Sla bij een bezoek aan Noord-Spanje het kleine, maar fijne Santander niet over, waar een permanente vakantiesfeer heerst. De hoofdstad van Cantabrië ligt aan een prachtige baai, heeft genoeg mooie zandstranden om uitgebreid te bakken en langs de boulevard is het heerlijk slenteren. Local Annemart geeft vier tips voor een dagje (of twee) Santander.

1. A la playa

strand sardinero santanderUitgestrekte zandstranden en daarachter de bergen maken dat Santander ’s zomers een populaire vakantiebestemming voor Spanjaarden is. Je kunt kiezen uit niet minder dan dertien stranden. Veruit het populairste kustgebied van de omgeving vind je rondom de duurdere wijk El Sardinero, waar surfers van over de hele wereld op afkomen. Trek gekregen? Aan de boulevard zitten veel gezellige bars en restaurants, en het mooiste uitzicht heb je bij restaurant El Balneario de la Concha

 

 

2. Palacio de la Magdalena

Grenzend aan de stranden ligt een groot park en het Palacio de la Magdalena. Aan het begin van de twintigste eeuw was dit het vakantieadres van de Spaanse royals. Het schitterende paleis heeft een spectaculaire ligging, aan de baai. Behalve het palacio zelf, zijn ook het park en uitzicht de moeite waard. Voor kinderen is er een grote speeltuin en aan zee kun je een kleine dierentuin met waterdieren bezoeken.

3. Centro Botín

Centro Botín SantanderNiet te missen is het museum Centro Botín. Alleen het bijzondere gebouw is al een bezoek waard. In het museum zelf zijn tentoonstellingen van zowel Spaanse als internationale kunstenaars. Liefhebbers van gastronomie zorgen dat ze een tafel boeken in het restaurant van het museum, waar door een sterrenkok wordt gekookt. De kinderen vermaken zich gegarandeerd goed in de aangrenzende speeltuin.

 

 

4. Eten bij Magnolia

De wijk Tetuán ligt vlakbij Puerto Chico, de jachthaven. In deze barrio zit mijn favoriete restaurant in Noord-Spanje (en voor iemand die twee jaar in gastronomisch paradijs Baskenland woonde, wil dat best wat zeggen!). Het eten bij Bar Magnolia is fantastisch goed, lokaal en biologisch. Op het menu staan enkele Spaanse clásicos, waaronder croquetas, ensalada de bacalao en foie gras, maar verder zijn de gerechten vooral modern en verfijnd, met veel internationale invloeden. De relaxte sfeer, vriendelijke bediening, mooie inrichting én goede muziek maken dit mijn absolute favoriet. Houd wel rekening met de Spaanse dagindeling: lunchen kan vanaf twee uur ’s middags en dineren vanaf negen uur ’s avonds (al zal je dan alsnog de eerste zijn).

Annemart Pilon woonde tot december 2018 met man en kinderen in Santander en woonde daarvoor in Getxo (bij Bilbao). Ze is vertaler, proeflezer en docent.