanje. De hoofdstad is het mooi aan de zee gelegen Santander. De regio grenst in het oosten aan Baskenland in het zuiden aan Castillië en León, in het westen aan Asturië en in het noorden aan de Cantabrische Zee. Cantabrië hoort bij het Groene Spanje, waar het dank zij het gematigde zeeklimaat altijd groen is.

Er zijn tekenen van menselijk bewoning gevonden uit het paleolothicum. Zo zouden grottekeningen in Altamira dateren uit 37.000 v.Chr. De naam Cantabrië zou komen van het Keltische woord voor rots of steen – cant – terwijk –abr- een veelgebruikte toevoeging was in Keltische regio’s . Cantabriërs betekent dus eigenlijk ‘mensen die op de rots leven’, waarmee wordt verwezen naar de bergen in het gebied.

Lees ook: De 10 leukste Spaanse steden met strand

Wat heeft Cantabrië?

Cantabrië ligt in het hart van Groen Spanje. Een trip naar Cantabrië betekent dan ook overweldigende landschappen en een fantastische gastronomie. Maar ook op kunst- en architectuurgebied is voldoende te beleven. Je vindt in deze regio tal van prehistorische grotten. De bekendste is zonder twijfel die van Altamira, die tot Werelderfgoed zijn verklaard en ook wel de Sixtijnse Kapel van de prehistorie wordt genoemd. Cantabrië ligt ook op de beroemde pelgrimsweg naar Santiago de Compostela.

In dorpen en steden zijn uniek monumenten zoals het Palacio Magdalena in Santander, het klooster van Santo Toribio in Liébana of Gaudí’s Capricho in Comillas. En dan herbergt Cantabrië ook nog eens zestig stranden, met fijn wit zand en badplaatsen als Laredo en San Vicente de la Barquera. Verder landinwaarts liggen verschillende natuurgebieden waarvan de Picos de Europa de bekendste zijn. Ideale plekken voor avontuurlijke sporten. De streek kan bovendien bogen op een unieke eigen gastronomie, zoals de bonenstoofschotel cocido montañés, sobaos (cakejes) en quesada pasiega een soort pudding met citroen en kaneel. En wil je helemaal ontsapnnen weer thuis komen, dan kun je relaxen in een van de vele spa-resorts.

Lees ook: Kamperen in Cantabrië

Hoe kom je in Cantabrië?

Auto

De regio Cantabrië is vanuit Nederland prima met de auto bereikbaar: de afstand tussen Utrecht en Santander bedraagt 1482 kilometer.

Vliegen

Cantabrië heeft slechts één luchthaven:

  • Santander, Aeropuerto Seve Ballesteros – Santander

Trein

Vanuit Madrid Chamartin gaat er direct een Alvia trein naar Santander. De reistijd is 4 uur en 5 min.

 

Vochtig klimaat

Dankzij de golfstroom heeft Cantabrië net als de rest van groen Spanje een vochtig oceaanklimaat met aangenaam warme zomers en zachte winters. Gemiddeld valt er per jaar 1200 mm regen aan de kust en nog meer in de bergen. Dat is ongeveer anderhalf keer meer dan in Nederland. De gemiddelde temperatuur is 14 °C.

Hoger in de bergen ligt er meestal sneeuw van oktober tot maart en in sommige delen van de Picos de Europa, boven de 2.500 meter, ligt eeuwige sneeuw. Dankzij de zogenaamde suradas-winden uit het zuiden is de temperatuur richting de kust altijd iets aangenamer. Aan de zuidelijke kant van het Cantabisch Gebergte is de wind kouder en vochtiger. Daar valt ook meer regen.

Geschiedenis van Cantabrië

De oudste geschreven informatie over Cantabrië stamt uit ongeveer 195 voor Christus toen de historicus Cato de Oude het had over de bron van de Ebro in het land van de Cantabri. Het gebied wordt vaak genoemd in oude Griekse en Latijnse teksten. Cantabriërs werden veelvuldig ingezet als huurlingen bij conflicten, zowel op het Iberisch Schiereiland als elders. Uit teksten van o.a. Horatius valt op te maken dat ze deelnamen aan de Tweede Punische Oorlog.

In 29 voor Christus begonnen de Cantabrische Oorlogen, tien jaar later werden de Cantabriers verslagen maar het gebied is nooit helemaal in Romeinse handen geweest. In vroeger tijden omvatte Cantabrië een veel groter gebied, waar ook delen van Asturië en Baskenland nog bij hoorden. Na de verovering door de Romeinen werd het gebied echter beperkt tot Santander en omgeving en maakte het deel uit van Hispania Tarraconensis.

Er leefden diverse stammen in het gebied die zich zouden hebben gevoed met paardenbloed. In die tijd werden de loodmijnen van Cantabrië al geëxploiteerd. Na het ineenstorten van het Romeinse rijk werd Cantabrië in 574 deels veroverd door de visigotische koning Leogild. In het noorden behielden de Cantabriërs echter hun onafhankelijkheid tot de komst van de moren in 714. In de jaren die daarop volgen wordt Cantabrië niet meer als aparte regio genoemd maar als onderdeel van Asturië.

De steden Santander, Laredo, Castro Urdiales en San Vicente de la Barquera speelden tijdens de Reconquista, de verovering van Spanje op de moren die een paar eeuwen duurde, een belangrijke rol bij de herbevolking van Andalusië. De kuststeden Cádiz en El Puerto de Santa María zouden zijn gesticht door families uit de Cantabrische zeehavens. Schepen uit de vier steden speelden zouden hebben geholpen bij de herovering van Sevilla op de moren.

Vanaf de 16e eeuw herleefde de interesse in het oude Cantabrië en werd de naam in ere hersteld. Dat leidde in 1778 tot de oprichting van de provincie Cantabrië, die onder druk van de stad Santander ook de naam Santander kreeg. Onder Franco raakte de naam Cantabrië weer in onbruik, maar al snel na de dood van de dictator, op 30 december 1981, kreeg het gebied zelfbeschikking. De band met Castilië en León waar het gebied tot dan toe had behoord werd zo verbroken.

Cultuur in Cantabrië

Cantabrië is vooral een walhallah voor liefhebbers van grotten, de lijst lijkt oneindig: Altamira, El Soplao, Del Valle, El Pendo, La Pasiega Cave, Las Monedas, El Castillo, Morín, zijn enkele van de meest bekende. Ook op architectuurgebied is het een rijke provincie. Je vindt er nog prachtige authentieke dorpjes zoals Santillana del Mar. Overal worden elke week markten gehouden waar boeren uit de omgeving vee, groente en andere producten uit de regio verkopen.

Op de eerste zondag van het jaar wordt in Silió het wintercarnaval La Vijanera gehouden, waarmee het lengen van de dagen wordt gevierd met een nagespeelde berenjacht in kleurrijke traditionele kledij. Tijdens het carnaval marinero (zeemanscarnaval) in februari in Santoña, ook wel ‘het carnaval van het noorden’ genoemd kleden de dorpsbewoners zich als vissen. In april wordt La Folía gehouden in San Vicente de la Barquera, een parade van lokale vissersboten die de boot met de lokale maagd volgen.

Dé traditionele regionale sport is roeien waarbij traditionele vissersboten uit verschillende dorpen en steden, de traineras regattas houden. De traditie komt voort uit de tijd dat de vissers hun best deden om al eerste op de vismarkt te arriveren. De regio heeft ook enkele befaamde Spaanse schrijvers voortgebracht zoals Pedro Calderón de la Barca, Lope de Vega en Álvaro Pombo,

Meer lezen?

Alle regio's van Spanje

Hier vind je informatie over de verschillende Spaanse regio's, allemaal op één overzichtelijke pagina. Van Asturië tot aan Valencia en van Melilla tot aan Aragón: ESPANJE! geeft je alle kennis over de prachtige autonome gemeenschappen in Spanje.

 

 

Lees alle berichten over:

Cantabrië
strand
wandelen